Μετάθεση υποβολής προσφορών για Ελληνικό και Αφάντου

Μετάθεση υποβολής προσφορών για Ελληνικό και Αφάντου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μετάθεση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών στην αποκρατικοποίηση του Ελληνικού και της Αφάντου (Ρόδου) αποφάσισε προχθές του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Παράλληλα, το Ταμείο προχώρησε χθες στην απομάκρυνση του προέδρου του Δ.Σ. της Ελληνικόν Α.Ε. Σπύρου Πολλάλη και ακόμα τριών μελών του Δ.Σ. (των κ. Γιώργου Κουντούρη, Θεόδωρου Αζά και του δημάρχου Αλίμου Θάνου Ορφανού). Η απόφαση αυτή ήταν το τελευταίο κεφάλαιο μιας ήδη προδιαγεγραμμένης πορείας, τουλάχιστον για τον κ. Πολλάλη, μετά τη διαφοροποίησή του σε σχέση με τους στόχους του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Πολλάλης υποστήριζε ότι δεν πρέπει να πωληθεί το 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., αλλά να διατηρήσει ένα ποσοστό το κράτος για να εκμεταλλευτεί στο μέλλον την όποια υπεραξία δημιουργηθεί. Η διαφοροποίηση αυτή εκφράστηκε δημόσια για πρώτη φορά μέσω της «Κ» τον περασμένο Νοέμβριο: «Το Ελληνικό δεν είναι ένα μονοσήμαντο έργο, όπως ένα λιμάνι ή ένα έργο real estate, αλλά ένα σύνθετο έργο που παρέχει πολλές δυνατότητες αναπτυξιακών επιλογών. Διατηρώντας ένα τμήμα των μετοχών, το Δημόσιο κρατάει ένα κομμάτι της μελλοντικής υπεραξίας. Αν όμως δεν το διατηρήσει, τότε θα πρέπει να μεγιστοποιήσει τη χρηματική προκαταβολή από τον επενδυτή προς το Δημόσιο το συντομότερο δυνατόν, να εξασφαλίσει ότι θα επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια μέσα στα πρώτα χρόνια από την απόκτηση του χώρου και ότι θα μεγιστοποιηθούν τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου», είχε αναφέρει. Η Ελληνικόν Α.Ε. ιδρύθηκε το 2011 και σ’ αυτή μεταβιβάστηκε με τη μορφή μετοχών η ιδιοκτησία του ακινήτου. Στα καθήκοντά της περιλαμβάνονταν η εκκαθάριση του ακινήτου από τυχόν δεσμεύσεις και για τον σκοπό αυτό προχώρησε το τελευταίο έτος σε μια σειρά από δράσεις, με κυριότερη την εκκένωση του αχανούς ακινήτου από τους ενοικιαστές και τους καταληψίες των κτιρίων του. Επίσης η εταιρεία είχε εκπονήσει και πρόγραμμα κατεδαφίσεων ετοιμόρροπων κτιρίων, το οποίο όμως ουδέποτε προχώρησε. Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το Ελληνικό ορίστηκε στις 29 Οκτωβρίου 2013 (αντί 31 Ιουλίου 2013), ενώ για το ακίνητο της Αφάντου στις 22 Μαΐου 2013 (αντί 22 Απριλίου 2013). Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι στην αξιοποίηση του Ελληνικού ζήτησαν παράταση του χρόνου υποβολής των προσφορών τους. Σημειώνεται δε, ότι οι προσφορές που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να περιλάβουν τόσο το master plan όσο και το επιχειρησιακό σχέδιο, για την αξιοποίηση της τεράστιας αυτής έκτασης.

Παράλληλα το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε οκτώ επενδυτικά σχήματα που συνεχίζουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου στο Παλιούρι Αττικής και δύο σχήματα που συνεχίζουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση των Χώρων Εμπορικής Υποστήριξης (ΧΕΥ). Σε ό,τι αφορά το Παλιούρι, οι ενδιαφερόμενοι που συνεχίζουν είναι: Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε, Lamda Εργα Ανάπτυξης Α.Ε., Mind Compass Overseas Ltd, Δομοτεχνική Α.Ε.- Τεχνικές, Εμπορικές, Βιομηχανικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις, JSC DonskoyTabac, Ελληνοβαλκανική Συμμετοχών Α.Ε., Μεντεκίδης Ιωάννης & Γεώργιος και τέλος Isaev Igor. Από την άλλη πλευρά, στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση των ΧΕΥ, συνεχίζουν οι εταιρείες: Κάντζα A.E. Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης και Ι&Σ Σκλαβενίτης ΑΕΕ. Στο μεταξύ το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την αλλαγή των όρων συμμετοχής στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της έκτασης του Αγ. Ιωάννη Σιθωνίας στη Χαλκιδική. Με βάση τους νέους όρους συμμετοχής, ένας υποψήφιος ή ένα μέλος υποψηφίου (σε περίπτωση ένωσης προσώπων) μπορεί να βασιστεί στις χρηματοοικονομικές δυνατότητες οποιουδήποτε τρίτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή