Μεγάλη αύξηση περιπτώσεων απάτης το επόμενο διάστημα

Μεγάλη αύξηση περιπτώσεων απάτης το επόμενο διάστημα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θεμιτές» θεωρούνται οι παράνομες πληρωμές για τη διατήρηση ή την επίτευξη νέων συμβολαίων από το 50% των ερωτηθέντων στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Ernst Young για το φαινόμενο της απάτης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε το 2010 κατά 10% έναντι του 2009 και είναι 5πλάσιο έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τα αποτελέσματα παρουσιάσθηκαν στο πρώτο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της Απάτης, μιας ένωσης στελεχών, κυρίως από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα με την παρουσία 700 στελεχών επιχειρήσεων και πανεπιστημιακών. Στην ίδια έρευνα μόνο ένας στους 4 ερωτηθέντες από την Ελλάδα παρατήρησε ότι εφαρμόζονται οι κυρώσεις, ενώ το ποσοστό στην Ευρώπη προσέγγιζε το 40%. Η ποινικοποίηση της υπεξαίρεσης ενός εργαζομένου στην Ελλάδα αποτελεί γενικά ακόμα μία επιλογή που δεν την προτιμούν οι εταιρείες, μόνο το 27% των ερωτηθέντων συνέδρων που προέρχονταν από τον χρηματοπιστωτικό χώρο -κατά 70%- δήλωσε ότι κινήθηκαν ποινικές διαδικασίες εναντίον πρωταγωνιστών της απάτης.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Παναγιώτης Γεωργίου διευθυντής του τομέα εσωτερικού ελέγχου του ομίλου της Εθνικής είπε ότι στο επόμενο διάστημα θα ενταθούν η απάτη με την υποκλοπή των στοιχείων ταυτότητας, οι απάτες εις βάρος ασφαλιστικών εταιρειών για αποζημιώσεις και οι απάτες μέσω Διαδικτύου, ενώ ο υποδιευθυντής Βασίλειος Πανάγος επισήμανε ότι αν και το 60% των περιπτώσεων της απάτης είχαν γίνει αντιληπτές στη διάρκεια της διάπραξής τους, εκείνοι που τις παρατηρούσαν δεν γνώριζαν τι έβλεπαν». «Πρέπει όλοι να αισθάνονται ότι ελέγχονται» είπε ο κ.Πανάγος που επισήμανε ότι «υπάρχουν απάτες που ξεκινούν από τις αίθουσες των Δ.Σ. των εταιρειών και άλλες που γίνονται στο πιο ταπεινό, τελευταίο τους δωμάτιο». Σύμφωνα με τη μελέτη της Ernst Young οι απάτες των στελεχών των Δ.Σ. μεγάλων εταιρειών διαρκούν ώς και 24 μήνες μέχρι να αποκαλυφθούν.

Η Αννα Δαμάσκου από τη Διεθνή Διαφάνεια ζήτησε να ψηφισθεί ένας καινούργιος νόμος για το whistleblowing που να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους των εταιρειών να καταγγέλλουν σε hot lines φαινόμενα διαφθοράς και ένα τέτοιο πρόγραμμα (tell us) παρουσίασαν οι Μπομπ Σεκέλις και Περικλής Καραπιδάκης από τη Siemens που έχει φθάσει στο σημείο να ελέγχει όλα τα έξοδα παραστάσεως των στελεχών της, να «περνάει από κόσκινο» τους προμηθευτές της εξετάζοντας αν οι υπηρεσίες τους χρησιμοποιήθηκαν ιδιωτικά από στελέχη της και να «σκανάρει» τις σχέσεις των στελεχών της που συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Το Δημόσιο έλαμπε χθες διά της απουσίας εκπροσώπων από κρίσιμους τομείς, ενώ γενικότερα δεν έχει εγκαταστήσει κανένα μηχανισμό προληπτικού ελέγχου της απάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή