Ερευνες για πετρέλαιο σε Θερμαϊκό και Κόλπο του Ορφανού

Ερευνες για πετρέλαιο σε Θερμαϊκό και Κόλπο του Ορφανού

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για τη διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων στον Θερμαϊκό και στον Κόλπο του Ορφανού ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με την αποδοχή της πρότασης των εταιρειών Energean Oil & Gas SA και Ratio Oil Exploration LΤD.

Το αίτημα των δύο εταιρειών υποβλήθηκε στο ΥΠΕΚΑ πριν από περίπου ένα χρόνο και στο πλαίσιο του νόμου 4001/2011 και συγκεκριμένα στο άρθρο 156 που δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα παραχώρησης δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έπειτα από αίτηση ενδιαφερομένου για περιοχή που δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον υπουργό ΠΕΚΑ, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τυχόν άλλους ενδιαφερομένους είναι τουλάχιστον 90 ημέρες από την τελευταία δημοσίευση.

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε χθες την απόφαση του υπουργού Γιάννη Μανιάτη να κάνει αποδεκτό το αίτημα και να προχωρήσει στην ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας. Η διακήρυξη που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια επιλογής, τα σημεία συναγωνισμού, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για τη διενέργεια του διαγωνισμού και την επιλογή του αναδόχου. Σε περίπτωση που δεν προκύψουν ενδιαφερόμενοι, το ΥΠΕΚΑ θα καλέσει σε διαπραγματεύσεις την κοινοπραξία που υπέβαλε το αίτημα για την παραχώρηση των δύο περιοχών. Σημειώνεται ότι ο Θερμαϊκός Κόλπος είχε παραχωρηθεί για έρευνα στην TEXACO τη δεκαετία του 1960 και κατόπιν στη ΔΕΠ το 1981, ενώ ο Κόλπος του Ορφανού είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1960 στην εταιρεία Oceanic και στη συνέχεια το 1984 στη ΔΕΠ.

Η συνεταίρος της Energean Oil, η ισραηλινή Ratio Petroleum, είναι η εταιρεία που ξεκίνησε ως μια μικρή πετρελαϊκή και γιγαντώθηκε, καθώς ήταν εκείνη που ανακάλυψε το κοίτασμα Λεβάθιαν στο οποίο σήμερα κατέχει ποσοστό 15%. Οι δύο εταιρείες στηρίζουν το ενδιαφέρον τους για τον Θερμαϊκό και τον Κόλπο του Ορφανού στο γεγονός ότι γεωλογικά είναι αντίστοιχες με τα κοιτάσματα στον Πρίνο και στην Καβάλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή