Καφετέριες και εστιατόρια το 90% νέων επιχειρήσεων

Καφετέριες και εστιατόρια το 90% νέων επιχειρήσεων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, συνήθως με πολύ μικρό βίο, συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα. Εν μέσω κρίσης και παρά τις επανειλημμένες διαπιστώσεις περί ανάγκης αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, εννέα στις δέκα νέες επιχειρήσεις συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στους λεγόμενους μη παραγωγικούς κλάδους, παρέχοντας απλώς προσωρινή απασχόληση στους ιδιοκτήτες και ίσως σε κάποια μέλη της οικογενείας τους. Επιχειρήσεις που συχνά έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα κλείνουν ή υπολειτουργούν, προσθέτοντας συνήθως νέα χρέη σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Endeavor Greece, συλλέγοντας τα στοιχεία για τις νέες επιχειρήσεις από όλες τις αρμόδιες αρχές, το 93% των νέων εταιρειών που ιδρύθηκαν το 2008, πριν η κρίση εκδηλωθεί στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται σε κλάδους μη παραγωγικούς, χωρίς εξωστρέφεια και με χαμηλή χρήση εργαλείων τεχνολογίας. Οι πρώτοι πέντε κλάδοι από απόψεως αριθμού εταιρειών ήταν κατασκευαστικές εταιρείες, καταστήματα ειδών ένδυσης-υπόδησης, real estate, υπηρεσίες παροχής λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, καταστήματα εστίασης. Προ κρίσης στην Ελλάδα αναλογούσαν περίπου 75 επιχειρήσεις ανά χίλιους κατοίκους και ιδρύονταν πάνω από 55.0000 νέες εταιρείες τον χρόνο.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, πολύ μελάνι χύθηκε για την ανάγκη στροφής σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, συνέδρια έγιναν, ενώ έχουν δημιουργηθεί 55 οργανισμοί με αντικείμενο την ενίσχυση και την καθοδήγηση νέων εταιρειών. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα παραμένει απογοητευτική και όχι μόνον διότι ο αριθμός των νέων εταιρειών ήταν μειωμένος το 2012 σε σχέση με το 2008 κατά 45%. Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, το 2012 ιδρύθηκαν 42.347 νέες επιχειρήσεις, εκ των οποίων και πάλι η συντριπτική πλειονότητα, το 90% -έναντι 93% το 2008- δραστηριοποιείται στους θεωρούμενους μη παραγωγικούς κλάδους. Τα σκήπτρα αυτή τη φορά κρατούν οι επιχειρήσεις του κλάδου μαζικής εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ), καθώς το 2012 από τις 42.347 επιχειρήσεις οι 10.003 ήταν αυτού του κλάδου. Ακολουθούν, παρά τα δεκάδες χιλιάδες «λουκέτα», οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις, κυρίως πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, καθώς το 2012 ιδρύθηκαν 2.100 αυτής της κατηγορίας. Την τρίτη θέση με 2.046 επιχειρήσεις καταλαμβάνει ο κλάδος παροχής λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Παρά την ελεύθερη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, το 2012 ιδρύθηκαν 1.628 κατασκευαστικές επιχειρήσεις, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία ενέργειας.

Ευκαιριακός χαρακτήρας

Πέρυσι ιδρύθηκαν 1.621 επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην επέκταση -ανορθολογική όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων- των φωτοβολταϊκών. Αυτό, ακριβώς, το στοιχείο δείχνει ίσως και τον ευκαιριακό χαρακτήρα που διακρίνει σημαντική μερίδα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Η Endeavor είναι διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που στηρίζει την επιχειρηματικότητα παγκοσμίως και πλαισιώνεται από σημαντικούς επιχειρηματικούς ηγέτες και επενδυτές από όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δραστηριότητά της τον Σεπτέμβριο του 2012, κατόπιν πρωτοβουλίας της κ. Μαρέβα Γκρουμπόφσκι. Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζουν διακεκριμένοι Ελληνες επιχειρηματίες από τον κλάδο της βιομηχανίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού, του εμπορίου και των ΜΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή