«Μάκμπεθ» του Βέρντι από την Εθνική Λυρική Σκηνή

«Μάκμπεθ» του Βέρντι από την Εθνική Λυρική Σκηνή

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την όπερα του Βέρντι «Μάκμπεθ» που έχει πρεμιέρα την Παρασκευή (17/1) υποδέχεται η Εθνική Λυρική Σκηνή το 2014 στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την εντυπωσιακή νέα παραγωγή σκηνοθετεί ο Λορένζο Μαριάνι και διευθύνει μουσικά ο Μύρων Μιχαηλίδης.

Η σημαντικότερη νεανική όπερα του Βέρντι προσφέρει σπάνια ψυχογραφήματα κυρίως των βασικών ρόλων, του στρατηγού Μάκμπεθ και της συζύγου του, δύο αδίστακτων χαρακτήρων που μετέρχονται κάθε μέσου προκειμένου να αναρριχηθούν στον θρόνο της Σκωτίας. Το έργο θα παρουσιαστεί μαζί με το μπαλέτο που συνέθεσε ο Βέρντι για την αναθεωρημένη εκδοχή της όπερας.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει εξασφαλίσει μια διανομή διεθνούς επιπέδου. Τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσουν οι τρεις διαπρεπέστεροι Ελληνες βαρύτονοι με διεθνή καριέρα, οι Δημήτρης Τηλιακός, Δημήτρης Πλατανιάς και Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ στον ρόλο της λαίδης Μάκμπεθ θα εμφανιστούν η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα υψίφωνος Δήμητρα Θεοδοσίου και η Ουκρανή σοπράνο Τατιάνα Μελνιτσένκο.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο διακεκριμένος Ιταλός σκηνοθέτης και θεωρητικός της όπερας Λορένζο Μαριάνι, ο οποίος μετά τις σπουδές του στο Χάρβαρντ σκηνοθέτησε σε αμερικανικά θέατρα, έγραψε μελέτες πάνω στην όπερα, ενώ υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής σε ένα από τα σημαντικότερα λυρικά θέατρα της Ιταλίας, στο Παλέρμο. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με κορυφαία λυρικά θέατρα σε Ευρώπη και Αμερική σε μεγάλες παραγωγές όπερας. Στον «Μάκμπεθ» ο Μαριάνι εστιάζει στον τρόπο σκέψης των δύο ηρώων και εικονοποιεί την αντίδραση στο συναίσθημα του φόβου. Το σκηνικό αποδίδει ένα no man’s land έναν τόπο στο πουθενά, μια «απεικόνιση» των σκοτεινών σημείων του μυαλού μας.

Οι παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής θα δοθούν στις 17, 18, 19, 21, 22, 24, 25 και 26/1 (8 μ.μ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή