Χειρότερη αραβική χώρα για γυναίκες, η Αίγυπτος

Χειρότερη αραβική χώρα για γυναίκες, η Αίγυπτος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η σεξουαλική παρενόχληση, τα υψηλά ποσοστά κλειτοριδεκτομής, η αύξηση των κρουσμάτων βίας και η ενίσχυση του ισλαμικού συντηρητισμού, μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης, αναδεικνύουν την Αίγυπτο ως τη χειρότερη χώρα του αραβικού κόσμου για τις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα ειδικών για λογαριασμό του Reuters.

Οι νομοθετικές διακρίσεις και το τράφικινγκ συνέβαλαν επίσης στην κατάκτηση από την Αίγυπτο της τελευταίας θέσης στον κατάλογο των 22 αραβικών κρατών. Παρά τις ελπίδες που ήθελαν τις γυναίκες να ωφελούνται από την Αραβική Ανοιξη, στην πραγματικότητα οι γυναίκες στον αραβικό κόσμο υπήρξαν οι μεγάλες χαμένες του επαναστατικού κύματος.

Αμέσως πάνω από την Αίγυπτο στον κατάλογο βρίσκονται το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, η Συρία και η Υεμένη. Τα μικρά νησιά του Ινδικού Κομόρες, όπου οι γυναίκες κατέχουν 20% των υπουργικών χαρτοφυλακίων και το δίκαιο προβλέπει ότι αυτές διατηρούν την οικογενειακή περιουσία σε περίπτωση διαζυγίου, είναι η καλύτερη χώρα του αραβικού κόσμου για τις γυναίκες, ενώ ακολουθούν το Ομμάν, το Κουβέιτ, η Ιορδανία και το Κατάρ.

Η έρευνα εστίασε στα θέματα της βίας κατά των γυναικών, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, τη μεταχείριση των γυναικών μέσα στην οικογένεια, την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία και τις απόψεις για τις γυναίκες στην πολιτική και την οικονομία.

Η βαθμολογία της Αιγύπτου ήταν ιδιαίτερα κακή σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες. Παρότι οι γυναίκες διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην επανάσταση, η αυξανόμενη επιρροή των ισλαμιστών και η εκλογή στην προεδρία του Μοχάμεντ Μόρσι κατέφεραν ισχυρό πλήγμα στα δικαιώματα των γυναικών.

Εκθεση του ΟΗΕ τον Απρίλιο ανέφερε ότι 99,3% των γυναικών στην Αίγυπτο υφίστανται συστηματικά σεξουαλική παρενόχληση, ενώ η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι 91 γυναίκες βιάσθηκαν ή δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση τον Ιούνιο στην πλατεία Ταχρίρ, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του Μόρσι.

Σε κλειτοριδεκτομή, στο μεταξύ, υποβάλλεται ποσοστό 91% των γυναικών στην Αίγυπτο, με μόνο το Τζιμπουτί να εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά (93%).

Ανάλογη δεινή εικόνα για τα δικαιώματα των γυναικών εμφανίζει και το Ιράκ, όπου οι γυναικείες ελευθερίες έχουν υποχωρήσει σημαντικά μετά την εισβολή του 2003. Η κακοποίηση από συγγενείς και η πορνεία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στη χώρα, ενώ ο αναλφαβητισμός μεταξύ των γυναικών βρίσκεται στα ύψη.

Η Σαουδική Αραβία, τρίτη χειρότερη χώρα για τις γυναίκες στον αραβικό κόσμο, παραμένει η μόνη στον κόσμο που απαγορεύει την οδήγηση στις γυναίκες, παρά τις διστακτικές μεταρρυθμίσεις του βασιλέα Αμπντάλα.

Η υστερικά πατριαρχική φύση του σαουδαραβικού νομικού συστήματος απαγορεύει επίσης στις γυναίκες να εργάζονται, να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, να κατέχουν τραπεζικό λογαριασμό και να φοιτούν σε πανεπιστήμια εφόσον δεν διαθέτουν άδεια άρρενα συγγενή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή