Ο «άγνωστος πόλεμος» στο εσωτερικό του ΣΔΟΕ

Ο «άγνωστος πόλεμος» στο εσωτερικό του ΣΔΟΕ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δύο εβδομάδες ο νέος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος κάλεσε τους διευθυντές της υπηρεσίας στο γραφείο του και τους ρώτησε αν έχει κάποιος στα χέρια του ή έστω έχει δει την περίφημη λίστα Φαλτσιανί. Η απάντηση ήταν αρνητική. Τρεις μέρες αργότερα η λίστα έφτασε στα χέρια του κ. Στασινόπουλου από το γραφείο του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς αφαιρούσε την αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και την παρέδιδε στον υφυπουργό του κ. Γιώργο Μαυραγάνη. Την ίδια ώρα στελέχη του ΣΔΟΕ αλληλοκατηγορούνταν για τις διαρροές και τις συνέδεαν με την αυτοκτονία του πρώην υφυπουργού Λ. Τζαννή.

Με μία λέξη: «μύλος». Συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ αλλά και άλλα στελέχη του ΣΔΟΕ «στοχοποιούν» αφενός τον διευθυντή ελέγχων Νίκο Λέκκα και αφετέρου τον διευθυντή της περιφερειακής διεύθυνσης Αττικής Νίκο Παναγιωτόπουλο. Η συνύπαρξη του κ. Λέκκα με τον νέο ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ δεν είναι και η καλύτερη, μιας και οι δύο υπήρξαν συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, αντίστοιχα, στην Πελοπόννησο, αλλά όσοι τους γνωρίζουν λένε ότι οι δύο εφοριακοί έχουν άλλες διαφορές. Ετσι ο κ. Στασινόπουλος κατηγορεί τον κ. Λέκκα για τον τρόπο με τον οποίο «χειρίζεται» τη δημοσιότητα και τοποθετείται για την υπηρεσία προς τα έξω. Την κριτική αυτή συμμερίζονται, πάντως, και άλλα στελέχη του ΣΔΟΕ, που θεωρούν ότι ο κ. Λέκκας θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του για τη φοροδιαφυγή, την πολιτική βούληση για την καταπολέμησή της και τις τράπεζες, οι εκπρόσωποι των οποίων του προσάπτουν «ιταμό ύφος». Τόσο ο κ. Λέκκας όσο και ο κ. Παναγιωτόπουλος θεωρούνται πρόσωπα της εμπιστοσύνης των δύο προηγούμενων ειδικών γραμματέων Ι. Καπελέρη και Ι. Διώτη.

Ο εχέμυθος

Με τον κ. Παναγιωτόπουλο τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Προϊστάμενος 250 υπαλλήλων και 130 ελεγκτών, οδήγησε σε τριπλασιασμό των καταλογισμών από το 2009 έως το 2010 (από 700 εκατομμύρια ευρώ σε 2,5 δισ.). Από εχθρούς και φίλους χαρακτηρίζεται εχέμυθος, σχεδόν κρυψίνους, επίμονος, εργατικός, αλλά και συγκεντρωτικός, που εμπιστεύεται λίγους ανθρώπους, καθώς θεωρεί ότι στην υπηρεσία αλλά και στο υπουργείο δύσκολα βρίσκεις ικανούς ανθρώπους. «Δεν του συγχωρούν ότι μαζεύει όλες τις μεγάλες υποθέσεις επάνω του» λέει συνεργάτης του που θέλει να παραμείνει ανώνυμος. Στον κ. Παναγιωτόπουλο χρέωσε ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρηγόρης Πεπόνης τη λίστα Λαγκάρντ, στη διεύθυνσή του είναι χρεωμένες μεγάλες υποθέσεις, όπως το «καρουσέλ» των πολυκαταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών, το ΑΛΤΕΡ και πολλοί από τους… ληξιπρόθεσμους μεγαλοφοροφυγάδες, που οδηγήθηκαν στη φυλακή τον περασμένο χειμώνα.

Διαφορά νοοτροπίας

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος διαφωνούσε με τις θεαματικές συλλήψεις χωρίς αποτέλεσμα και ήταν της λογικής ότι θα ήταν πιο αποτελεσματική η τακτική να «κτισθεί» η υπηρεσία με κατάλληλο νομικό και ελεγκτικό προσωπικό έτσι ώστε να είναι σε θέση να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της.

Αυτό το προσωπικό ουδέποτε έφθασε στην οδό Πειραιώς, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον τρεις υπουργοί Οικονομικών είχαν αναλάβει αντίστοιχες δεσμεύσεις. Ούτε και απλοποιήθηκε ποτέ ο τρόπος είσπραξης των καταλογισθέντων ποσών, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ και οι υφιστάμενοί του να μην είναι σε θέση να απαντήσουν στο απλό ερώτημα της τρόικας: «Ξέρετε τι καταλογίσατε. Γνωρίζετε όμως αν εισπράχθηκε;»

Αλλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι το ΣΔΟΕ, με βάση τις παραγγελίες που του δίδονται από τους εισαγγελείς, ανοίγει περισσότερους λογαριασμούς απ’ όσους στην πραγματικότητα μπορεί να επεξεργασθεί. «Πολλοί λογαριασμοί μένουν για μήνες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού κυρίως ελεγκτών» επισημαίνεται αρμοδίως.

Και οι δύο πλευρές, πάντως, εκείνη των συνεργατών των παλαιότερων ειδικών γραμματέων και εκείνη των συνεργατών του νέου ειδικού γραμματέα επιμένουν ότι η υπηρεσία χρειάζεται νέο αίμα με ανθρώπους «ψηφιακά εγγράμματους» και με δυνατότητα να μιλούν ξένες γλώσσες. «Διαφορετικά θα κάνουμε βήματα σημειωτόν» λένε και μάλλον έχουν δίκιο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή