Γιατί κουράζομαι όταν διαβάζω;

Γιατί κουράζομαι όταν διαβάζω;

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο να κουράζεσαι όταν σκάβεις, 
τρέχεις, ανεβαίνεις, κατεβαίνεις ή κάνεις 
κάποιο ομαδικό άθλημα το καταλαβαίνεις. Αλλά το να κουράζεσαι όταν διαβάζεις ή απλώς όταν σκέφτεσαι, 
όταν δηλαδή είσαι ξάπλα και δεν κουνάς ούτε το μικρό σου δαχτυλάκι, ε, αυτό 
πάει πολύ! Και όμως, θα πρέπει να 
υπάρχει κάποια λογική εξήγηση!

Πράγματι! Το ότι ο εγκέφαλός σου είναι ένας… φαταούλας!

Ο εγκέφαλός σου είναι ένα πολύ εργατικό όργανο. Αλλά και πολύ φαταούλας. Τα εγκεφαλικά του κύτταρα, 
οι νευρώνες, καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Bλέπετε, την έχουν ανάγκη για να στέλνουν ο ένας στον άλλο ηλεκτρικά σήματα, να επικοινωνούν. Όταν μάλιστα εργάζονται πολύ έντονα για μεγάλο χρονικό διάστημα –π.χ. 
σε περίοδο εξετάσεων, για πνευματικά παιχνίδια, κ.λπ.–, χρειάζονται δύο φορές περισσότερη 
ενέργεια από τα άλλα κύτταρα του σώματός σου.

Όμως ο εγκέφαλος δεν έχει δικά του καύσιμα. Από πού παίρνει, λοιπόν, όλη αυτή την ενέργεια που χρησιμοποιεί καθημερινά; Από μια λιχουδιά στο αίμα σου, τη γλυκόζη! Η γλυκόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που ταξιδεύει στο αίμα σου. Και επειδή οι νευρώνες δεν μπορούν να αποθηκεύσουν γλυκόζη, εξαρτώνται από την κυκλοφορία του αίματος για να προμηθευτούν το πολύτιμο καύσιμο. Όταν λοιπόν ο εγκέφαλός σου εργάζεται εντατικά, καταναλώνει πολλή γλυκόζη και το σάκχαρο στο αίμα σου πέφτει. Αυτό είναι που προκαλεί εξάντληση και κούραση με την πνευματική προσπάθεια.

Tη γλυκόζη στο αίμα σου την αποκτάς από τους υδατάνθρακες που τρως: το άμυλο και τα σάκχαρα από τα σιτηρά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης, αρκετούς υδατάνθρακες περιέχουν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όλα αυτά τα προϊόντα απελευθερώνουν αργά-αργά στο αίμα σου γλυκόζη, ώστε να έχει ο εγκέφαλός σου συνέχεια τροφή.

 

Γνωρίζεις ότι:

Πολλές φορές αποκτάς γλυκόζη στο αίμα με γρήγορο και άσχημο τρόπο, όταν καταναλώνεις πολλά γλυκά ή αναψυκτικά. Τότε το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει απότομα. Όμως το πάγκρεας (ο αδένας κάτω από το στομάχι σου) αρχίζει να εκκρίνει μία ορμόνη, την ινσουλίνη, που λέει στα κύτταρά σου να διώξουν την παραπανίσια γλυκόζη. Έτσι, όσο γρήγορα ανέβηκε η γλυκόζη στο αίμα σου, άλλο τόσο γρήγορα θα πέσει, και ο εγκέφαλός σου θα ξεμείνει γρήγορα από καύσιμα.Τότε νιώθεις ακόμη πιο κουρασμένος και το διάβασμα πάει περίπατο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή