Το 5λεπτο βλάπτει σοβαρά την υγεία του… τσιγάρου

Το 5λεπτο βλάπτει σοβαρά την υγεία του… τσιγάρου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 25ευρω μπορεί να «σώθηκε» για τους ασφαλισμένους, αλλά η «υγεία» των καπνοβιομηχάνων μάλλον επιδεινώθηκε και μαζί οι προβλέψεις για εκτόξευση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και χύμα καπνού. Η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της χώρας, η Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International, εκτιμά ότι η απόφαση για την αύξηση των 5 λεπτών ανά πακέτο τσιγάρων και συσκευασίας καπνού ουσιαστικά επιφέρει συνολική φορολόγηση που θα φθάσει στο 90% της λιανικής τιμής του πακέτου. Θα απομένει ουσιαστικά ένα 10% (3 – 4 λεπτά δηλαδή) για όλη τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα – βιομηχανία, χονδρέμπορο και περιπτερά.

Αυτό θα αποτελέσει ακόμα ένα σημαντικό πλήγμα για τους 50.000 εργαζομένους στον κλάδο (στην καλλιέργεια καπνού, σε περίπτερα και ψιλικά και στη βιομηχανία), σημειώνει η Παπαστράτος. Καταλήγοντας η ανακοίνωση εκτιμά ότι «είναι προφανείς οι επιπτώσεις και στις θέσεις εργασίας σε μια εποχή που η ανεργία είναι το βασικότερο κοινωνικό πρόβλημα».

Θα σημάνει, επίσης, επιπλέον αύξηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού, που έχει ήδη εκτιναχθεί στο 20%, με αποτέλεσμα απώλειες εσόδων για το κράτος πλέον των 600 εκατ. ευρώ, μόνο για το 2013, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα στο συνέδριο του ΙΟΒΕ για το παράνομο εμπόριο καπνού.

Από την πλευρά της Ενωσης Καπνοπωλών Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας, που έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, με κοινοποίηση στους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών Αδ. Γεωργιάδη και Γ. Στουρνάρα, υπολογίζεται ότι η ενδεχόμενη αύξηση κατά 5 ευρώ στο 1 κιλό καπνού ή στα 1.000 τσιγάρα θα οδηγήσει, αποδεδειγμένα, σε απώλεια 10% των φορολογικών εσόδων, τα οποία σήμερα αγγίζουν, σύμφωνα με υπολογισμούς, τα 3,2 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσοστό μεταφράζεται σε απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 320 εκατ. ευρώ, τα οποία αν συνδυαστούν με τις πρόσθετες απώλειες 700 εκατ. ευρώ από τα λαθραία τσιγάρα, το συνολικό ύψος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ για το Δημόσιο.

Χαρακτηριστικές είναι οι θέσεις που διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JTI Hellas, Ηλίας Ασημακόπουλος, σύμφωνα με τις οποίες η μείωση των δημοσίων εσόδων κατά 1,2%, που έχει παρατηρηθεί από το 2009 μέχρι σήμερα, οφείλεται εν πολλοίς στις συνεχόμενες ανατιμήσεις του ΕΦΚ (11% στα τσιγάρα και 40% στα στριφτά).

Στο ίδιο μήκος κύματος, συμπλήρωσε πως η νόμιμη αγορά καπνικών έχει «πέσει» κατά 36% τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που καταγράφεται διαρκώς αυξανόμενη άνοδος του παραεμπορίου, που έχει φτάσει σήμερα να αποτελεί το 20,5% του συνόλου της αγοράς από το αντίστοιχο 5% του 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή