Ο υποβρύχιος κόσμος της Βιργινίας Φιλιππούση

Ο υποβρύχιος κόσμος της Βιργινίας Φιλιππούση

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας υδάτινος κόσμος ως αμνιακό υγρό, ως μεμβράνη προστασίας αλλά και ως ρευστό σημείο φευγαλέας παρατήρησης, ενορχηστρώνει το «ενυδρείο», την έκθεση «Aquarium» της Βιργινίας Φιλιππούση (Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5»). Εντός του, σε αυτό το γαλαζοπράσινο υγρό στοιχείο, άνθρωποι και μαλάκια εκτείνονται, περιστρέφονται, βυθίζονται, ακκίζονται, σε μια τελετουργία χορογραφημένων σωμάτων.

Αφηγήσεις εικόνων

«Πρόκειται για μια σειρά από υποβρύχιες φωτογραφίες που έγιναν τα καλοκαίρια του 2012 και 2013», λέει η Βιργινία Φιλιππούση, φωτογράφος με βαθιά χωνεμένη την εικαστική διάσταση της ματιάς της, δημιουργός εικόνων που εκβάλλουν σε αφηγήσεις με ιδιαίτερο αισθητικό βάρος. Πέρυσι είχε παρουσιάσει στην Πάτρα (στο «Περί Τεχνών») την έκθεση «Wandering», που στην ουσία ήταν ένας ποιητικός αναστοχασμός πάνω στους ορεινούς όγκους της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, ένα άλλο υδάτινο πέρασμα ιστορικά φορτισμένο.

Αλλά στις φωτογραφίες της Βιργινίας Φιλιππούση υπάρχει πάντα ένα «τούλι», μία πάχνη μιας ιδιαίτερης ευαισθησίας που πηγάζει από μία επεξεργασμένη σχέση με την ιστορία της τέχνης, τη Φύση και τους όγκους. Αυτή η συνεργασία ανάμεσα στο ιστορικό εκτόπισμα, την αρχέγονη δύναμη και τη γεωμετρική αρμονία, συμβάλλει σε συνθέσεις που δημιουργούν στον θεατή κραδασμούς.

Η θέαση του «Aquarium», που από μόνο του ως θέμα και σύλληψη έχει ισχυρό συμβολισμό, γεννάει αισθήματα ασφάλειας και έκθεσης, σε ένα φαινομενικά αντιφατικό δίπολο. Ο υφέρπων κίνδυνος του ενάλιου κόσμου, καθώς όλα τα σώματα είναι ακέφαλα, δημιουργεί ένταση αλλά είναι τέτοια η δύναμη προστασίας του «ενυδρείου» που εντέλει η απειλή απομακρύνεται. Με κοινό τόπο το φως, το «Αquarium» προσφέρει εικόνες υψηλής αισθητικής αλλά και νοητικής οργάνωσης. Λειτουργεί ως σύμπαν αυτόνομο που παρατηρεί έναν κόσμο παραλογισμού.

Η υποβρύχια φωτογράφηση της Βιργινίας Φιλιππούση ξετυλίγει μία εμπειρία με την ιδιότητα μιας μακράς αφήγησης. Κυριαρχεί η ομορφιά, η φωτογραφική σύνθεση ως αυτόνομο έργο κάλλους, αλλά και η αυτοσυνειδησία του θεατή ως επίκεντρο ενός ρευστού κόσμου.

​Βιργινία Φιλιππούση, «Aquarium». Εκθεση φωτογραφίας. Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5». Καπλανών και Μασσαλίας, τηλ. 210 3390 946. Εως 23/11

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή