Η κρίση γεννά συνεταιρισμούς

Η κρίση γεννά συνεταιρισμούς

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες συνεταιριστικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο, οι οποίες γεννήθηκαν μέσα από την οικονομική κρίση και στόχος τους είναι η παροχή υπηρεσιών χαμηλότερου κόστους από τον μέσο όρο της αγοράς, που θα αποφέρουν σταδιακά στους μεριδιούχους τους ένα βιοποριστικό εισόδημα.

Ετσι, ιδρύθηκε ο πρώτος εκδοτικός οίκος με τη μορφή συνεταιρισμού, που στη συνέχεια δημιούργησε και το πρώτο συνεταιριστικό βιβλιοπωλείο, ενώ εδώ και δύο εβδομάδες λειτουργεί και η πρώτη δομή φύλαξης βρεφών και νηπίων, η οποία μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει σαν ολοκληρωμένος παιδικός σταθμός.

Πρόκειται για δραστηριότητες που εντάσσονται στο Μητρώο Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας και αποτελούν αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα, που αποτελούνται από 5 άτομα και άνω.

Συγκεκριμένα, οι «Εκδόσεις των Συναδέλφων» αποτελούν τον πρώτο εκδοτικό οίκο και το πρώτο βιβλιοπωλείο με τη μορφή συνεταιρισμού, που ίδρυσαν 10 μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, στόχος των οποίων είναι η ανάπτυξη μιας εκδοτικής επιχείρησης που θα προσφέρει τιμολόγιο έκδοσης ενός βιβλίου χαμηλότερο κατά 40-50% από τις μέσες τιμές αγοράς.

«Οι 10 μεριδιούχοι αυτής της εκδοτικής επιχείρησης προέρχονται όλοι από τον ευρύτερο χώρο της παραγωγής, διανομής, επιμέλειας και πώλησης του βιβλίου και, ως εκ τούτου, έχουν τις αναγκαίες γνωριμίες και προσβάσεις ώστε να υλοποιήσουν την έκδοση ενός βιβλίου χωρίς διαμεσολαβητές και έτσι να επιτύχουν μείωση του κόστους έκδοσης. Παράλληλα, διακινούν και πωλούν τα βιβλία, ενώ λειτουργεί και το πρώτο συνεταιριστικό βιβλιοπωλείο μας στα Εξάρχεια», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Λεγάκης, ένας εκ των πρώτων ιδρυτών του εκδοτικού οίκου.

Στο Χαλάνδρι λειτουργεί εδώ και δύο εβδομάδες η πρώτη συνεταιριστική δομή φύλαξης βρεφών και νηπίων, η οποία αποτελείται από 12 μεριδιούχους και ήδη φιλοξενεί 8 παιδιά.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία γονέων σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης των παιδικών σταθμών και στόχος μας είναι να λειτουργεί επίσημα ως παιδικός σταθμός τον επόμενο Σεπτέμβριο. Το μηνιαίο κόστος (τροφεία) είναι 150 ευρώ για τα νήπια και 200 ευρώ για τα βρέφη, όταν η μέση τιμή στην ιδιωτική αγορά Χαλανδρίου είναι από 350 έως 400 ευρώ και στους δημόσιους σταθμούς από 50 ευρώ έως 200 ευρώ (τροφεία)», αναφέρει ο κ. Κώστας Γερολυμάτος, ένας εκ των ιδρυτών. Στο Χαλάνδρι, αναφέρει, το 2009 υπήρχαν 9 παιδικοί σταθμοί και σήμερα 4, ενώ δεν υπάρχει κανένας σταθμός φύλαξης βρεφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή