Ελληνική πρόταση προς τα Σκόπια

Ελληνική πρόταση προς τα Σκόπια

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόταση προς τα Σκόπια για υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ επιχειρεί η Αθήνα να «ξεπαγώσει» τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, που εδώ και καιρό βρίσκονται σε τέλμα. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος απηύθυνε επιστολή προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, στην οποία αναφέρει ότι με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης θα βρεθεί ο ζητούμενος κοινός τόπος που θα επιτρέψει την ουσιαστική πρόοδο της διαπραγμάτευσης και, καταληκτικά, την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, καθώς το Μνημόνιο θα περιγράφει τις βασικές παραμέτρους μιας δυνάμει αμοιβαίως αποδεκτής λύσης.

Η κίνηση αυτή της Αθήνας, που φαίνεται ότι αιφνιδίασε τα Σκόπια, έγινε κατόπιν ενημέρωσης προς τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, αλλά και προς Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε χθες ότι η πρόταση της Αθήνας για υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την Ενδιάμεση Συμφωνία, αντίθετα, όπως πρόσθεσε, η ελληνική πλευρά επιδιώκει, μέσω αυτού, την ενίσχυση της διαπραγμάτευσης για το θέμα της ονομασίας, αλλά και την εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η αντίδραση των Σκοπίων αναμένεται προσεχώς, καθώς χθες απλώς επιβεβαίωσαν ότι παρέλαβαν την επιστολή και την ελληνική πρόταση για το Μνημόνιο Κατανόησης και παρέπεμψαν σε μελλοντικό χρόνο την τοποθέτησή τους επ’ αυτών. Πάντως, μία θετική αντίδραση επί του κειμένου, δεδομένης της μέχρι σήμερα στάσης που έχει υιοθετήσει η σκοπιανή πολιτική ηγεσία, θεωρείται μάλλον δύσκολη. Αυτό διότι στο προτεινόμενο κείμενο γίνεται σαφής αναφορά σε αποκήρυξη αλυτρωτικής προπαγάνδας ή δηλώσεων και ενεργειών που μπορεί να υποκινήσουν βία, μίσος ή εχθρότητα, αλλά και της χρήσης συμβόλων που αποτελούν μέρος της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς του άλλου. Οσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, ως πλαίσιο λύσης περιγράφεται η προσθήκη γεωγραφικού προσδιορισμού και η συμφωνία ότι η νέα ονομασία θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) και για όλους τους σκοπούς. Επαναδιατυπώνεται, δηλαδή, η ελληνική «κόκκινη γραμμή» για το όνομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή