Αμμοληψίες, ταφές απορριμμάτων στην Ηλεία

Αμμοληψίες, ταφές απορριμμάτων στην Ηλεία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΠΑΤΡΑ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις που αφορούν παράνομες ταφές απορριμμάτων στην Ηλεία, παράνομες αμμοληψίες από τον ποταμό Αλφειό, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί δασών. Για την υπόθεση έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη έξι άτομα και, μετά τις απολογίες τους, δύο εξ αυτών κρίθηκαν προφυλακιστέα. Ειδικότερα, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του ανακριτή και του εισαγγελέα Πύργου, κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι Θεόδωρος Καράμπελας 46 ετών και Νικόλαος Γιαννόπουλος 41 ετών, ενώ αφέθησαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι Α.Κ. 44 ετών, Χ.Κ. 22 ετών, Β.Κ. 21 ετών και Χ.Γ. 57 ετών.

Εναντίον των κατηγορουμένων έχει ασκηθεί, μεταξύ άλλων, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, προκειμένου να διαπράξουν εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος με σκοπό το οικονομικό όφελος. Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας της Δικαιοσύνης, θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για υπαλλήλους κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών. Ακόμη, υπάρχει συνεργασία με το ΣΔΟΕ σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες του 46χρονου εργολάβου που φέρεται ως κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματισθεί, η δράση των κατηγορουμένων φέρεται να έχει ξεκινήσει τουλάχιστον από το 2010 και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παράνομες εναποθέσεις απορριμμάτων είτε σε ΧΑΔΑ που έχουν κλείσει στις περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας και του Φλόκα είτε στην ευρύτερη περιοχή του προστατευόμενου δάσους της Φολόης, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ηλείας. Μάλιστα, βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για να διαπιστωθεί εάν έχουν ταφεί παράνομα απορρίμματα και σε άλλες περιοχές της Ηλείας. Επιπροσθέτως, οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε παράνομες αμμοληψίες από τον ποταμό Αλφειό και παράνομη μεταφορά βράχων από το όρος Λαπίθα, στην προστατευόμενη περιοχή των ιαματικών πηγών του Καϊάφα. Ομως, δεν έχει σχηματισθεί ακόμα πλήρης εικόνα για την έκταση της βλάβης που έχει προκληθεί στο περιβάλλον από την παράνομη ταφή των απορριμμάτων και τις αμμοληψίες στον Αλφειό.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση φέρεται να είναι ο 46χρονος εργολάβος, η εταιρεία του οποίου είχε αναλάβει τη μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας, ενώ στο παρελθόν είχε συνεργαστεί και με τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και με το νοσοκομείο του Πύργου. Η εταιρεία του 46χρονου αναλάμβανε να μεταφέρει τα απορρίμματα σε νόμιμους χώρους, αλλά τελικά αυτά θάβονταν παράνομα στην Ηλεία.

Μάλιστα, σε βάρος του 46χρονου έχουν σχηματισθεί 27 συνολικά δικογραφίες, σε οκτώ από τις οποίες κατέστη δυνατή, σύμφωνα με την Αστυνομία, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Μία από τις 27 δικογραφίες

Μία από τις δικογραφίες αφορά υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος τεσσάρων αστυνομικών που έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2012, στην Αρχαία Ολυμπία. Ειδικότερα, όταν τέσσερις αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν το φορτηγό που οδηγούσε ο 46χρονος και το οποίο ήταν φορτωμένο με απορρίμματα, αυτός, σύμφωνα με την Αστυνομία, κινήθηκε εναντίον τους. Τους καταδίωξε με το φορτηγό του για τουλάχιστον 70 μέτρα και έκανε διαρκώς ελιγμούς προσπαθώντας να τους χτυπήσει. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο εργολάβος πρόκειται να δικαστεί από δικαστήριο του Αιγίου.

Επίσης, στις 26 Δεκεμβρίου του 2013 είχε συλληφθεί στην Αρχαία Ολυμπία ο 22χρονος γιος του εργολάβου για παράνομη αμμοληψία από τον Αλφειό ποταμό, ενώ την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζει και ο 46χρονος. Για την ίδια υπόθεση είχε συλληφθεί ο 21χρονος αδελφός του συλληφθέντος, διότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, προκάλεσε μηχανική βλάβη σε κατασχεμένο φορτηγό για να μην είναι δυνατή η μεταφορά του. Για να το μεταφέρει, η Αστυνομία είχε ζητήσει τη βοήθεια του στρατού. Ακόμη, έχουν κατασχεθεί δέκα Ι.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα, έξι μηχανήματα έργων και ένα ρυμουλκό, ενώ έχουν βεβαιωθεί διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 12.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή