Η οδός Πιττάκη δείχνει τον δρόμο

Η οδός Πιττάκη δείχνει τον δρόμο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οδός Πιττάκη είναι ένας σχετικά μικρός πεζόδρομος στου Ψυρρή που «βγάζει» στην Ερμού. Φιλοξενεί κυρίως αποθήκες, κάποιες μικρής επισκεψιμότητας επιχειρήσεις και ελάχιστες κατοικίες, ενώ τα βράδια υπάρχει η αίσθηση της ερήμωσης.

Αυτόν τον ήσυχο δρόμο επέλεξε η δημιουργική ομάδα του «Imagine the City», σε συνεργασία με άλλους φορείς και κυρίως την Coca-Cola που χορηγεί το πρόγραμμα, για να βάλει σε εφαρμογή ένα ενδιαφέρον αστικό πείραμα: μέσα από μια βασική εικαστική εγκατάσταση με φωτιστικά που προσφέρουν οι ίδιοι οι πολίτες, η οδός Πιττάκη μεταμορφώνεται από ένα ημιφωτισμένο πέρασμα σε μια οικεία, ζωντανή περιοχή όπου για τους επόμενους 12 μήνες θα συμβαίνουν ωραία πράγματα.

Το βάπτισμα του πυρός δόθηκε την περασμένη Παρασκευή, οπότε Αθηναίοι προσέφεραν φωτιστικά που δεν χρειάζονταν: μια γυάλινη μπάλα από το Μαρόκο, ένα χειροποίητο φωτιστικό με τη λέξη «φως» γραμμένη σε δεκάδες γλώσσες, μια απλίκα του 1940, ένα λουλουδένιο καπέλο που είχε ξεμείνει σε ένα πεζοδρόμιο… Η παραλαβή φωτιστικών συνεχίζεται σήμερα και αύριο, στο νούμερο 15 της οδού, όπου λειτουργεί το εργαστήριο της «Συν-οικίας Πιττάκη». Τα φωτιστικά μας μπορεί να είναι πορτατίφ, καπέλα, φωτιστικά οροφής, απλίκες, φαναράκια, παλιά ή καινούργια, κλασικά ή λιγότερο κλασικά, οτιδήποτε μπορεί να φωτίσει με άποψη τον δρόμο. Η διαμόρφωση με τη νέα «επίπλωση» και την πολύτιμη συμβολή της ομάδας εικαστικού φωτισμού «Βeforelight» θα διαρκέσει λίγες ημέρες πριν αποκαλυφθεί σε όλους μας την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου σε ένα μεγάλο street party.

Αυτή θα είναι η αρχή ενός πολύ «γεμάτου» χρόνου με εκθέσεις, εκδηλώσεις, γεγονότα πάσης φύσεως που θα διαδώσουν το μήνυμα της «Συν-οικίας»: το συμμετοχικό αυτό έργο θα βάλει τις βάσεις για να δημιουργηθεί ένα νέο σημείο αναφοράς στην περιοχή, προσελκύοντας οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Η ιδέα

Αλλά ποιος είχε την ιδέα και πώς ξεκίνησε; Μιλώντας με μέλη της ομάδας συντονισμού «Ιmagine the City» και «Beforelight» μαθαίνουμε ότι η «Συν-οικία Πιττάκη» βασίζεται σε μία ιδέα της ομάδας «Beforelight», που έχει δοκιμαστεί για μία νύχτα σε δρόμο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς». Αυτήν τη φορά πραγματοποιείται σε μεγαλύτερη κλίμακα στην Αθήνα, με χρονικό ορίζοντα ενός έτους. Η εγκατάσταση στήνεται σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και με την ευγενική χορηγία της Coca-Cola, στο πλαίσιο της καμπάνιας της εταιρείας με τίτλο «Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο».

Με ποια κριτήρια, όμως, κατέληξαν στον συγκεκριμένο δρόμο; «Η οδός Πιττάκη αποτελεί είσοδο στην ευρύτερη συνοικία του Ψυρρή. Παρά την οπτική επαφή με την οδό Ερμού, η κινητικότητα κατοίκων, περαστικών και επισκεπτών του κέντρου της πόλης σταδιακά περιορίζεται. Το σύμπλεγμα των γύρω στενών φιλοξενεί ένα μείγμα κατοικιών και καταστημάτων, μικρών επιχειρήσεων και παραδοσιακών επαγγελμάτων, το οποίο όλο και συρρικνώνεται. Το μείγμα αυτό έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει μια αυθεντική και συνεπή ταυτότητα της παραδοσιακής αθηναϊκής συνοικίας. Εργαστήρια και αντικερί με παλιά φωτιστικά και έπιπλα συνάδουν απόλυτα με την ταυτότητα της δράσης, συνιστώντας μια πρόκληση για ένα «πείραμα» αστικής αναγέννησης σε μικρή κλίμακα».

Σημείο έλξης

Και πώς φαντάζονται οι ίδιοι τον δρόμο σε έξι μήνες από σήμερα; «Οικείο, φιλόξενο, γεμάτο ζωή, χρώμα και φως». Μας ενημερώνουν ότι η οδός Εμπράρ που φιλοξένησε παρόμοια εγκατάσταση στη συμπρωτεύουσα μόνο για μία νύχτα, λόγω φυσικά και άλλων συγκυριών, μεταμορφώνεται σιγά σιγά από δρόμο «φάντασμα» σε ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης. «Ευελπιστούμε ότι, μέσα από ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων για την αναγέννηση του κέντρου, το συμμετοχικό αυτό έργο θα δώσει νέες δυνατότητες για οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, δημιουργώντας ένα νέο σημείο έλξης στην περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή