Αναστάτωση στην Αμυγδαλέζα

Αναστάτωση στην Αμυγδαλέζα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδρούν με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή τους οι 2.000 παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Περίπου 700 πραγματοποιούν τα τελευταία 24ωρα απεργία πείνας, ενώ τη Δευτέρα, την ώρα του βραδινού συσσιτίου, επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον των αστυνομικών, υποχρεώνοντάς τους σε φυγή. Ορισμένοι από τους κρατούμενους προσπάθησαν να αυτοτραυματιστούν, ενώ δύο ήπιαν σαμπουάν και υποβλήθηκαν σε πλύση στομάχου.

Αφορμή για τα γεγονότα των τελευταίων ωρών είναι η συνεχιζόμενη κράτησή τους ταυτόχρονα με καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία απέλασής τους. Πάντως, δεν επιβεβαιώνονται καταγγελίες για κακομεταχείριση των κρατουμένων από αστυνομικούς, ενώ πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζουν ότι οι συνθήκες κράτησης στην Αμυγδαλέζα είναι ικανοποιητικές και σίγουρα καλύτερες σε σχέση με αυτές που επικρατούν στα Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής και της επαρχίας, όπου επίσης κρατούνται παράνομοι μετανάστες.

Μιλώντας χθες στην «Κ» η κ. Ελπίδα Ευθυμιάτου, συντονίστρια της ΜΚΟ «Ιατρική Παρέμβαση» που παράσχει ιατρική και ψυχολογική φροντίδα στους κρατουμένους, δήλωσε ότι «από την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης, κοινωνικοί λειτουργοί ενημέρωναν τους αλλοδαπούς ότι ο χρόνος κράτησής τους ήταν πιθανό να διαρκέσει μέχρι και 18 μήνες. Αρχικά δεν μας πίστευαν. Το τελευταίο διάστημα όμως που οι αιτήσεις τους για πολιτικό άσυλο απορρίπτονται συνειδητοποιούν ότι η κράτησή τους μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1,5 χρόνο. Αντιδρούν λοιπόν ζητώντας την απελευθέρωσή τους».

Η κ. Ευθυμιάτου πρόσθεσε ότι υπάρχουν πράγματι αλλοδαποί που παραμένουν στην Αμυγδαλέζα από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου, τον Μάιο του 2012, ενώ διέψευσε καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί ξυλοκόπησαν κρατουμένους για να τους αναγκάσουν να σιτιστούν: «Η Αστυνομία πράγματι έβγαλε τους αλλοδαπούς από τους οικίσκους. Οχι όμως για να τους υποχρεώσει να δεχθούν φαγητό, αλλά για να ελέγξει τα κοντέινερ για το ενδεχόμενο να υπάρχουν αντικείμενα που πιθανό να χρησιμοποιούσαν για να αυτοτραυματιστούν». Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο του 2012 ο χρόνος κράτησης των υπό απέλαση αλλοδαπών παρατάθηκε από 2 σε 12 μήνες.

Υπηρεσία Ασύλου

Αστυνομικός που υπηρετεί στο Κέντρο Κράτησης δήλωσε στην «Κ» ότι «το πρόβλημα επιδεινώνεται από καθυστερήσεις στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και επομένως στη διαδικασία απελάσεων. Μάλιστα, η έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών, που ήταν προγραμματισμένη για την 1η Απριλίου, πήρε νέα παράταση για τις αρχές Ιουνίου.

Πάντως, σύμφωνα με καταγγελία της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) «ομάδα αστυνομικών χτύπησε με ρόπαλα απεργούς πείνας, απαιτώντας να διακόψουν την κινητοποίησή τους». Αντίστοιχα, το ΚΚΕ ζήτησε «να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς και υγιεινοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας και να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή