Κίνδυνοι από την κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη

Κίνδυνοι από την κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παιδιά που έρχονται στο κόσμο από μητέρες οι οποίες πάσχουν από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν μικρό αλλά σοβαρό κίνδυνο να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη όταν ενηλικιωθούν σύμφωνα με βρετανική μελέτη. Η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα το παιδί που θα γεννηθεί να εμφανίσει ψυχολογικά προβλήματα.

Τη μελέτη εκπόνησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι οποίοι παρακολούθησαν 8.000 μητέρες που έπασχαν από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή εμφάνισαν επιλόχειο κατάθλιψη. Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, ο κίνδυνος κατάθλιψης που διέτρεχαν τα παιδιά τους είναι 1,3 φορές πιο υψηλός από το φυσιολογικό στα 18 χρόνια.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of The American Medical Association, Ρsychiatry.

Οπως επισημαίνει η ερευνήτρια δρ Ρεμπέκα Πίρσον, η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σοβαρό πρόβλημα που δεν πρέπει να μένει χωρίς θεραπεία καθώς επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία του παιδιού. Βέβαια δεν έχει καταστεί δυνατό να αποσαφηνιστεί σχέση αιτίου αιτιατού αλλά διαπιστώθηκε η ύπαρξή της.

Ο καθηγητής Κάρμαϊν Παριάντε του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου υπογραμμίζει ότι η ψυχική υγεία του ανθρώπου δεν ξεκινά από τη στιγμή της γέννησης αλλά από την ενδομήτρια ζωή του. «Το μήνυμα είναι πολύ σαφές. Η παροχή φροντίδας και βοήθειας στις γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους δεν προστατεύει και δεν βοηθά μόνον τις ίδιες αλλά και την επόμενη γενιά».

Ο καθηγητής Θέλσο Αράνγκο της πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Μαδρίτης πιστεύει ότι οι ορμόνες του στρες μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη, υπό ιδανικές συνθήκες, θα πρέπει να θεραπεύονται προτού εγκυμονήσουν. Ομως και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικό να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία καθώς αυτό θα επηρεάζει το αγέννητο παιδί τους σε ολόκληρη τη ζωή του».

Οι ερευνητές, πάντως, πιστεύουν ότι ενδέχεται στην εμφάνιση κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο διαφορετικοί παράγοντες, ενώ η κοινωνική στήριξη είναι πολύ σημαντική στην επιλόχειο κατάθλιψη.

Τα δεδομένα που ανέλυσαν οι επιστήμονες προέρχονται από ένα πρόγραμμα έρευνας υγείας μεγάλης διάρκειας γνωστό ως «τα παιδιά του ’90». Περισσότερες από 14 χιλιάδες εγκυμονούσες γυναίκες δήλωσαν συμμετοχή το 1991 και 1992 και έκτοτε οι ειδικοί παρακολουθούν λεπτομερώς την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή