«Γερμανός» ο Πορτογάλος υφυπουργός Εξωτερικών

«Γερμανός» ο Πορτογάλος υφυπουργός Εξωτερικών

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλάξεις, τόσο για την προοπτική δημιουργίας ενός ενιαίου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης όσο και για την πρωτοβουλία σύμπηξης ενός κοινού μετώπου των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, διατύπωσε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Bruno Macaes, ο οποίος μίλησε με θέμα «Οικονομική διακυβέρνηση και κρίση στην Ευρωζώνη», σε μια εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε συνεργασία με την πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα. Στη συζήτηση που ακολούθησε και την οποία συντόνισε ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ιδρύματος, ο Πορτογάλος υφυπουργός περιέγραψε τις δυσκολίες μιας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής και ταυτόχρονα την ανάγκη μιας ενιαίας οικονομικής πολιτικής στην Ε.Ε., παραδεχόμενος ωστόσο ότι ο διαχωρισμός αυτός δεν μπορεί να είναι απόλυτος αφού πολλοί τομείς αλληλοκαλύπτονται.

Η απροθυμία του πάντως για εκχώρηση περαιτέρω εξουσιών στην Ευρώπη στο πλαίσιο μιας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής αντανακλά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Μόλις προχθές, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκαναν λόγο για «ένα κοινό δημοσιονομικό εργαλείο ικανό να απορροφά τα οικονομικά σοκ». Ο κ. Macaes εμφανίστηκε γερμανικότερος των Γερμανών, όπως παρατήρησαν πολλοί συμμετέχοντες στη συζήτηση, διακηρύσσοντας με πάθος πόσο σημασία έχει η δημοσιονομική πειθαρχία. «Κι η Αριστερά θα έπρεπε να υποστηρίζει τη δημοσιονομική πειθαρχία», τόνισε, εξηγώντας ότι μόνο μέσα από τη συνετή δημοσιονομική πολιτική μπορεί να διασφαλιστεί το μέλλον του κράτους πρόνοιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή