Εννέα πρωθυπουργοί στον Λευκό Οίκο από το 1946 μέχρι σήμερα

Εννέα πρωθυπουργοί στον Λευκό Οίκο από το 1946 μέχρι σήμερα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φοιτητικές μνήμες είναι πάντα μια καλή αφορμή για το «πρώτο ζέσταμα» της συζήτησης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που συναντώνται για πρώτη φορά. Ακόμη κι αν αφορά μια επίσημη συνάντηση, με κρίσιμη ατζέντα, όπως αυτή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες μπορεί να μη συνέπεσαν χρονικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο οποίο φοίτησαν με διαφορά περίπου μιας δεκαετίας, αλλά είναι σαφές ότι η κουλτούρα ενός τέτοιου πανεπιστημίου επηρέασε την οπτική μέσα από την οποία, ως νέοι τουλάχιστον, είδαν τον κόσμο. Και οπωσδήποτε αυτή η αίσθηση ταυτότητας μιας κοινότητας, στην οποία και οι δύο κάποτε ανήκαν, είναι το πρώτο σημείο αναφοράς.

Για τον κ. Σαμαρά δεν ήταν η πρώτη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Οι έχοντες καλή μνήμη θα θυμούνται ότι είχε συνοδέψει τον Κων. Μητσοτάκη ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του. Ωστόσο, ο ρόλος του ήταν τώρα πολύ διαφορετικός, πολλώ δε μάλλον, η συγκυρία. Τότε, το 1990, η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο είχε αποτελέσει την απαρχή μιας προσωπικής σχέσης με τον κ. Τζορτζ Μπους, η οποία σφραγίστηκε λίγα χρόνια αργότερα με το ταξίδι του πρώην πλανητάρχη στα Χανιά και τη φιλοξενία του στην οικία Μητσοτάκη.

Ο Αντ. Σαμαράς είναι ο έκτος μετά τη μεταπολίτευση και ο ένατος μετά τον πόλεμο Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο. Ο πρώτος που πέρασε τον Ατλαντικό για να συναντηθεί με τον ηγέτη της ισχυρότερης δύναμης διεθνώς ήταν ο Κων. Τσαλδάρης, τον Δεκέμβριο του 1946.

Τσαλδάρης και Δόγμα Τρούμαν

Ηταν αυτός που είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Τρούμαν οικονομική βοήθεια, προκειμένου να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας. Τρεις μήνες αργότερα ξεκίνησε η υλοποίηση του Δόγματος Τρούμαν, το οποίο οδήγησε σε ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας και βοήθειας προς την Ελλάδα.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το 1961, ο Κων. Καραμανλής είναι ο πρώτος ηγέτης που συναντάται με τον εμβληματικό Αμερικανό πρόεδρο Κένεντι, γνωστό ως JFΚ.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1964, στο οβάλ γραφείο εισέρχεται ο Γεώργιος Παπανδρέου. Τον υποδέχεται ο Λίντον Τζόνσον και στην αιχμή των συζητήσεων βρίσκονται οι τουρκικές απειλές για εισβολή στην Κύπρο.

Τέσσερα χρόνια μετά τον Κων. Μητσοτάκη, το 1994, επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο ο Ανδρέας Παπανδρέου, προσκεκλημένος από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Ο τελευταίος, αμέσως μετά τη συνάντηση, δηλώνει εντυπωσιασμένος από τον Ελληνα ηγέτη και στην ατζέντα κυριαρχούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Η ιστορία με το ευρώ

Τον Απρίλιο του 1996 ο Μπιλ Κλίντον υποδέχεται στο οβάλ γραφείο τον Κων. Σημίτη, ο οποίος σε σχέση με τα… υπερατλαντικά ταξίδια αυτής της κατηγορίας έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Ο τότε πρωθυπουργός ήταν ο μόνος Ελληνας ηγέτης που πέρασε κι άλλη φορά το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Ηταν το 2002, και η αποστολή του ήταν να προσφέρει ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στον Τζορτζ Μπους τον νεότερο.

Τρία χρόνια αργότερα, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ δέχθηκε στο γραφείο του τον διάδοχο του Κ. Σημίτη, Κων. Καραμανλή τον νεότερο. Στο επίκεντρο βρίσκονται η λύση του Κυπριακού, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο σημερινός πλανητάρχης υποδέχθηκε τον επόμενο πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, το 2010. Τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για άριστη χημεία μεταξύ των δύο ανδρών, από την οποία όμως η χώρα δεν αποκόμισε κάτι. Αλλά φευ, η επόμενη φάση δεν έφερε παρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα.

Μένει να αποδειχθεί αν οι κοινές φοιτητικές μνήμες Ομπάμα και Σαμαρά θα αποφέρουν και κάτι χειροπιαστό για τη χώρα. Ενδεχόμενο πάντως για σχέδιο Μάρσαλ Νο 2 μάλλον δεν υπάρχει τελικά. Αλλωστε, οι εποχές έχουν αλλάξει και οι βοήθειες, όταν αποφασίζονται, δίνονται με άλλο τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή