Η εγγονή του Λεπέν στηρίζει νομοσχέδιο του κόμματος Σαρκοζί

Η εγγονή του Λεπέν στηρίζει νομοσχέδιο του κόμματος Σαρκοζί

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε σχέδιο νόμου του κόμματος UMP, του πρώην προέδρου Σαρκοζί, συμμετέχει για πρώτη φορά το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, με την εγγονή του Ζαν-Μαρί Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, να προσυπογράφει κείμενο για την αναγνώριση της σφαγής της Βανδέας, που έλαβε χώρα τον 18ο αιώνα, ως γενοκτονίας.

Ο στρατός της Γαλλικής Επανάστασης διεξήγαγε εκτεταμένες σφαγές στην επαρχία της Βανδέας μεταξύ 1793-1794, ύστερα από φιλοβασιλική εξέγερση στην παραδοσιακά καθολική και συντηρητική αγροτική περιοχή με πρωτεύουσα τη Μανς. Βουλευτές κεντροαριστερών κομμάτων κατηγορούν το UMP και το Εθνικό Μέτωπο για προσπάθεια χειραγώγησης της Ιστορίας μέσω της εξίσωσης μιας αποτρόπαιης αλλά μεμονωμένης σφαγής του 18ου αιώνα με τη γενοκτονία Εβραίων, κομμουνιστών, Ρομά και ομοφυλόφιλων από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας τη δεκαετία του 1940.

«Η χρήση του όρου “γενοκτονία” για τους εμφυλίους πολέμους που συγκλόνισαν τη Γαλλία μέχρι το 1796 είναι απατηλή. Ο ακατάλληλος αυτός όρος αποτελεί παλιό ιδεολογικό τέχνασμα με στόχο την αμαύρωση της κληρονομιάς της Γαλλικής Επανάστασης και την υποβάθμιση της σημασίας των γενοκτονιών του 20ού αιώνα», είπε ο γενικός γραμματέας του Αριστερού Κόμματος, Αλεξίς Κορμπιέρ.

Το μοναδικό άρθρο του νομοσχεδίου ζητεί την αναγνώριση της σφαγής της Βανδέας ως γενοκτονίας, εξηγώντας: «Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για τη γενοκτονία ήταν πολλοί. Σεξουαλικές κακοποιήσεις, δημιουργία του πρώτου στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Ιστορία (Νουαρμουτιέ), πρώτη δοκιμή χρήσης ασφυξιογόνων αερίων (αποτυχημένη), πρώτη αποτέφρωση σε φούρνο αρτοποιίας (Λικ-σιρ-Μπουλόν, 563 χωρικοί κάηκαν ζωντανοί), ομαδικοί πνιγμοί, δημιουργία βυρσοδεψείων ανθρώπινου δέρματος στο Κλισόν».

Παρά την εντύπωση που προκαλεί η πρωτοφανής συμμαχία μεταξύ Κεντροδεξιάς και Ακρας Δεξιάς, η Μαρίον Μαρεσάλ εντάσσεται απλά στην οικογενειακή ιστορία. Το 1987, ο παππούς της και γερόλυκος της γαλλικής Ακροδεξιάς, Ζαν-Μαρί Λεπέν, είχε αποπειραθεί να αναγνωρίσει τη γενοκτονία της Βανδέας και των «Σουάν», όπως ονομάζονταν οι βασιλικοί εξεγερμένοι κάτοικοί της, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Το 2008, ο Ζαν-Μαρί είχε επανέλθει στο θέμα, από τις σελίδες του τοπικού Τύπου της Βρετάνης αυτή τη φορά: «Οσο και να μιλούσα για τη γενοκτονία της Βανδέας, ουδείς συγκινήθηκε. Είπα ότι οι θάλαμοι αερίων αποτελούν λεπτομέρεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και όλοι έφριξαν. Ελεγα, όμως, αλήθεια, αφού οι θάλαμοι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από το επαναστατικό καθεστώς της Γαλλίας».

Παρότι οι επιχειρήσεις του επαναστατικού στρατού τη διετία 1793-94 στη Βανδέα προκάλεσαν τον θάνατο 170.000 ανθρώπων, οι ιστορικοί αρνούνται τον χαρακτηρισμό «γενοκτονία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή