Σε πρωτο πλανο…

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…Ενα οδοιπορικό στα πρώτα 15 χρόνια της ζωής του Μάρκου Βαμβακάρη στη Σύρο είναι το νέο βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και έχει τίτλο «Μαύρα μάτια». Την ερχόμενη Τρίτη, 27 Μαρτίου, στο βιβλιοπωλείο Passport του Πειραιά (Καραΐσκου 119) στις 8.30 το βράδυ, ο Μάνος Ελευθερίου θα είναι εκεί για να παρουσιάσει το βιβλίο του. Δίπλα του θα σταθούν, για να μιλήσουν για τον κόσμο που ζωντανεύει μέσα στο βιβλίο, ο Παναγιώτης Κουνάδης, ο Στέλιος Ελληνιάδης και ο Γιώργος Χρονάς, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η Πέμυ Ζούνη. Η βραδιά θα κλείσει με ζωντανή μουσική, από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Παναγιώτη Μάργαρη.

…Είχε κερδίσει την κριτική όταν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το βιβλίο του συναδέλφου δημοσιογράφου Ηλία Μαγκλίνη «Η ανάκριση». Τώρα ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις αγγλοσαξονικές αγορές, αφού ήδη κυκλοφορεί στα αγγλικά, σε μετάφραση Patricia Felisa Barbeito, από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου του Birmingham, στη σειρά που επιμελείται ο καθηγητής Δημήτρης Τζιόβας. Καλοτάξιδο!

…Ευχάριστα νέα έρχονται και από τον ελληνικό κινηματογράφο. Η πρώτη ταινία με τίτλο «Αίμα» («My Blood»), του Διαμαντή Καραναστάση, η οποία γυρίστηκε στο στούντιο του σκηνοθέτη και με μηδέν προϋπολογισμό ακολουθεί τον δρόμο των τιμητικών διακρίσεων! Πρώτον, απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο Amsterdam Film Festival, δεύτερον, συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του Gijon International Film Festival και, τρίτον, είναι υποψήφιο στα Βραβεία 2013 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου σε δύο κατηγορίες (βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου, Βίκυ Βολιώτη, και βραβείο πρωτότυπης μουσικής, Σταύρος Γασπαράτος). Να σημειωθεί πως γυρίστηκε χωρίς συνεργείο, μέσα σε είκοσι μέρες, με τη βοήθεια πολύ κόσμου που συνεισέφερε εξοπλισμό, χώρους, αντικείμενα κ.ά. Μπράβο σε όλους!

…Οσοι αγαπούν την πρόσφατη ιστορία της Αθήνας, και κυρίως οι Κυψελιώτες, θα ενδιαφερθούν για το νέο βιβλίο «Ιστορίες από τη γειτονιά μου και… λίγο παραπέρα. Κυψέλη 1919-1959» της Μελίτας Αδάμ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κ. Μ. Ζαχαράκης (τηλ. 210 8834329). Είναι ένα νοσταλγικό ταξίδι, με πρόσωπα και καταστάσεις, κτίρια, επαγγέλματα, καταστήματα, σινεμά, σχολεία… Προϊόν δεκαετούς έρευνας, το βιβλίο της Μελίτας Αδάμ έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο της αθηναϊκής βιβλιογραφίας.

…Διαρκώς εμπλουτίζεται και ανανεώνεται η συλλογή κέρινων ομοιωμάτων στο Μουσείο της Madame Tussauds στο Λονδίνο, έτσι ώστε κάθε φορά ο επισκέπτης να μπορεί να δει και νέα εκθέματα. Ενα από τα πιο πρόσφατα, αυτό του Στιβ Τζομπς, που θα εκτεθεί για τρεις μήνες μαζί με νέα ομοιώματα του Μπαράκ Ομπάμα, της πριγκίπισσας Νταϊάνα, του Ντέιβιντ Μπέκαμ, του Τζορτζ Κλούνεϊ και πολλών ακόμη αστέρων της ποπ κουλτούρας και της πολιτικής σκηνής.

…Στην Κυψέλη, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α και Σικίνου), εμφανίζεται την ερχόμενη Πέμπτη 28 Μαρτίου (ώρα 9 μ.μ., είσοδος 8 ευρώ) ο Γιώργος Καλούδης, με το τσέλο του, ένας μουσικός με ιδιαίτερο στίγμα και προσωπικότητα. Θα δημιουργήσει ένα τσελιστικό περιβάλλον με μουσική από τα δύο προσωπικά του άλμπουμ («Truth» και «On the Wind»). Μαζί του θα είναι η Ρουθ Χιλ στο κανονάκι και από κοινού θα χτίσουν μια ατμόσφαιρα με επιρροές από ambient, lounge, jazz και world μουσική.

…Πορεία δέκα χρόνων συμπληρώνει φέτος ο Ανοιξιάτικος Κύκλος Συναυλιών Οργάνου, που βρίσκει στέγη στον ιστορικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου στην οδό Φιλελλήνων. Αθηναϊκός θεσμός, με σταθερό κοινό και με υψηλό προφίλ ποιότητας και αισθητικής, ο κύκλος συναυλιών οργάνου θα αρχίσει φέτος την Κυριακή 14 Απριλίου με έργα για όργανο και βιολί και θα συνεχιστεί στις 28 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) και τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου. Σολίστ οι Michel Koenig (όργανο, 14/4), Franc Shestani (βιολί, 14/4), Γεράσιμος Χοϊδάς (όργανο, 28/4), Αναστασία Συμεωνίδου (σοπράνο, 28/4), Μαρία Σιμάτου (όργανο, 29/4), Αναστασία Μηλιώρη (μπαρόκ βιολί, 29/4). Στη συναυλία της 28ης Απριλίου συμμετέχει η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Κόνταλυ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Πατσέα. Η διάρκεια κάθε συναυλίας είναι 60 λεπτά και τα εισιτήρια τιμώνται 10 ευρώ (τα παιδιά έως 12 ετών, 5 ευρώ). Στον Αγιο Παύλο υπάρχει το εκκλησιαστικό όργανο Hill από το έτος 1900. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του κύκλου έχει η Χριστίνα Αντωνιάδου και την οργάνωση παραγωγής η specs’n’arts.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή