Κοιτώντας κατάματα την αλήθεια

Κοιτώντας κατάματα την αλήθεια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάθε φορά που έρχομαι αντιμέτωπος με τέτοιους γενναιόδωρους ρόλους, η καρδιά μου χτυπάει δυνατότερα, με κυριεύει φόβος, αντιστέκομαι σθεναρά, αλλά τελικά ενδίδω», λέει ο Μιλτιάδης Φιορέντζης, ο νέος ηθοποιός που ενσαρκώνει τον ρόλο του Τζόνι στο έργο του Αθολ Φούγκαρντ «Χαίρετε κι αντίο». Η παράσταση ανέβηκε πριν από λίγες μέρες στη νέα σκηνή του καλλιτεχνικού χώρου «104» στο Γκάζι σε σκηνοθεσία του Αλέξη Ρίγλη.

Ο Μιλτιάδης Φιορέντζης μαζί με τη Σοφιάννα Θεοφάνους ερμηνεύουν δύο αδέρφια που ζουν στη Νότια Αφρική, συγκεκριμένα στο Πορτ Ελίζαμπεθ το 1965. Φτωχοί λευκοί Νοτιοαφρικανοί συναντιούνται ξανά έπειτα από χρόνια, όταν η Εστερ επιστρέφει στο πατρικό τους για να διεκδικήσει το μερίδιό της από την αποζημίωση για το εργατικό ατύχημα που άφησε παράλυτο τον πατέρα τους. Μέσα από τις διαπραγματεύσεις η Εστερ και ο Τζόνι θα έρθουν αντιμέτωποι με φόβους και αναμνήσεις που θα πρέπει να αποδεχθούν για να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της ύπαρξής τους και να προχωρήσουν.

«Αν έπρεπε σε μια λέξη να περιγράψω το κυρίαρχο στοιχείο που με μαγνήτισε στον χαρακτήρα του Τζόνι, υποθέτω αυτή η λέξη θα ήταν εξομολόγηση. Με δυο λόγια, η αδυσώπητη συνθήκη του έργου που αναγκάζει τον ήρωα να δει κατάματα την αλήθεια για το ποιος είναι και να παραδεχθεί την πιο ανομολόγητη και εξευτελιστική πλευρά του εαυτού του», λέει σε συνομιλία του με την «Κ» ο Μιλτιάδης Φιορέντζης.

«Κατά συνέπεια η προσέγγισή μου δεν μπορούσε παρά να είναι βαθιά προσωπική. Δεν γνωρίζω άλλο δρόμο. Η αδιάκοπη αγωνία μου να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε κάθε δευτερόλεπτο του έργου, αποτελεί το βασικό οικοδόμημα όλης της προσπάθειας που έχω επενδύσει στον ρόλο του Τζόνι».

Ο συγγραφέας

Ενδιαφέρον όχι μόνο ως έργο το «Χαίρετε κι αντίο» αποκαλύπτει στοιχεία και αλήθειες της ζωής του ίδιου του Αθολ Φούγκαρντ, Νοτιοαφρικανού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού που από το 1935 και για αρκετά χρόνια έζησε στο Πορτ Ελίζαμπεθ. Η ζωή του αρκετά περιπετειώδης τον οδήγησε να αφήσει τις σπουδές φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν λίγο πριν από τις τελικές εξετάσεις και να δουλέψει για δύο χρόνια στην Ανατολική Ασία σε ένα ατμόπλοιο όπου ξεκίνησε να γράφει. Οταν το 1958 επέστρεψε στη Νότια Αφρική και μετακόμισε με τη γυναίκα του στο Γιοχάνεσμπουργκ άρχισε μέσα από τα θεατρικά του έργα μια αντιπαράθεση πολιτική με το καθεστώς του Απαρτχάιντ. Ο ίδιος οργάνωσε ένα πολυφυλετικό θέατρο για το οποίο έγραφε, σκηνοθετούσε κι έπαιζε. Το 1962 ο Φούγκαρντ δημοσίως υποστήριξε το Αντι-Απαρτχάιντ κίνημα (1959-1964), μια διεθνής διαμαρτυρία κατά νοτιοαφρικανικών θεάτρων για το επιλεγμένο κοινό τους, γεγονός που τον ανάγκασε να εκδίδει και να παρουσιάζει τα έργα του εκτός της Νότιας Αφρικής.

​​Το έργο «Χαίρετε κι αντίο» παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15 μ.μ. Γενική είσοδος 10 ευρώ. «104», Ευμολπιδών 41, Γκάζι, τηλ. 210 3455020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή