Ο χρυσαυγίτης που χτύπησε Αιγυπτίους και μέλη του ΚΚΕ

Ο χρυσαυγίτης που χτύπησε Αιγυπτίους και μέλη του ΚΚΕ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Αν. Π. που συντόνισε την επίθεση εναντίον μελών του ΚΚΕ το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου είχε, τον Ιούνιο του 2012, ηγηθεί της ομάδας που επιτέθηκε στους Αιγύπτιους ψαράδες μέσα στο σπίτι τους στο Νέο Ικόνιο. Για την ίδια υπόθεση είχαν κατηγορηθεί πέντε ακόμη άτομα, ανάμεσα στα οποία και μια ανήλικη κοπέλα. Ολοι τους αναγνωρίστηκαν από τους Αιγυπτίους – θύματα της επίθεσης.

Από τα στοιχεία έρευνας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας (ΥΚΑ) προέκυπτε ότι ο προαναφερθείς 34χρονος ήταν επικεφαλής ομάδας περίπου δέκα ατόμων, που κρατώντας ξύλα και πέτρες επιτέθηκαν σε μονοκατοικία όπου διέμεναν οι Αιγύπτιοι ψαράδες στην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη, στο Πέραμα. Η έκθεση που είχε, τότε, συντάξει η ΕΛ.ΑΣ. και φέρνει στο φως η «Κ» περιγράφει λεπτό προς λεπτό τον τρόπο δράσης των «χρυσαυγιτών»: «Προκάλεσαν φθορές στα ξύλινα παντζούρια και στα τζάμια των παραθύρων της μονοκατοικίας, ενώ ένας από αυτούς έρριψε εντός της οικίας υλικό πυρόσβεσης και τον πυροσβεστήρα που το περιείχε».

Οι δράστες επιτέθηκαν σε 29χρονο Αιγύπτιο που κοιμόταν στην ταράτσα του σπιτιού χτυπώντας τον με ξύλα και τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Στη συνέχεια, προκάλεσαν φθορές σε δύο αυτοκίνητα και ένα μηχανάκι των αλλοδαπών και διέφυγαν. Στις 3.35 π.μ. της 12ης Ιουνίου εντοπίστηκαν στη λεωφόρο Σχιστού προσήχθησαν στην ΥΚΑ και αναγνωρίστηκαν από τους Αιγυπτίους. Ο τραυματίας είχε μεταφερθεί αρχικά στο «Τζάνειο» και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου και παρέμεινε για νοσηλεία.

Σε απολογητικό υπόμνημα που είχε, τότε, καταθέσει ο 34χρονος είχε αρνηθεί την ανάμειξή του στην επίθεση, υποστηρίζοντας ότι τη στιγμή της επίθεσης εκείνος βρισκόταν σε εστιατόριο στο Πέραμα. Είχε αμφισβητήσει την αξιοπιστία των μαρτύρων που τον είχαν αναγνωρίσει λέγοντας ότι βρισκόταν σε μακρινή απόσταση και ότι «δεν μπορούν να προβούν σε ουδεμία αναγνώριση». Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τη «Χρυσή Αυγή» κάνοντας λόγο ενώπιον της 4ης ανακρίτριας για «ακρότητες του κυρίου Κασιδιάρη»!

Αποκαλυπτικό είναι απόσπασμα από τα πρακτικά της κατάθεσής του, που έχει στη διάθεσή της η «Κ»: «Ζητώ πιστοποιητικό που να προκύπτει ότι δεν είμαι μέλος της Χρυσής Αυγής ώστε να αποδειχθεί ότι δεν έχω καμία σχέση και ζητώ να μην πληρώσω εγώ για τις ακρότητες του κυρίου Κασιδιάρη, τις οποίες και καταδικάζω. Δεν θα πληρώσω εγώ την αντιπαράθεση της Χρυσής Αυγής και των αριστερών κομμάτων»!

Η ανακρίτρια είχε αφήσει ελεύθερο τον 34χρονο με εγγύηση 2.000 ευρώ, υποχρεώνοντάς τον να παρουσιάζεται μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Δεκαπέντε μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου, ο Αν. Π. ηγήθηκε της ομάδας χρυσαυγιτών που επιτέθηκε σε αφισοκολλητές του ΚΚΕ, στο Πέραμα. Ο ρόλος του στην επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκαν σοβαρά έξι άτομα περιγράφεται λεπτομερώς στις καταθέσεις των μελών του Συνδικάτου Μετάλλου που έπεσαν θύματα της επίθεσης. Ενδεικτικά, 34χρονος συνδικαλιστής του ΚΚΕ κατέθεσε στις 16 Σεπτεμβρίου ότι «πρωτοστατούσε στην ομάδα ατόμων που μας επιτέθηκαν και συγκεκριμένα έδινε εντολές στους υπόλοιπους, ενώ και τον ίδιο τον είδα να χτυπάει συντρόφους μου». Ο ίδιος μάρτυρας, περιγράφοντας τις συνθήκες της επίθεσης, ανέφερε ότι «η μανία των ατόμων που μας επετίθεντο ήταν τόσο μεγάλη και τα αντικείμενα που έφεραν στα χέρια τους ήταν τέτοιας κατασκευής και επικινδυνότητας που θα μπορούσαν κάλλιστα να επιφέρουν τον θάνατο κάποιων από εμάς».

Αλλος μάρτυρας κατέθεσε ότι ο 34χρονος και ένα ακόμα άτομο που ηγούνταν της ομάδας των 50 χρυσαυγιτών συστήθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ λέγοντάς τους «είμαστε από τη Χρυσή Αυγή. Εδώ κάνουμε κουμάντο εμείς. Σηκωθείτε και φύγετε γιατί θα έχουμε ιστορίες».

Προσέθεσε ότι όταν κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου άρχισε να αιμορραγεί, ο 26χρονος Χ. Χ., που επίσης αναγνωρίστηκε από τους παθόντες ως ηγετική φυσιογνωμία μεταξύ της ομάδας των 50 μελών της Χ.Α., «προσπάθησε να αποκλιμακώσει την κατάσταση και άρχισε να φωνάζει «το Πέραμα απ’ εδώ» με σκοπό να τους συγκεντρώσει και να φύγουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή