Μία εξωσωματική και οι διακοπές… δώρο

Μία εξωσωματική και οι διακοπές… δώρο

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κερδίστε μια εξωσωματική και διακοπές στην Ελλάδα». Αυτό υποσχόταν με φανταχτερά γράμματα και φωτογραφίες διαγωνισμός, που έκανε κλινική της Θεσσαλονίκης, σε δημοφιλές αγγλικό περιοδικό γονιμότητας: πληρωμένα τα αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε πεντάστερο ξενοδοχείο, ένα δείπνο σε πολυτελές εστιατόριο και… ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης για το τυχερό ζευγάρι.

Η 33χρονη Αγγλίδα Ζωή Γκίλφαμ δεν το πολυσκέφτηκε, διάβασε στα γρήγορα τους όρους και τις προϋποθέσεις -βασικά να μην είναι η ίδια πάνω από 42 ετών και να έχει υποβληθεί σε κάποιες βασικές ιατρικές εξετάσεις-, συμπλήρωσε και έστειλε τα στοιχεία της στη διεύθυνση του περιοδικού. Για την Ελλάδα, η αλήθεια είναι πως δεν ήξερε πολλά, πόσω μάλλον για τις Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που λειτουργούν στη χώρα μας. Εχοντας όμως ήδη εξαντλήσει τις τρεις προσπάθειες εξωσωματικής που δικαιούται στην Αγγλία, αυτή και ο σύζυγός της είχαν βρεθεί σε αδιέξοδο, μη μπορώντας να πληρώσουν μια τέταρτη ιδιωτική και πολύ ακριβή προσπάθεια στη χώρα τους.

Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, της τηλεφώνησαν στην ασφαλιστική εταιρεία όπου δουλεύει και της ανακοίνωσαν πως ήταν η υπερτυχερή ανάμεσα σε 342 ζευγάρια που είχαν λάβει μέρος στον διαγωνισμό.

Πράγματι, την περασμένη Κυριακή, η Ζωή έφτασε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ ο σύζυγός της θα ακολουθήσει, αφού ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των εξετάσεών της. Στους περισσότερους φίλους και συγγενείς το ζευγάρι έχει πει τη μισή αλήθεια -πως βρίσκονται, δηλαδή, στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εχοντας περάσει τρεις απανωτές απογοητεύσεις, έχουν αποφασίσει πως δεν θα μοιράζονται την αγωνία τους μέχρι να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα.  

Στο αεροδρόμιο την καλωσόρισε εκπρόσωπος της κλινικής και αμέσως την πήγε να κάνει τις πρώτες εξετάσεις. Οπως της είχαν εξηγήσει και τηλεφωνικά, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, αφού μέσα σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να έχει γίνει τόσο η πλήρης διάγνωση για την υπογονιμότητα του ζευγαριού, αλλά και να έχει ολοκληρωθεί η όποια θεραπεία κριθεί κατάλληλη.   

Η εν λόγω κλινική ιδρύθηκε το 2004 και είναι μία από τις 70 μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, είδαν και αυτοί, όπως και όλος ο κλάδος της εξωσωματικής στην Ελλάδα, την κρίση να αλλάζει δραματικά τα δεδομένα τους: ζευγάρια που λόγω οικονομικής δυσχέρειας καθυστερούν να πάρουν την απόφαση να προσπαθήσουν για ένα μωρό, τα περισσότερα δυσκολεύονται πλέον ακόμη και να καλύψουν τα έξοδα της εξωσωματικής όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Ο διοικητικός διευθυντής της συγκεκριμένης κλινικής εξηγεί στην «Κ» πως βλέποντας την εγχώρια πελατεία του να έχει μειωθεί αισθητά αλλά τον ανταγωνισμό να παραμένει ο ίδιος, πήρε επάνω του το εγχείρημα να κοιτάξει προς το εξωτερικό και να ανταγωνιστεί χώρες, όπως η Ισπανία ή η Τσεχία, που μέχρι τώρα μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον ζευγαριών σε αναζήτηση θεραπείας εκτός συνόρων λόγω της πιο χαλαρής νομοθεσίας σε θέματα δωρεάς ωαρίων, ορίων ηλικίας, αλλά και πιο ανταγωνιστικών τιμών.

Μετέφρασε την ιστοσελίδα της κλινικής σε επτά γλώσσες, μείωσε τις τιμές, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο σε «εκθέσεις» εξωσωματικής και οργάνωσε ιατρικά συνέδρια στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να κάνει την κλινική γνωστή στο εξωτερικό.  Από το 2008, που έφτασε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο ζευγάρι από την Αγγλία, μέχρι σήμερα, πάνω από 100 ζευγάρια, από όλο τον κόσμο, έχουν προσπαθήσει να αποκτήσουν μωρό στην κλινική του. Περίπου τα μισά από αυτά με επιτυχία.

Η τελευταία «προωθητική» προσπάθεια, ο διαγωνισμός που συνδυάζει θεραπεία και πολυτελείς διακοπές, μπορεί να στοιχίζει μαζί με διαμονή, αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και την καταχώριση στο αγγλικό περιοδικό, πάνω από 11.000 ευρώ, αλλά είναι μια επένδυση, αφού μόνο από τη διαφήμιση αυτή 27 ζευγάρια τα οποία έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και έχουν εξασφαλίσει μια έκπτωση της τάξεως των 20% στο κόστος της θεραπείας έχουν απευθυνθεί στην κλινική εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους. Και αυτό είναι μόνον η αρχή. Οπως μας εξηγεί ο ίδιος, μια θετική έκβαση στη θεραπεία της Ζωής, μια εγκυμοσύνη δηλαδή, που θα καλυφθεί εκτενώς από το αγγλικό περιοδικό, ελπίζει πως θα φέρει στη χώρα μας και στην κλινική του ακόμη περισσότερα ζευγάρια που θα αποφασίσουν να συνδυάσουν τουρισμό με εξωσωματική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή