Ατζέντα

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΠΕΡΕΤΑ

Ο αθάνατος «Βαφτιστικός» στο Μέγαρο

«Ο Βαφτιστικός», η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής και του Ελληνικού Φεστιβάλ, έχει πρεμιέρα την Τρίτη (23/10, 8 μ.μ.) στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Παπαβασιλείου. Την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου.

Τα επεισόδια της οπερέτας συγκροτούν μια αλυσίδα από μικροϊστορίες που διαδραματίζονται στην Αθήνα, με πλαίσιο τη μεγάλη ιστορία του πολέμου. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1918 και μαζί με τους «Απάχηδες των Αθηνών» του Νίκου Χατζηαποστόλου έγινε η αγαπημένη οπερέτα του ελληνικού κοινού.

Οι υπόλοιπες παραστάσεις του «Βαφτιστικού» θα δοθούν στις 26, 27, 28/10 και 2, 3/11. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Marie Noelle Semet, οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου, οι χορογραφίες του Ισίδωρου Σιδέρη. Ερμηνεύουν η Τζίνα Φωτεινοπούλου, η Ειρήνη Καράγιαννη, ο Γιάννης Χριστόπουλος, ο Δημήτρης Ναλμπάντης, ο Ζάχος Τερζάκης κ.ά.

ΕΚΘΕΣΗ

Στο «ατελιέ» του Παύλου Σάμιου

Με μία αίσθηση χειροποίητου, που υποδηλώνεται και από τον τίτλο της έκθεσης «Επί χάρτου», τα νέα έργα του Παύλου Σάμιου είναι μία εκ νέου επαφή με τον νοσταλγικά ανέμελο και στοχαστικά ερωτικό κόσμο του. Τα έργα παρουσιάζονται στην Γκαλερί Σκουφά (Σκουφά 4, Κολωνάκι) έως τις 12 Νοεμβρίου και είναι σχεδόν στο σύνολό τους από τα ελληνικά νησιά. Στα ακρυλικά αυτά έργα βρίσκει κανείς όλα τα αγαπημένα θέματα του Σάμιου, τους ποδηλάτες, τα ερωτικά ζευγάρια, τον στοχασμό στο τοπίο, τα αντικείμενα στο τραπέζι, το ανθρώπινο σώμα, όλα τυλιγμένα με έναν αέρα νοσταλγίας και περισυλλογής. Στον πρώτο όροφο της γκαλερί εκτίθενται μια σειρά από λουλούδια σε ακουαρέλες, που δημιουργήθηκαν με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της «Ιόνιας Χλωρίδας» στο Ιδρυμα Φωκά Κοσμετάτου στον Βοτανικό Κήπο της Κεφαλονιάς. www.skoufagallery.gr

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Λουί Μπενές, το θαύμα των αστικών κήπων

Ο Γάλλος αρχιτέκτων τοπίου Λουί Μπενές έρχεται στην Αθήνα για μία διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής (Megaron Plus) τη Δευτέρα, 22/10, ώρα 7 μ.μ. Η διάλεξη, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ιδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Εργου (ΚΙΚΠΕ), θα φωτίσει τα κύρια σημεία της φιλοσοφίας του Μπενές για τη δημιουργία αστικών κήπων (ο Μπενές είχε αναλάβει και τη διαμόρφωση των κήπων του Αχιλλείου στην Κέρκυρα). Τη διάλεξη θα προλογίσει ο Μάνος Δημητρακόπουλος, αντιπρόεδρος του ΚΙΚΠΕ, ενώ τον διάσημο αρχιτέκτονα θα παρουσιάσει στο κοινό, o Θωμάς Δοξιάδης, αρχιτέκτων-αρχιτέκτων τοπίου. Στόχος του Λουί Μπενές είναι να δημιουργεί καλαίσθητους κήπους με αντοχή στον χρόνο. Η διάλεξη θα γίνει στη γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή αρχίζει στις 17.30.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Μαρκ Μαζάουερ

Την Τρίτη (23/10) στο Μέγαρο Μουσικής (7 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί η απονομή του βραβείου Διδώ Σωτηρίου στον Βρετανό ιστορικό Mark Mazower. Στη συνέχεια ο Μαζάουερ θα δώσει διάλεξη με θέμα «Το όραμα του Σπινέλλι: η Ελλάδα και η ευρωπαϊκή κρίση».

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Εφη Αγραφιώτη

Στην ιστορική αίθουσα του «Παρνασσού» (πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8) δίνει απόψε (8 μ.μ.) ρεσιτάλ πιάνου η Εφη Αγραφιώτη. Είναι μία βραδιά εορταστικού χαρακτήρα για να τιμηθεί ο πρώτος χρόνος της διαδικτυακής ομάδας πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα». Εργα Σούμπερτ, Μπετόβεν, Φρανκ. Εισιτήρια 12, 10 και 5 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ

Προαιρετικό εισιτήριο

Η αυτοβιογραφική τριλογία του Ντανίλο Κις «Το οικογενειακό μας τσίρκο» μετατρέπεται σε παράσταση με τίτλο «Κήπος στάχτες» και παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ηλία Κουνέλα, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο νεοκλασσικό σπίτι στον Κολωνό (Θυάμιδως 7, κρατήσεις στο 6955-560.403), κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Η είσοδος είναι ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά των θεατών.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Λυρική περφόρμανς

«Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν ανεβάζει η ομάδα μουσικού θεάτρου «Ραφή», συνεχίζοντας τον διάλογο της σύγχρονης όπερας με τα ψηφιακά μέσα. Η σύλληψη και η σκηνοθεσία είναι της Αναστασίας Κότσαλη και η μουσική του Αμερικανού συνθέτη Gary Bachlund. Τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Οκτωβρίου, στις 9.15 μ.μ., στην Knot Gallery (Μιχαλακοπούλου 206).

ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ

Μητέρες και κόρες

Οι μονόλογοι της Claire Castillon «Η μαμά μου ποτέ δεν πεθαίνει» παρουσιάζονται για δεύτερη χρονιά στον πολυχώρο «Vault» (Μελενίκου 26, Βοτανικός) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά. Εντεκα γυναίκες, διαφορετικής ηλικίας, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης και διανοητικού επιπέδου, αφηγούνται μικρές ιστορίες για τις μητέρες ή τις κόρες τους, αποκαλύπτοντας τις ανασφάλειες, τις αναμνήσεις και τα τραύματά τους με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

– Στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, αύριο στις 11.30 το πρωί Ελληνες ερμηνευτές, μουσικοί, χορευτές και παραμυθάδες σ’ ένα πρωινό αφιερωμένο στα 90 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης. Τίτλος του, «Δυο φορές ξένος».

– Αφιέρωμα στον Θόδωρο Τερζόπουλο, τη Δευτέρα 22/10, στην Αίθουσα «Τέχνης και Λόγου» της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Στοά του Βιβλίου) διοργανώνει το Κέντρο Σημειολογίας του Θεάτρου. Στις 7.30 μ.μ.

– Στο Μπακού (αύριο) και στο Παρίσι (15/11) θα ταξιδέψει η ελληνική τζαζ με τον Γιώργο Ψυχογιό.

– Ακροάσεις σήμερα και το ερχόμενο Σάββατο 27/10 για τη στελέχωση της Παιδικής Χορωδίας του Εθνικού Ωδείου. Από 11.30 π.μ. στο κεντρικό κτίριο (Μάγερ 18).

– Το παραμύθι της Κυριακής αύριο, 21/10 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με αφορμή την περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων». Στις 11 π.μ.

– Σήμερα και αύριο θα παίζεται στο Bios η οπτικοακουστική περφόρμανς βασισμένη σε ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη. Ερμηνεύουν οι Lost Bodies και η Ολια Λαζαρίδου.

– Δύο τελευταίες παραστάσεις, 22 και 23 Οκτωβρίου, από την ομάδα Amour-Amour στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Τίτλος, «Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε» εμπνευσμένη από τη Μάτση Χατζηλαζάρου.

– Το βιβλίο του Μιχάλη Αργυριάδη «Αλκη Ζέη – Η τέχνη του να μιλάς στα παιδιά με «έντιμο» τρόπο» παρουσιάζεται τη Δευτέρα 22/10 στις 7.30 μ.μ. στον Πολυχώρο των εκδόσεων «Μεταίχμιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή