Δημ. Καζιάνης, παθιασμένος αρχαιολόγος

Δημ. Καζιάνης, παθιασμένος αρχαιολόγος

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Από τους ανήσυχους και αφοσιωμένους αρχαιολόγους της γενιάς του, μαχητικός, αγχώδης και παθιασμένος για την επιστήμη του αλλά και το δίκαιο των ανθρώπων που την υπηρετούν, ο Δημήτρης Καζιάνης -επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων- έφυγε προχθές ξαφνικά στα 63 του χρόνια. «Καλοκάγαθος» έμοιαζε με «γίγαντα με την αυστηρή όψη αλλά την καρδιά μικρού παιδιού», περιγράφουν εύστοχα οι συνάδελφοί του στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο Δημήτρης Καζιάνης υπηρέτησε για χρόνια στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων που ήταν και το μεγάλο πάθος του και ώς το 2010 στην Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας -Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ξεκίνησε την καριέρα του το 1975 ως ωρομίσθιος αρχαιολόγος στη Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και στη Β΄ ΕΠΚΑ όπου το 1981 διορίστηκε τακτικός υπάλληλος. Δύο χρόνια αργότερα τοποθετήθηκε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων όπου το 1987 ορίστηκε προϊστάμενος. Επειτα από μια μετακίνηση στη Γ΄ ΕΠΚΑ τοποθετήθηκε εκ νέου προϊστάμενος της Εναλίων Αρχαιοτήτων τον Νοέμβριο του 1993, πέντε χρόνια αργότερα καθαιρέθηκε και συνέχισε στη Γ΄ ΕΠΚΑ. Τον Ιούνιο του 2000 επέστρεψε στην οργανική του θέση, ενώ δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών.

Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, σε σωστικές ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, ασχολήθηκε με την καταγραφή της συλλογής των νομισμάτων και των επιγραφών του Μουσείου. Στην Εφορεία Εναλίων επί των ημερών του ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα με νέους εντοπισμούς αρχαίων ναυαγίων, όπως το ναυάγιο του 5ου αι. στη Φαγκρού των Β. Σποράδων, ο πρωτοελλαδικός οικισμός στο Σαλάντι Αργολίδος κ. ά. Εκλεγόταν διαρκώς στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος. Δεν φοβόταν να συγκρουστεί και όπως σημειώνει ο ΣΕΑ: «Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ήταν αρεστός, γνώρισε και διώξεις αλλά επέστρεφε πάντα δικαιωμένος». Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 11 στο Κιάτο στην εκκλησία Παναγίτσα του οικισμού Κανελλοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή