Καταδίκη λιμενικών για βασανιστήρια μετανάστη

Καταδίκη λιμενικών για βασανιστήρια μετανάστη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά οι δύο από τους τρεις άνδρες του Λιμενικού που κατηγορούνταν ότι το 2007 είχαν βασανίσει Μαροκινό μετανάστη, που αποπειράθηκε να φτάσει παράνομα στη Χίο από τα τουρκικά παράλια με μικρή φουσκωτή βάρκα. Τους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 6 ετών και φυλάκισης 3 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα. Επίσης, το Ναυτοδικείο αποφάσισε τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, ενώ ο ένας εκ των δύο καθαιρέθηκε από τον βαθμό του μετά την αμετάκλητη καταδίκη του.

Το πρωτοφανούς αγριότητας περιστατικό είχε καταγραφεί στην ετήσια έκθεση που συνέταξε το 2007 η γερμανική οργάνωση Proasyl και η ομάδα δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών ύστερα από επιτόπια έρευνα (12 Ιουλίου – 14 Αυγούστου) στη Χίο. Το Ναυτοδικείο έκρινε ότι οι δύο λιμενικοί υπέβαλαν σε βασανιστήρια τον αλλοδαπό με μεθόδους εικονικών πνιγμών και εκτελέσεων. Ενδεικτικό είναι απόσπασμα μαρτυρίας του αλλοδαπού στην έκθεση της Proasyl: «Εφεραν έναν πλαστικό κουβά που γέμισαν με νερό. Κάποιος από πίσω κρατούσε τα χέρια μου. Ενας άλλος κράτησε το κεφάλι μου από το λαιμό και το έσπρωξε στο νερό. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Μετά από λίγο τράβηξαν το κεφάλι μου πάλι πάνω. “Ξέρεις το χρώμα και το όνομα του πλοίου;” Είπα: “Οχι”. Με χτύπησε δύο φορές στο πρόσωπο. Ο λιμενικός με ρώτησε ξανά: “Τώρα θυμάσαι ή όχι;”. Αρνήθηκα πάλι. Αμέσως άρπαξε το κεφάλι μου και το βούτηξε στον κουβά. Πίστεψα ότι θα πεθάνω (…) Ο λιμενικός πήρε μια πλαστική σακούλα και την έβαλε στο κεφάλι μου. Με το ένα χέρι του την έσφιξε δυνατά γύρω από το λαιμό μου. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω άλλο. Επανέλαβαν αυτή τη διαδικασία τρεις φορές και μου υπέβαλαν τις ίδιες ερωτήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή