Ο μυστικός, ακήρυχτος πόλεμος στα Εξάρχεια

Ο μυστικός, ακήρυχτος πόλεμος στα Εξάρχεια

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπλοκές με πρωταγωνιστές κατοίκους, χρήστες ναρκωτικών, «αντιεξουσιαστές»  και ακροδεξιά στοιχεία έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, χωρίς επισήμως να δουν το φως της δημοσιότητας. Βασική αφορμή των επεισοδίων, το εκτεταμένο εμπόριο ναρκωτικών και η καθημερινή παρουσία εκατοντάδων χρηστών στους δρόμους, «πάνω» και «κάτω» από την Πατησίων. Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται από τη δράση δεκάδων ατόμων, κυρίως από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές, που πωλούν λαθραία τσιγάρα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου επί της Στουρνάρη.

«Ακούμε φωνές, ποδοβολητά και σπασίματα μπουκαλιών σχεδόν κάθε βράδυ. Συχνά η κατάσταση ξεφεύγει, έρχονται στα χέρια», μας λέει κάτοικος της οδού Στουρνάρη. Οπως περιγράφει, επιθέσεις σε βάρος χρηστών ναρκωτικών έχουν σημειωθεί από «ομάδες πολιτών», αλλά και «αντιεξουσιαστών». Τελευταία «συγκρούονται και μεταξύ τους, ενώ ακούμε και ρατσιστικά συνθήματα εκ μέρους ομάδων που πραγματοποιούν τις επιθέσεις». Μια επιπλέον διάσταση δίνει, μιλώντας στην «Κ», αστυνομικός που έχει υπηρετήσει πολλά χρόνια στην περιοχή: «Δεν είναι κάτι καινούργιο. Ξέραμε ότι ομάδες ακροδεξιών δημιουργούσαν προβλήματα γύρω από τα Εξάρχεια, αποχωρώντας από περιοχές όπως ο Αγιος Παντελεήμονας, όπου επίσης είχαν προκαλέσει επεισόδια. Φυσικά δεν συνέφερε κανέναν να δώσει μεγάλη δημοσιότητα σε τέτοια ζητήματα και για τον λόγο αυτόν μαθεύτηκαν κυρίως οι υποθέσεις στις οποίες υπήρχαν πιο σοβαροί τραυματισμοί» επισημαίνει. Είναι κοινό μυστικό πως η παρουσία της αστυνομίας στα Εξάρχεια είναι αποσπασματική, τα περιπολικά αποφεύγουν να πλησιάζουν την πλατεία για να μην δεχθούν επιθέσεις «αντιεξουσιαστών». «Το κενό νόμου σπεύδουν να καλύψουν αυτόκλητοι προστάτες» τονίζει μια κάτοικος της περιοχής.

«Εβλεπα ένα βράδυ νεαρά άτομα να τρέχουν πάνω στη Στουρνάρη με καδρόνια και σωλήνες στα χέρια χτυπώντας ναρκομανείς» συμπληρώνει άλλη κάτοικος, που μας παρακαλεί: «Προς Θεού, μη γράψετε το όνομά μου». «Οσοι ζούμε εδώ, ξέρουμε να ξεχωρίζουμε τους εμπόρους ναρκωτικών που οι περισσότεροι είναι Αφρικανοί και σίγουρα δεν ήταν αυτοί που έφαγαν το ξύλο» συμπληρώνει, εξηγώντας ότι το σύνθημα «έξω η πρέζα από τα Εξάρχεια» στην πράξη αποτυπώνεται κυρίως στη βίαιη εκδίωξη των τοξικομανών. Ωστόσο, και εδώ υπάρχει διαφορετική άποψη: «Εχουν γίνει διάφορες συγκρούσεις και ανάμεσα σε άτομα ή ομάδες ακριβώς γιατί κάποιοι από αυτούς θεωρούν ότι πρέπει να το παίζουν αστυνομία στη θέση της αστυνομίας» λέει στην «Κ» άτομο του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου. Οπως συμπληρώνει, οι εντάσεις και ανάμεσα σε ομάδες «αντιεξουσιαστών» οξύνθηκαν κυρίως μετά την εμφάνιση νεαρότερης ομάδας, που συγκεντρώθηκε μετά τον Δεκέμβριο του 2008, εντασσόμενη στην «ανθρωπογεωγραφία» των Εξαρχείων. «Πρόκειται για άτομα που δεν έχουν ιδεολογικό υπόβαθρο και ασχολούνται κυρίως με το να πίνουν μπίρες και να δημιουργούν φασαρίες» υποστηρίζει.

«Αρκετοί πολίτες έφτιαξαν κινήσεις κατοίκων. Κάναμε διαμαρτυρίες και προσπαθήσαμε να πιέσουμε την πολιτεία να πάρει μέτρα. Απλά πράγματα, καλύτερος φωτισμός, καθαριότητα… ε, και καλύτερη αστυνόμευση» λέει στην «Κ» επί δεκαετίες κάτοικος Εξαρχείων, καταλήγοντας: «Προσπάθησε να μας πλησιάσει η Χρυσή Αυγή για να «συμπαρασταθεί» στον αγώνα μας, αλλά εμείς την κρατήσαμε μακριά. Δεν είμαι σίγουρος ότι ομάδες πολιτών αλλού έπραξαν το ίδιο…».

Οι παράνομοι «τσιγαράδες» της Στουρνάρη

«Αν δείτε τα σημεία που έχουν τα πόστα τους αυτοί που πουλάνε λαθραία τσιγάρα, θα διαπιστώσετε ότι έχουν πάντα διέξοδο προς την πλατεία Εξαρχείων ώστε να τρέξουν και να καταφύγουν εκεί σε περίπτωση αστυνομικής επιχείρησης» λέει στην «Κ» καταστηματάρχης της οδού Στουρνάρη. Οι παράνομοι «τσιγαράδες» αποτελούν άλλη μια πηγή έντασης στην πολύπαθη περιοχή. Αυτό, όπως λένε κάτοικοι και επαγγελματίες, όχι μόνον λόγω της παράνομης δραστηριότητάς τους αλλά και επειδή συχνά γίνονται στόχος ληστειών από άλλους αλλοδαπούς. Βγαίνουν μαχαίρια. «Τους περασμένους μήνες ομάδες αλλοδαπών, κυρίως Αφγανών, έκαναν καταδρομικές επιθέσεις αρπάζοντας τα χρήματα από το παρεμπόριο τσιγάρων» καταθέτει άλλος καταστηματάρχης. Συμπληρώνει, λέγοντας ότι οι ληστείες μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό όταν οι «τσιγαράδες» οργανώθηκαν και έβαλαν σε όλες τις γωνίες «τσιλιαδόρους» που ειδοποιούν αμέσως για παρουσία αστυνομικών ή κινήσεις «υπόπτων». Κάθε μεσημέρι έρχεται ένας συμπατριώτης τους και κάνει διανομή φαγητού στους «τσιγαράδες». Ενιαίος εφοδιασμός υπάρχει και όσον αφορά τα τσιγάρα που πωλούν (10 ευρώ η κούτα, δηλαδή το 1/3 της κανονικής τιμής), ενώ ένα άτομο έχει επιφορτιστεί με την καταγραφή του εμπορεύματος. Ξεχωρίζει από το τεφτέρι του, σημειώνοντας αριθμούς με τις κούτες με τις οποίες τους προμηθεύει. Στο τέλος της ημέρας γίνονται οι πληρωμές. Το σύστημα δουλεύει αποτελεσματικά, όποιος σταθεί επί της Στουρνάρη θα δει διαρκώς αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες να σταματάνε για να αγοράσουν λαθραία τσιγάρα. Πιο τακτικοί πελάτες φαίνεται να είναι οι οδηγοί ταξί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή