Το βουβαλίσιο γάλα παίρνει βραβείο

Το βουβαλίσιο γάλα παίρνει βραβείο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχεις δοκιμάσει ποτέ βουβαλίσιο γάλα;». Με αυτή την ερώτηση ξεκίνησε η συνέντευξη της «Κ» με τον βραβευθέντα βουβαλοτρόφο από τις Σέρρες, κ. Τριαντάφυλλο Γιαντσίδη. Ο Ελληνας παραγωγός, που υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και τη ΜΚΟ «Αμάλθεια» (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Διάσωσης Αυτόχθονων Φυλών) συμμετείχε με δύο προϊόντα από βουβαλίσιο γάλα πιστοποιημένων βουβαλιών Κερκίνης στον διαγωνισμό Arcadeli 2012 στην Ελβετία. Ο κ. Γιαντσίδης, που είναι παράλληλα και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας, απέσπασε την ομώνυμη διάκριση για την υψηλή διατροφική αξία των εν λόγω προϊόντων, τη διατήρηση της αυτόχθονης φυλής των ζώων και τη συνέχιση της πολιτιστικής παράδοσης.

«Το βουβαλίσιο γάλα είναι μια ιδιαίτερα υγιεινή τροφή, που αποδεικνύεται ευεργετική για όσους πάσχουν από αλλεργίες, ψωρίαση, έκζεμα ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Βούλγαροι, μάλιστα, επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι μετά το Τσέρνομπιλ το βουβαλίσιο γάλα παρουσίαζε τη μικρότερη συγκριτικά με άλλα είδη γάλακτος ραδιενεργή συγκέντρωση» επισημαίνει η κ. Ελενα Κομνηνού, γεωπόνος – ζωοτέχνης. Η ίδια μαζί με τη συνάδελφό της δρα Σταματίνα Τριβιζάκη από το Κέντρο Γενετικής επέλεξαν τον κ. Γιαντσίδη και στήριξαν την υποψηφιότητά του με ενημερωτικό υλικό στα αγγλικά μαζί με παραδοσιακές συνταγές για τους ενδιαφερομένους. Στην Ελλάδα διαβιούν σήμερα 3.000 βουβάλια, τα οποία θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση, εξ ου και προστατεύονται.

Δεν είναι σταβλισμένα

«Εκτρέφω τα βουβάλια όπως έκανε ο πατέρας μου και ο παππούς μου» διηγείται στην «Κ» ο 63χρονος κτηνοτρόφος, «οι δικοί μου είχαν και άλλα ζώα, όμως τα βουβάλια τα ξεχωρίζαμε γιατί είναι πιο δυνατά, υγιή και προσαρμόσιμα, ενώ αγαπούν τον άνθρωπο και δένονται μαζί του». Στη φάρμα τους στον υγροβιότοπο Κερκίνης εκτρέφονται 355 πιστοποιημένα βουβάλια. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι τα ζώα εδώ δεν είναι σταβλισμένα, αλλά βόσκουν ελεύθερα στον υγρότοπο και το γύρω δάσος, ενώ ταΐζονται με ενσίρωμα και άχυρο από καλλιέργειες της οικογένειας.

«Τα βουβάλια είναι υδρόβια ζώα, αναζητούν τη δροσιά του νερού και λασπώνονται για να προστατευτούν από τα έντομα» περιγράφει, «με το ηλιοβασίλεμα μπαίνουν ένα ένα στο νερό και ξεπλένονται, λες και είναι άνθρωποι».

Ο ίδιος μεταλαμπαδεύει την τεχνογνωσία του και στις επόμενες γενιές. Οταν αναλαμβάνει να κρατήσει τα τρία του εγγόνια, ο κ. Τριαντάφυλλος δεν παραλείπει να τα εξοικειώσει με τα ζώα. «Τους δείχνω πώς τα ταΐζω, πώς τα πλένω και βγάζουμε όλοι μαζί φωτογραφίες», περιγράφει. «Αντί να τους αγοράζω συσκευασμένο γάλα, τους έδινα από παλιά να πιουν το βουβαλίσιο και τώρα το αναζητούν από μόνα τους!»

Ποικιλία προϊόντων

Τα προϊόντα που έβγαλαν «ασπροπρόσωπη» την Ελλάδα ήταν ο τραχανάς και το καζάν ντιπί από βουβαλίσιο γάλα. Ωστόσο, η οικογένεια Γιαντσίδη διαθέτει ποικιλία αγαθών. «Η νύφη μου, που έχει ζαχαροπλαστείο στα Χρυσοχώραφα Σερρών, παρασκευάζει από το γάλα γιαούρτι, παγωτό, γαλακτομπούρεκο, δύο είδη τυριού και τραχανά» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γιαντσίδης. «Παράλληλα, εμπορευόμαστε και το κρέας σε συνεργασία με συγκεκριμένο σφαγείο και μερικά κρεοπωλεία της περιοχής, ενώ από αυτό κάνουμε λουκάνικο, καβουρμά, σουτζουκάκι και σαλάμι βουβαλίσιο». Οι γευσιγνώστες από όλη την Ελλάδα περνούν από το μικρό χωριό για να εφοδιαστούν με νοστιμιές ή τις παραγγέλνουν τηλεφωνικά. «Οταν άκουσα για τον διαγωνισμό, είπα, ας το κάνουμε όπως οι Ιταλοί με τη μοτσαρέλα» ομολογεί ο κ. Τριαντάφυλλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή