Πιο αυστηρές διατάξεις για εφάπαξ, ΕΚΑΣ, συντάξεις ΑμΕΑ

Πιο αυστηρές διατάξεις για εφάπαξ, ΕΚΑΣ, συντάξεις ΑμΕΑ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρότερες διατάξεις για το ΕΚΑΣ, τα εφάπαξ και τις συντάξεις ανθρώπων με αναπηρίες προβλέπει η δεύτερη πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ). Κατ’ αρχάς το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), που σήμερα χορηγείται στο 60ό έτος των συνταξιούχων, δεν θα καταβάλλεται μετά το 64ο έτος ηλικίας των δικαιούχων (όπως προέβλεπε η αρχική ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου), αλλά αφού ο ασφαλισμένος κλείσει το 65ο έτος, δηλαδή στα 66 του χρόνια. Επίσης, δεν θα ισχύσει η δυνατότητα -που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση- για χαμηλότερες, έως 35%, περικοπές στο εφάπαξ με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας. Επομένως, οι μειώσεις στο καταβαλλόμενο βοήθημα που παρέχουν τα ταμεία πρόνοιας μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 83%. Οι περικοπές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Αφορούν όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Αυγούστου του 2010 και τελούν εν αναμονή.

Με την ΠΝΠ όσοι λαμβάνουν συντάξεις αναπηρίας δεν κατορθώνουν να διασώσουν τα δώρα. Μόνον οι 1.500 δικαιούχοι που λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα θα αποφύγουν τη μείωσή τους. Επομένως, από την 1η Ιανουαρίου καταργείται και για τις αναπηρικές το συμπλήρωμα της 13ης και 14ης σύνταξης. Για όλους όσοι λαμβάνουν λόγω βαριάς αναπηρίας εξωιδρυματικό επίδομα, το ποσό των δώρων και του επιδόματος θα επιμεριστεί σε 12μηνη βάση. Επομένως, λόγω του επιμερισμού σε 12μηνη βάση, οι δικαιούχοι του εξωιδρυματικού (τετραπληγικοί και παραπληγικοί ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) θα δουν προσαυξημένη τη μηνιαία τους σύνταξη. Ακόμη μία αλλαγή, παρότι αναμενόμενη, αφορά τη θέσπιση εισφοράς 20% για τις συντάξεις των δημοσίων που υπερβαίνουν το ποσό των 3.000 ευρώ (ακαθάριστα), όπως προβλέπεται και για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτή την κατηγορία το ποσό που θα απομείνει μετά την περικοπή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 2.550,01 ευρώ (ακαθάριστα). Υπενθυμίζεται ότι οι κλίμακες μείωσης για όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν (ως άθροισμα κύριας και επικουρικής) το ποσό των 1.000 ευρώ ξεκινούν από 5% και κλιμακώνονται σε 10%,15% και 20%.

Ακόμη μία αλλαγή αφορά τους μισθούς των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα επανακαθορίζονται από 1.061 έως 1.900 ευρώ και από 231 έως 505 ευρώ, αντιστοίχως.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 οι συντάξεις θα καταβάλλονται στους δικαιούχους την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Η ενιαία ημερομηνία για την καταβολή των συντάξεων από τα Ταμεία δεν θα επηρεάσει τον χρόνο της καταβολής τους τον Δεκέμβριο, οπότε και θα καταβληθεί στη συνηθισμένη ημερομηνία η σύνταξη του Ιανουαρίου. Η ενιαία ημερομηνία καταβολής των συντάξεων από όλα τα Ταμεία θα συμβάλει έτσι ώστε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ) να καταστεί ενιαίος φορέας ελέγχου και πληρωμών συντάξεων. Από την 1.12.2012 η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. θα συγκεντρώνει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει τα στοιχεία όλων των συνταξιούχων και θα υπολογίζει το ποσό της μείωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή