Υπό προϋποθέσεις, νόμιμη η έκτρωση πλέον στην Ιρλανδία

Υπό προϋποθέσεις, νόμιμη η έκτρωση πλέον στην Ιρλανδία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νομιμοποίηση της έκτρωσης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αποφάσισε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ιρλανδία. Η νέα νομοθεσία, που έχει εγκριθεί από την Κάτω Βουλή, επιτρέπει στους γιατρούς να διακόψουν την κύηση σε γυναίκες που φέρεται να κινδυνεύει η ζωή τους λόγω της εγκυμοσύνης. Για την εφαρμογή της, αναμένεται η έγκριση από την Ανω Βουλή. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από τον θάνατο μιας Ινδής σε νοσοκομείο, επειδή της αρνήθηκαν την έκτρωση. Το ζήτημα έχει προκαλέσει αντιπαράθεση στην ιρλανδική κοινωνία. Εκείνοι που αντιτίθενται πιστεύουν ότι μια τέτοια νομοθεσία θα οδηγήσει σε διευρυμένη εφαρμογή της έκτρωσης, πρακτική που θεωρείται δολοφονία για πολλούς από αυτούς. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα περιορισμένη γιατί δεν επιτρέπει την έκτρωση σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομειξίας ή σε εκείνες που υπάρχει δυσμορφία στο έμβρυο.

Η διαδικασία υποστηρίχθηκε από τα περισσότερα μέλη του Κοινοβουλίου, ενώ εκείνοι που δεν ψήφισαν θετικά για τη νέα νομοθεσία διαγράφηκαν από τα κόμματά τους. Για την κυβέρνηση συνεργασίας, η νομοθεσία σχετικά με τις εκτρώσεις θα ευθυγραμμίσει τον νόμο και το Σύνταγμα. Λόγω της παρανομίας της έκτρωσης, τουλάχιστον έντεκα γυναίκες εγκαταλείπουν καθημερινά τη χώρα, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν έκτρωση στη Βρετανία. Υστερα από δικαστική απόφαση του 1992, η έκτρωση ήταν συνταγματικά κατοχυρωμένη για περιπτώσεις που απαιτούνταν διακοπή της κύησης για λόγους που δεν είχαν να κάνουν άμεσα με την υγεία της μητέρας, αλλά απειλούσαν τη ζωή της. Η υπόθεση αφορούσε ένα 14χρονο κορίτσι που είχε βιασθεί, αλλά της είχε απαγορευθεί να εγκαταλείψει τη χώρα ώστε να πραγματοποιήσει την έκτρωση, με αποτέλεσμα να εκδηλώσει τάσεις αυτοκτονίας. Μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν είχε εκδώσει την απαραίτητη νομοθεσία για να έχουν οι γιατροί το δικαίωμα να εφαρμόζουν την πρακτική αυτή. Ο θάνατος της 31χρονης Ινδής τον Οκτώβριο ήταν η αφορμή για να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, εφόσον η έκτρωση μπορεί να είχε αποτρέψει αυτήν την κατάληξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή