Απειλεί με αποχώρηση η Eldorado Gold

Απειλεί με αποχώρηση η Eldorado Gold

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αμφιβόλω τίθεται η επένδυση της Eldorado Gold στα μεταλλεία Χαλκιδικής και Θράκης, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Χθες η διοίκηση της εταιρείας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης, αποδίδοντας στην κυβέρνηση αδυναμία να διαχειριστεί μεγάλες επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα. «Το θέμα είναι αν ως χώρα θα διαμορφώσουμε ένα καθαρό και μεθοδικό επενδυτικό τοπίο. Αν υπάρξει αυτό, η εταιρεία θα μείνει», ήταν η απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Π. Στρατουδάκη, σε ερωτήσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με το εάν η εταιρεία έχει σκεφθεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα, μετά την κλιμάκωση των αντιδράσεων το προηγούμενο διάστημα. Στη συνέχεια, ο κ. Στρατουδάκης αμφισβήτησε τις δυνατότητες της κυβέρνησης να δώσει διέξοδο στην επένδυση. «Η χώρα καθώς και η κυβέρνηση θέλει και επιδιώκει επενδύσεις. Το θέμα είναι αν μπορεί να διαχειριστεί επενδύσεις και μάλιστα τέτοιου μεγέθους και επ’ αυτού διατηρώ επιφυλάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε ότι η τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής είναι υπέρ της επένδυσης και απέδωσε τις αντιδράσεις σε μικροπολιτικά συμφέροντα, σημειώνοντας μάλιστα ότι στους αντιδρώντες περιλαμβάνονται μέλη όλων των κομμάτων. «Τα πρόσωπα που βρίσκονται στο προσκήνιο των αντιδράσεων είναι τα ίδια εδώ και 15 χρόνια και προσφέρουν κακή υπηρεσία στην τοπική κοινωνία καλλιεργώντας κινδυνολογία και υπερβολές», τόνισε ο ίδιος και υποστήριξε ότι γύρω από το έργο υπάρχουν 7 χωριά και οι αντιδράσεις περιορίζονται στην Ιερισσό, με κατοίκους που μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο. Η κριτική στη στάση της κυβέρνησης που ασκήθηκε χθες από τη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός είναι αποτέλεσμα κυρίως της υπαναχώρησης στην αδειοδότηση του κοιτάσματος στο Πέραμα Θράκης, που έχει ενταχθεί στις διαδικασίες Fast Track και για την έγκρισή της είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός λίγο μετά τα πρωτοφανή επεισόδια στη Χαλκιδική. «Η κυβέρνηση μας είπε ότι πρέπει να επανεξετάσει κάποιες παραμέτρους της περιβαλλοντικής μελέτης», τόνισε ο γενικός διευθυντής των Χρυσωρυχείων Θράκης εκφράζοντας απορία για την εξέλιξη.

Με γραπτή δήλωσή του πάντως ο επικεφαλής της Eldorado Gold στην Αθήνα, Edouaro Moura, μετέφερε τη στήριξη της εταιρείας του στην Ελλάδα. «Οι επενδύσεις της εταιρείας αποτελούν μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης της προς την Ελλάδα και τους Ελληνες πολίτες. Αισθανόμαστε πολύ σίγουροι για το έργο μας, καθώς παρατηρούμε ότι η μέχρι στιγμής σιωπηρή πλειοψηφία του Δήμου Αριστοτέλη -όπου βρίσκονται τα μεταλλεία μας στη Χαλκιδική- κάνει την παρουσία της αισθητή. Η τοπική κοινωνία στηρίζει το έργο μας!», αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο κ. Moura και συνεχίζει: «Αναγνωρίζουμε την ύπαρξη μειοψηφίας η οποία αντιτίθεται στις εξορύξεις και έχει μια λανθασμένη αντίληψη για τα έργα μας στον Δήμο Αριστοτέλη», σημειώνοντας ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή σε διάλογο. Η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός και των Χρυσωρυχείων Θράκης έδωσε χθες απαντήσεις σε μια σειρά από περιβαλλοντικά θέματα, ενώ παρών ήταν και εκπρόσωπος του ΙΓΜΕ ο οποίος υποστήριξε ότι δεν τίθεται κανένας κίνδυνος για το υδάτινο περιβάλλον, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν πλήρως οι προδιαγραφές της περιβαλλοντικής μελέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή