Νέα δισκογραφία με την πιανίστα Δανάη Καρά

Νέα δισκογραφία με την πιανίστα Δανάη Καρά

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΙΚΗ. Προσωπικότητα ειδικού βάρους και σημασίας στον κόσμο της κλασικής μουσικής, η πιανίστα Δανάη Καρά διευρύνει τις δραστηριότητές της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με νέα δισκογραφία (που έρχεται να προστεθεί στην 25ετή δισκογραφική παρουσία της) και πρώτες παρουσιάσεις.

Τον προσεχή Ιούνιο η γερμανική δισκογραφική εταιρεία Naxos θα διαθέτει στην αγορά κατά αποκλειστικότητα σε ψηφιακή μορφή τα «Εργα για Πιάνο» του Δημήτρη Μητρόπουλου, με ερμηνεύτρια την πιανίστα Δανάη Καρά. Τα έργα αυτά είχε δισκογραφήσει η Δανάη Καρά, ως ένα μεγάλο πρότζεκτ, σε παγκόσμια πρώτη το 1996. Τώρα, 17 χρόνια μετά, η κυκλοφορία του ψηφιακού cd που θα πωλείται σε όλους τους ιστότοπους κλασικής μουσικής (Classics Online κλπ.) φέρνει και πάλι στο προσκήνιο ένα μουσικό σώμα που προκαλεί για διαρκώς νέες προσεγγίσεις.

«Σαν εταιρεία, η Naxos ενδιαφέρθηκε για την επανέκδοση της δισκογραφίας μου», λέει η Δανάη Καρά. «Η αρχή έγινε με το “Εργα για Πιάνο” του Μάνου Χατζιδάκι το 2008, σε μορφή παραδοσιακού cd. Για την επανέκδοση των “Εργων για Πιάνο” του Δημήτρη Μητρόπουλου και αφού μου έθεσαν το ερώτημα προτίμησης, αποφάσισα, και ήταν μια προσωπική μου επιλογή, αντί να κυκλοφορεί σε δύο μορφές, δηλ. υλική και άυλη, να κυκλοφορήσει αποκλειστικά σε ψηφιακή έκδοση στο Διαδίκτυο. Μία επιλογή που μου υπαγόρευσε η γενικότερη αίσθησή μου για τα πράγματα».

«Ισπανική Ραψωδία»

Αυτή η κινητικότητα συμπίπτει με μία σημαντική συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία θα δοθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου (8.30 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) στην οποία συμπράττει ως σολίστ η Δανάη Καρά. Με μαέστρο τον Μιχάλη Οικονόμου, η ιδιαιτερότητα και η σημασία της συναυλίας αυτής έγκειται στο γεγονός ότι η Δανάη Καρά θα ερμηνεύσει σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα, τη δεξιοτεχνική μεταγραφή της δημοφιλούς «Ισπανικής Ραψωδίας» για πιάνο και ορχήστρα του Ισαάκ Αλμπένιθ (1860-1909) στο πλαίσιο του κύκλου με θέμα Εspana.

Στη διάρκεια της μουσικής πορείας της, η Δανάη Καρά μεθοδικά υποστηρίζει την αναβίωση έργων του κλασικισμού αλλά και τις παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις έργων του μοντερνισμού του 20ού αιώνα. Η ανάδειξη των Ελλήνων συνθετών έχει κεντρική θέση στην ερευνητική της φιλοσοφία μέσα σε ένα διεθνές κάδρο μουσικής φιλολογίας. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η πρεμιέρα του κολοσσιαίου «Τρίτου Κοντσέρτου» για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα στο Παρίσι, ερμηνεία καλλιτεχνικής αρτιότητας και υψηλού συμβολισμού.

​​Συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Παρασκευή 24 Μαΐου, 8.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή