Ντίβες της όπερας τραγουδούν άριες – στιγμές «Τρέλας»

Ντίβες της όπερας τραγουδούν άριες – στιγμές «Τρέλας»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστές για τη φωνητική τους υπεροχή και την επιβλητική τους σκηνική παρουσία. Αυτές τις μέρες, όμως, μία επίλεκτη ομάδα από ντίβες της όπερας ξεχωρίζει και για το στυλ της. Αφορμή, η «La Follia» (Τρέλα), μία παράσταση που θα λάβει χώρα στη Λυρική Σκηνή της Αθήνας, στην είσοδο του Θεάτρου Ολύμπια, το Σάββατο, 13 Απριλίου.

Η ιδέα για ένα δρώμενο, που ενώνει την πληθωρική, λυρική μουσική με τη μόδα, προέρχεται από τη δημοσιογράφο Ισμα Τουλάτου, ενώ η παράσταση είναι μέρος του κύκλου Απογεύματα στο Φουαγιέ και ανήκει στον Κύκλο Φιλοξενούμενου Συνθέτη που αυτόν τον καιρό φιλοξενεί τον Γιώργο Κουμεντάκη.

Φυσικός συνδετικός κρίκος των δύο κόσμων είναι ο Δημήτρης Ντάσιος. Ως ηθοποιός και λυρικός τραγουδιστής, ο Ντάσιος υπήρξε μέλος του τμήματος της οπερέτας της Λυρικής. Μια αγάπη για τη μόδα, όμως -στην αρχή υπό τη μορφή φο μπιζού- εξελίχθηκε σε πλήρη απασχόληση πάνω στον σχεδιασμό και την παραγωγή ρούχων και αξεσουάρ. Στη «La Follia», ο σχεδιαστής υπογράφει το κόνσεπτ και τη σκηνοθεσία.

«Πρόκειται για την τρέλα της ανωτερότητας, της δημιουργίας, της ματαιοδοξίας, του έρωτα, της απογοήτευσης, της απώλειας. Οταν ο ανθρώπινος νους φεύγει από τα τετριμμένα λόγω κάποιας ψυχολογικής έντασης, είτε από μεγάλη χαρά, είτε από μεγάλη θλίψη. Και η όπερα έχει πολύ υλικό γι’ αυτό,» λέει ο Δ. Ντάσιος για την παράσταση.

Ανάμεσα στις άριες που θα ακουστούν είναι εκείνη της τρέλας από τη «Λουτσία ντι Λαμερμούρ» του Ντονιτσέτι, η στιγμή της έξαρσης του έρωτα της Βιολέττας στην «Τραβιάτα» του Βέρντι και η έκρηξη ματαιοδοξίας της Μουζέτα στην «Μποέμ» του Πουτσίνι. Οι άριες θα αποδοθούν από σημαντικές εκπροσώπους της ελληνικής λυρικής σκηνής, τις Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Καραγιάννη, Ελενα Κελεσίδη, Τζούλια Σουγλάκου και Βάσια Ζαχαροπούλου.

Τι θα φορέσουν οι Ελληνίδες σολίστ;

«Ενα συνδυασμό δικών μου κατασκευών, όπως η πατέντα με τις σακούλες σκουπιδιών, μαζί με κομμάτια από το βεστιάριο, κοστούμια από μεγάλους του είδους όπως του Νικόλα Γεωργιάδη, Γιάννη Μετζικώφ και Νίκου Πετρόπουλου, τα οποία χρησιμοποιώ μ’ έναν εναλλακτικό τρόπο που αποπνέει μία ατμόσφαιρα κουτύρ», λέει ο σχεδιαστής.

Αν ο συνδυασμός τεχνών και ταλέντου της παράστασης υπογραμμίζει το πλούσιο δυναμικό της Λυρικής, η «Τρέλα» είναι γεμάτη από ενέργεια κόντρα στους δύσκολους καιρούς.

«Ολη η παράσταση είναι εθελοντική και αυτό που με έχει συγκινήσει είναι η τεράστια διαθεσιμότητα των καλλιτεχνών, το κέφι, το πόσο διάθεση έχουν», λέει ο Ντάσιος. «Η κάθε μία καταθέτει μία μεγαλειώδη στιγμή της τέχνης της, μία ακραία στιγμή του ρόλου της. Το ίδιο ισχύει και για τους μουσικούς και το μπαλέτο, κι όλο αυτό είναι τελικά η “τρέλα” της δημιουργίας».

Το βράδυ του Σαββάτου, η παράσταση θα μεταδοθεί ζωντανά στην οθόνη της αίθουσας «Μαρία Κάλλας» (οι θέσεις στην είσοδο του θεάτρου είναι περιορισμένες) και θα κλείσει με την παρουσίαση της συλλογής του σχεδιαστή για τον χειμώνα του 2013-2014.

«Η “Τρέλα” καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι το ένδυμα για τη σχέση του ηθοποιού με τον ρόλο και πόσο σημασία δίνεται πλέον στο ρούχο σε παγκόσμιο επίπεδο στην όπερα και στο θέατρο από πολύ σημαντικούς σχεδιαστές», λέει ο σχεδιαστής. «Το ένδυμα έχει να κάνει με τη σημειολογία του θεάτρου. Αυτή είναι η πάρα πολύ δυνατή λειτουργία του κοστουμιού, σημαίνει τον ρόλο».

Ωρα έναρξης 8 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή