Μια δημοτική επιχείρηση, μοχλός ανάπτυξης

Μια δημοτική επιχείρηση, μοχλός ανάπτυξης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων κατάφερε όχι μόνο να αντέξει μέσα στην οικονομική κρίση, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς «αιμοδότες» της τοπικής οικονομίας, προσφέροντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τη ζήτηση υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία του Δήμου Καλαβρύτων, Θύμιος Βαζαίος, ο ετήσιος τζίρος φθάνει το 1,5 εκατ. ευρώ και οι θέσεις απασχόλησης του εποχικού προσωπικού ανέρχονται φέτος στις 70.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία του χιονοδρομικού, κατάφερε να κλείσει την προηγούμενη περίοδο 2012 – 2013 με θετικό πρόσημο. Οι εισπράξεις από άμεσες δραστηριότητες κατά την οικονομική χρήση, που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, υπολογίζονται σε 1.380.000 ευρώ, υπολειπόμενες κατά 7% από τις αντίστοιχες εισπράξεις της προηγούμενης περιόδου 2011-2012, η οποία όμως είχε χαρακτηριστεί χρονιά-ρεκόρ σε επισκεψιμότητα και έσοδα.

Επίσης, ο αριθμός εισιτηρίων στο ίδιο χρονικό διάστημα παρουσιάστηκε αυξημένος κατά 18%, από τον μέσο όρο της τελευταίας επταετίας.

Σχετικά με τη συνεισφορά του χιονοδρομικού στην τοπική οικονομία έχει άμεσα αποτελέσματα, αφού την προηγούμενη χρονιά 65 δημότες των Καλαβρύτων εργάστηκαν στο χιονοδρομικό κέντρο και το 30% των άμεσων εισπράξεών του, δηλαδή περίπου 500.000 ευρώ, διανεμήθηκε στην κοινωνία μέσω μισθοδοσίας και παροχών προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ασφάλισης και των φόρων μισθωτών υπηρεσιών.

180.000 επισκέπτες

Οσον αφορά τον αριθμό των επισκεπτών, ο Θύμιος Βαζαίος τονίζει ότι την προηγούμενη χρονιά επισκέφθηκαν το χιονοδρομικό περίπου 65.000 άτομα, αλλά ο συνολικός αριθμός φθάνει περίπου τις 180.000, αφού όπως τονίζει, πολλοί αρκούνται στο να επισκέπτονται μόνο τις εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, όπως προσθέτει ο Θύμιος Βαζαίος, μεγάλος αριθμός επισκεπτών διαμένει στην πόλη των Καλαβρύτων, όπου αφήνει χρήματα για διαμονή, φαγητό, διασκέδαση και αγορές, ενισχύοντας έτσι τις τοπικές επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ στα σχέδια των υπευθύνων του χιονοδρομικού, το οποίο θα ανοίξει στις 21 Δεκεμβρίου, είναι η αναβάθμιση και η επέκταση των υποδομών του μέσω της υλοποίησης ενός έργου εκσυγχρονισμού του.

Το αναπτυξιακό σχέδιο που χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με κεφάλαια του ΕΣΠΑ, προβλέπει τη βελτίωση και την επέκταση των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου, ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες για υποστήριξη δραστηριοτήτων άθλησης και αναψυχής στο βουνό, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η υλοποίηση του σχεδίου προγραμματίζεται σε τρεις φάσεις, μέσα σε χρονικό ορίζοντα 5 έως 10 ετών. Για την πρώτη φάση υλοποίησης έργων, ύψους περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, υπάρχουν μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο της τεχνικής υποστήριξης του ΕΣΠΑ από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με την υποστήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή