Απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ έως και 120%

Απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ έως και 120%

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O σχεδιασμός για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 ήταν ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, και του δημάρχου Αθηναίων που πραγματοποιήθηκε χθες.Οι κ. Χατζηδάκης και Καμίνης συζήτησαν για την πορεία των έργων που υλοποιούνται στην Αθήνα με ευθύνη του δήμου και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, καθώς και για τον ρόλο του Δήμου Αθηναίων ως Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών.

Ο Δήμος Αθηναίων είναι η μόνη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη η οποία λειτουργεί και ως διαχειριστική αρχή κοινοτικών κονδυλίων χωρίς τη διαμεσολάβηση του κεντρικού κράτους, «πείραμα» στο οποίο ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιοχάνες Χαν, είχε αναφερθεί με πολύ επαινετικά σχόλια στην πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας. Ο δήμαρχος Αθηναίων ενημέρωσε τον υπουργό Ανάπτυξης για την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τον δήμο που έως σήμερα φτάνει το 120%.

Το αναπτυξιακό σχέδιο για την Αθήνα με την επωνυμία «Εργο Αθήνα» έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ. Ηδη έχουν εγκριθεί έργα προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ, ενώ για το 40% των έργων έχουν ήδη υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους.

Δύο βιοκλιματικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί

Ανάμεσα στα έργα που ήδη υλοποιούνται είναι η κατασκευή δύο βιοκλιματικών βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη δομών φιλοξενίας και στήριξης νέων επιχειρήσεων στον τομέα τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών του δήμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Καμίνης εξέθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης το σημαντικό δίλημμα του τρόπου επένδυσης των κοινοτικών κονδυλίων σε επίπεδο δήμου. Συγκεκριμένα, κατά την άποψη της δημοτικής αρχής, τα κονδύλια αυτά δεν πρέπει να επενδύονται σε «κλασικές» δομές δημαρχιακής λογικής, όπως αναπλάσεις πλατειών, πλακοστρώσεις κ.ά., αλλά και σε νέες δράσεις που έχουν στόχο την παροχή βοήθειας και υποστήριξης της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα η κοινωνική επιχειρηματικότητα. Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις και τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή