Η ιδιοκατοίκηση συμβάλλει στην αύξηση της ανεργίας

Η ιδιοκατοίκηση συμβάλλει στην αύξηση της ανεργίας

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης επιφέρουν σταδιακά μεγάλη αύξηση της ανεργίας καθώς αποθαρρύνουν τις γεωγραφικές μετακινήσεις με σκοπό την εργασία. Η εικόνα προκύπτει από σχετική έρευνα που εκπόνησε ο Αντριου Οσβαλντ, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Warwick, που επισημαίνει ότι η αιτιακή σχέση ανάμεσα στην ιδιοκατοίκηση και την ανεργία συχνά χρειάζεται πέντε χρόνια για να γίνει ορατή. Εχοντας, όμως, μελετήσει τα στοιχεία από το 1950 έως σήμερα και σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ εκτός Αλάσκας και Χαβάης και σε δείγμα εκατομμυρίων Αμερικανών, επιμένει πως ο συσχετισμός είναι ισχυρότατος.

Ο ίδιος δηλώνει πεπεισμένος πως, «ενθαρρύνοντας την ιδιοκατοίκηση στις ΗΠΑ, καταστρέψαμε την αμερικανική αγορά εργασίας» καθώς ο διπλασιασμός του ποσοστού ιδιοκατοίκησης σε μια πολιτεία μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό της ανεργίας. Μολονότι η έρευνα αφορά την αμερικανική αγορά εργασίας, φθάνει στο σημείο να θεωρεί ότι τα πορίσματα της έρευνάς του ίσως μπορούν να ερμηνεύσουν ακόμη και τους λόγους για τους οποίους η Ισπανία με το ποσοστό ιδιοκατοίκησης του 80% εμφανίζει ανεργία πάνω από 25%, ενώ η Ελβετία με ποσοστό ιδιοκατοίκησης 30% έχει ανεργία μόλις 3%.

Ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

Η Γερμανία, άλλωστε, είναι επίσης μια χώρα ενοικιαστών και έχει συγκριτικά χαμηλή ανεργία. Ο Οσβαλντ επικαλείται ανεξάρτητες έρευνες που έχει διεξαγάγει Φινλανδός ερευνητής και οδήγησαν στα ίδια συμπεράσματα. Οπως τονίζει, η ιδιοκατοίκηση αποθαρρύνει όχι μόνο τη χρονοβόρο και δαπανηρή διαδικασία της γεωγραφικής μετακίνησης με σκοπό την ανάληψη μιας θέσης εργασίας, αλλά ακόμη και την αποδοχή μιας θέσης, όταν αυτή προϋποθέτει καθημερινές μετακινήσεις σε σχετικά μεγάλη απόσταση. Μια άλλη θεωρία θέλει, επίσης, τους ιδιοκτήτες κατοικιών να εναντιώνονται στη λειτουργία επιχειρήσεων στη γειτονιά τους, κάτι που εμποδίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή