Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ρίχνει το ευρώ στην πυρά

Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ρίχνει το ευρώ στην πυρά

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά στην πύλη του Βραδεμβούργου, απ’ όπου κάποτε χωριζόταν η Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα, παραδόθηκε χθες στην «πυρά» υπό τις ενθουσιώδεις επευφημίες των οπαδών της AfD (Alternative für Deutschland) το ευρώ. Τα στελέχη του ανερχόμενου κόμματος, που έχει ως κεντρικό αίτημα την έξοδο των χωρών του «προβληματικού» ευρωπαϊκού Νότου από την Ευρωζώνη, επέλεξαν το εν λόγω ιστορικό σημείο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Μπούντεστανγκ, τα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και δεκάδες πρεσβείες στο Βερολίνο, για να δώσουν ένα ευφάνταστο σόου ενόψει των εθνικών εκλογών της Κυριακής.

«Δημοψήφισμα για τη διάσωση του ευρώ», «Ο Ντράγκι ρισκάρει, εσείς πληρώνετε», «Υπολογίστε πόσο σας κοστίζει η ευρωδιάσωση» ήταν μερικά από τα συνθήματα εκείνων που θέλουν να ορθώσουν νέα σύνορα στην Ευρώπη, καταργώντας τη νομισματική ένωση των κρατών-μελών. Ηλικιωμένοι Γερμανοί, γιάπηδες, μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά και πολλοί τουρίστες και αργόσχολοι ανέμεναν υπομονετικά και παρά το ψιλόβροχο τον περίφημο καθηγητή Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, δρ Bernd Lucke, επί 33 χρόνια μέλος της CDU και σήμερα ηγέτη της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία». «Ηρθα πριν από σαράντα χρόνια στη Γερμανία, τότε δεν ήμασταν τόσοι ξένοι» δηλώνει σε έναν από τους δεκάδες Ευρωπαίους δημοσιογράφους ένας ηλικιωμένος αφρικανικής καταγωγής· «με λένε τυχερό, αλλά δεν είμαι, δούλεψα πολύ, σήμερα οι ξένοι έρχονται εδώ για τα επιδόματα χωρίς διάθεση για δουλειά». Οι θέσεις του κόμματος στο μεταναστευτικό είναι αυστηρές: θέλουν να υιοθετηθεί το καναδικό μοντέλο, που επιτρέπει τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού υψηλών προσόντων.

Οι ευρωσκεπτικιστές είχαν «στρατεύσει» χθες δύο βανάκια. Στο πρώτο με τη μορφή πυροσβεστικού, που έχει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου «οργώσει» όλη τη Γερμανία, είχαν αναρτηθεί γραφήματα με τα ποσά που φέρονται να έχουν πληρώσει οι Γερμανοί φορολογούμενοι για να επιβιώσει το κοινό νόμισμα. Το έτερο όχημα επικαλείτο περισσότερο το συναίσθημα, καθώς αναφέρονταν επιγραμματικά τα προβλήματα των πολιτών, αλλά και η δέσμευση ότι το AfD, που φλερτάρει με το πολυπόθητο 5%, θα εκφράσει τη φωνή του λαού. Οι «Εναλλακτικοί» ισχυρίζονται ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα ψεύδονται και μόνον εκείνοι τολμούν να «πουν τα πράγματα με το όνομά τους». Ετερο επιχείρημα προς άγραν ψήφων είναι ότι η εν λόγω παράταξη δεν αποτελείται από «επαγγελματίες» πολιτικούς αλλά από ευαισθητοποιημένους πολίτες…

Ο επικεφαλής του κόμματος έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση στην οροφή του πυροσβεστικού οχήματος, απευθυνόμενος προς την κ. Μέρκελ (στη γειτονική Μπούντεστανγκ) αλλά και στο κοινό του. Η σύντομη ομιλία του ξεκίνησε με την Ελλάδα, που μαζί με την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, πρέπει να αποχωρήσουν από το ευρώ. Ο εκκολαπτόμενος πολιτικός ηγέτης δεν δίστασε να δώσει μια ανθρωπιστική νότα στον λόγο του, αναφερόμενος στην αυξανόμενη ανεργία των νέων Ελλήνων, παρά τις θυσίες των Γερμανών φορολογουμένων. Σε δημοφιλές πλακάτ, που έχει αναρτηθεί σε πολλές γερμανικές πόλεις, το AfD παρουσιάζει εξίσου λιτά το «ευρωπαϊκό» αδιέξοδο. «Οι Ελληνες πάσχουν. Οι Γερμανοί πληρώνουν. Οι τράπεζες εισπράττουν».

Σε ερώτηση της «Κ» για το τι πρέπει οι Ελληνες να περιμένουμε να συμβεί από την επόμενη Δευτέρα σε περίπτωση που το κόμμα του συμμετέχει σε κάποιον κυβερνητικό σχηματισμό, ο δρ Lucke απάντησε αποφασιστικά. «Μην περιμένετε δραστικές αλλαγές από Δευτέρα» είπε χαμογελώντας «θα κάνουμε σταδιακά συμμαχίες με άλλους ομοϊδεάτες μας στην Ευρώπη, όπως με το κόμμα που ίδρυσε ο κ. Κατσανέβας στην Ελλάδα (σ.σ. Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων) και μαζί θα πορευτούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή