Ούτε κουνούπι δεν περνά από το φράχτη στον Εβρο

Ούτε κουνούπι δεν περνά από το φράχτη στον Εβρο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν περασμένα μεσάνυχτα και έβρεχε καταρρακτωδώς, όταν από το ποτάμι ακούστηκαν κραυγές που καλούσαν, στην αγγλική γλώσσα, σε βοήθεια. Οι συνοριοφύλακες που περιπολούσαν εκείνη την ώρα στην πλημμυρισμένη όχθη του Εβρου, στο ύψος του χωριού Μάνδρα Διδυμοτείχου, φώτισαν με ειδικούς προβολείς το σημείο απ’ όπου ακούγονταν οι εκκλήσεις και είδαν ανθρώπους κρεμασμένους στα δέντρα να φωνάζουν και να χειρονομούν.

Με κίνδυνο να παρασυρθούν και οι ίδιοι από τα ορμητικά νερά, τους βοήθησαν να κατέβουν και να βγουν στην στεριά. Περισυνέλεξαν εννιά άτομα. Ο δέκατος, ένα εντεκάχρονο αγόρι είχε χαθεί στα σκοτεινά νερά…

Οπως είπαν στους αστυνομικούς, οι Τούρκοι δουλέμποροι τους έβαλαν σε μια πλαστική βάρκα και τους έσπρωξαν στη φουσκωμένη κοίτη του ποταμού για να κωπηλατήσουν μόνοι τους και να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Η βάρκα όμως έσκασε, καθώς προσέκρουε σε αιχμηρές καλαμιές και για να μην παρασυρθούν από το φουσκωμένο ποτάμι, ανέβηκαν στα δέντρα.

Επεισόδια σαν και αυτό -έγινε πρόσφατα- ήταν παλαιότερα καθημερινό φαινόμενο, τώρα όμως καταγράφονται όλο και πιο αραιά στη μεθόριο του Εβρου. Η επιχείρηση αναχαίτισης των ροών λαθρομεταναστών από τα έως πρόσφατα «χάρτινα τείχη» -για τα κυκλώματα δουλεμπόρων- χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, με την επωνυμία «ΑΣΠΙΔΑ», που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Αύγουστο, φαίνεται να αποδίδει.

Μόνο 45 συλλήψεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ τον Ιούλιο του 2012, πριν δηλαδή τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιασμός, στην περιοχή της Ορεστιάδας είχαν γίνει 6.000 συλλήψεις, τον Ιανουάριο του 2013 έγιναν μόνο 45. Η παρουσία του πολυσυζητημένου σιδερένιου φράχτη σε μήκος 12,5 χιλιομέτρων, στο σημείο δηλαδή όπου υπάρχουν χερσαία σύνορα με την Τουρκία, έκλεισε οριστικά τον σημαντικότερο, τα τελευταία χρόνια, δρόμο διέλευσης των λαθρομεταναστών.

«Δεν περνάει ούτε μύγα από την περιοχή που προστατεύει ο φράχτης» λέει στην «Κ» ο περιφερειακός διευθυντής της ΕΛ.ΑΣ. ταξίαρχος κ. Γιώργος Σαλαμάγκας, τονίζοντας πως «ο Εβρος άλλαξε σελίδα στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης».

Μέρα – νύχτα οι θερμικές κάμερες που είναι τοποθετημένες στους πυλώνες σαρώνουν τη συνοριογραμμή, μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο την εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας, οχήματα της οποίας περιπολούν πίσω από τα διπλά αγκαθωτά συρματοπλέγματα.

Διπλή ανακούφιση

«Αισθανόμαστε ανακούφιση, ο φράχτης λειτουργεί αποτρεπτικά, τα αποτελέσματα είναι θετικά», τονίζει η αντιπεριφερειάρχης Εβρου κ. Γωγώ Νικολάου. Ανακουφισμένοι αισθάνονται όμως και οι… Τούρκοι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αγγλόφωνης Hurriyet Daily Νews, αγρότες, κάτοικοι των χωριών Karaagac και Bosnakoy, που βρίσκονται κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, δηλώνουν ευχαριστημένοι θεωρώντας ότι τα χωριά τους θα πάψουν να αποτελούν πλέον σημεία διέλευσης μεγάλων ομάδων μεταναστών.

«Για μας είναι καλά τα νέα για τον φράχτη δεδομένου ότι αυτό ίσως αποθαρρύνει τους μετανάστες οι οποίοι καταπατούν τα χωράφια μας προκαλώντας ζημιές χιλιάδων λιρών. Κάθε βράδυ 20-30 άτομα περνούν τα σύνορα μέσω του χωριού μας, προκαλώντας καταστροφές στις καλλιέργειες. Και σαν να μην αρκεί αυτό, η περιοχή μας είχε αρχίσει να αποκτά κακή φήμη», φέρονται να είπαν.

Καθοριστική η άνοιξη

Η κατασκευή του φράχτη απελευθέρωσε σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας, όχι μόνο σε έμψυχο υλικό (περίπου 2.000 αστυνομικοί ήταν ανεπτυγμένοι κατά μήκος των συνόρων), αλλά και σε τεχνικό εξοπλισμό που διατέθηκε προς ενίσχυση της όχθης του Εβρου από το Διδυμότειχο έως και χαμηλά στο Δέλτα.

«Η μάχη μεταφέρθηκε πλέον στο ποτάμι και πρέπει να πω ότι πάμε καλά», δηλώνει με δόση αισιοδοξίας ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

«Η λειτουργία του φράχτη και η άγρυπνη παρουσία των δυνάμεών μας στο υπόλοιπο τμήμα των συνόρων εκπέμπουν μήνυμα στα κυκλώματα, αλλά και στις πηγές των μεταναστευτικών ροών ότι ο Εβρος είναι πλέον αδιάβατος», προσθέτει.

Μένει βεβαίως να επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία του στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. και αυτό θα φανεί από την άνοιξη, όταν τα νερά της κοίτης του Εβρου θα αρχίσουν να υποχωρούν και, όπως παραδέχεται ο κ. Σαλαμάγκας, το Δέλτα του Εβρου είναι μια δαιδαλώδης και δύσκολη περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, ο σιδερένιος φράχτης, που τόσο αμφισβητήθηκε από διάφορες πλευρές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως προς την σκοπιμότητα αλλά και την αποτελεσματικότητά του, μοιάζει να αναδεικνύεται σε ισχυρό όπλο της άμυνας των αρχών στη μάχη για την αναχαίτιση του λαθρομεταναστευτικού ρεύματος σε μια περιοχή που παραδοσιακά αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου Αφροασιατών λαθρομεταναστών στη Γηραιά Ηπειρο. Το εάν οι ροές αυξηθούν στη θάλασσα του Αιγαίου είναι μια άλλη υπόθεση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή