Κώδικες και μυστικά της οπτικής επικοινωνίας

Κώδικες και μυστικά της οπτικής επικοινωνίας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Graphic Design

εκδ. gramma

Η προφητεία ήταν ρητή και ξεκάθαρη· έρχεται το τέλος της εκτύπωσης. Αν σκεφθεί κάποιος ότι αυτή η άποψη εκφράστηκε τεκμηριωμένα τη δεκαετία του ’80 από μεγάλους «γκουρού» της επικοινωνίας και της τεχνολογίας, τότε αναρωτιέται πόσα χρόνια ακόμη, άραγε, πρέπει να περιμένουμε το αναπόφευκτο. Ή μήπως θα έπρεπε να την εκλάβουμε ως μία ακόμη «πρόβλεψη», όπως αυτή των Μάγια ή του Νοστράδαμου, που μιλούσαν για το τέλος του κόσμου;

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα κι αν παρατηρείται μια συνεχής συρρίκνωση στον κλάδο των εκτυπώσεων και μια αντίστοιχη γιγάντωση των εταιρειών διαδικτυακών υπηρεσιών, ακόμη κι αν όντως ζούμε τις «τελευταίες ημέρες της Πομπηίας» για τα τυπωμένα βιβλία –τουλάχιστον με τη διάδοση που τα γνωρίσαμε– τι είναι αυτό που κάνει έναν επιτυχημένο επαγγελματία γραφίστα όπως ο Πάνος Κωνσταντόπουλος να εκδίδει έναν τόμο για το Graphic Design στις μέρες μας; Εντυπωσιασμένος ξεφύλλιζε το βιβλίο αυτό ο James Craig –καθηγητής Τυπογραφίας στο Πανεπιστήμιο Cooper Union της Νέας Υόρκης και πολύ επιτυχημένος συγγραφέας αντίστοιχων βιβλίων για το design– όταν βρέθηκε στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες. Σε αυτό παρουσιάζεται με τον πλέον παραστατικό και εύληπτο τρόπο όλη εκείνη η απαραίτητη γνώση για τον σπουδαστή Γραφιστικής, τον επαγγελματία των γραφικών τεχνών, ακόμη και για τον ερασιτέχνη που θέλει να μάθει τα μυστικά του Graphic Design και της Οπτικής Επικοινωνίας.

Σύνθεση της εικόνας, σχέσεις και συνδυασμοί χρωμάτων, ιστορία της γραφής και μυστικά των γραμματοσειρών, τεχνικές εκτύπωσης και πετυχημένες συσκευασίες, σχεδιασμός βιβλίων και εικονογραμμάτων είναι μόνο κάποια από τα θέματα του βιβλίου. Απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: Τι ρόλο παίζει ένα τετράγωνο ή ένα στρογγυλό σχήμα στη σύνθεσή μας; Τι μας κάνει να διαβάζουμε εύκολα ένα κείμενο ή να δυσκολευόμαστε να διαβάσουμε κάποιο άλλο; Τι μήνυμα μεταδίδουμε με κάποιους συνδυασμούς χρωμάτων; Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την εκτύπωση; Τι κάνει μια συσκευασία ενός προϊόντος που θα αγοράσουμε πιο πετυχημένη από κάποια άλλη; Με λίγα λόγια, κώδικες και μυστικά της επικοινωνίας.

Και όλα αυτά συγκεντρωμένα με φροντίδα και παρουσιασμένα με έξυπνο τρόπο μέσα από παραδείγματα πραγματικών εργασιών, που έκαναν μερικά από τα σπουδαιότερα δημιουργικά γραφεία της Ελλάδας: Beetroot, Cannibal, Designers United, Espresso Studio, K2 Design, K&K, Mousegraphics και Red Design Consultants. Παραδόξως για την ελληνική πραγματικότητα, όλα τα παραπάνω γραφεία έχουν διεθνή παρουσία και απήχηση, καθώς και πελατολόγιο από το εξωτερικό, όπως προδίδουν άλλωστε και τα ξενικά τους ονόματα. Παράλληλα, το βιβλίο του Κωνσταντόπουλου με την άρτια επιμέλεια του Θοδωρή Μαστρογιάννη, τιμά και σέβεται την ιστορική συνέχεια στον κλάδο των σχεδιαστών, παρουσιάζοντας μεγάλες μορφές του ελληνικού design, παλαιότερες και σύγχρονες: Φρέντυ Κάραμποτ, Αγνή και Μιχάλης Κατζουράκης, Τάκης Κατσουλίδης, Δημήτρης Αρβανίτης και Γιάννης Κουρούδης έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν κίνητρο στους νεότερους να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο.

Σε πείσμα, λοιπόν, των καιρών και της ψηφιακής εποχής, η έκδοση αυτή, γραμμένη στην ελληνική γλώσσα, προσφέρει μια ολοκληρωμένη και συμπυκνωμένη πηγή γνώσης και πληροφόρησης, καλύπτοντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο κενό στην ανεπαρκή και περιορισμένη σχετική βιβλιογραφία στη χώρα μας. Οπως μάλιστα αποκαλύπτει ο εκδότης του στον πρόλογο, θα υπάρξει και συνέχεια με την έκδοση νέων τόμων, αφιερωμένων σε άλλες θεματικές ενότητες.

Ακόμη και σήμερα, που έχουμε όχι μόνον άμεση πρόσβαση στην πληροφορία, αλλά και τεράστια προσφορά ως προς τις πηγές γνώσης που μας παρέχει το Ιντερνετ, η μόρφωση εξακολουθεί να τεκμηριώνεται από τα βιβλία που έχουμε διαβάσει και τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη μας, παρά από τις ώρες που έχουμε αφιερώσει στο διαδικτυακό σερφάρισμα…

*Ο κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος είναι τυπογραφικός σχεδιαστής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή