Πολλαπλές οι πολιτικές παρενέργειες

Πολλαπλές οι πολιτικές παρενέργειες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με ένα ισχυρό κύμα αρνητικής δημοσιότητας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, στον απόηχο της διαφυγής και των δημόσιων απειλών του Χριστόδουλου Ξηρού. Το αυστηρό μήνυμα της Ουάσιγκτον για άμεση σύλληψη του τρομοκράτη, η ανησυχία των Ευρωπαίων, αλλά και τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που συνδέουν άμεσα τις απειλές με την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ε.Ε. αλλά και με την… άφιξη της τρόικας στην Ελλάδα, την οποία και εμφανίζουν ως ενδεχόμενο θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, συγκροτούν ένα ιδιαιτέρως δυσμενές περιβάλλον για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, άλλωστε, καλείται να διαχειριστεί έναν κρίσιμο κύκλο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αλλά και να επιδιώξει την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Το ηχηρό μήνυμα του State Department εξώθησε την κυβέρνηση να εντείνει, έτι περαιτέρω, τις προσπάθειες εξουδετέρωσης της απειλής, ενώ δημοσιοποιήθηκε και η επικήρυξη του Χρ. Ξηρού, αλλά και των Ν. Μαζιώτη, Παναγιώτας Ρούπα, καθώς και του δολοφόνου των μελών της Χ.Α. στο Νέο Ηράκλειο, την 1η Νοεμβρίου. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είναι ενήμερος για όλες τις κινήσεις που αναλαμβάνουν οι Αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη Ξηρού, ενώ καλείται να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά μία δυσμενή κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός προγραμματίζεται να μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες όπου και θα μιλήσει σε συνέδριο για την επιχειρηματικότητα, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αναμένεται στην Ελλάδα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Και στις δύο περιπτώσεις το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να δοθεί η εικόνα μιας «κανονικής» χώρας, ανοιχτής προς τις επενδύσεις. Η οικονομική παράμετρος της ενδεχόμενης επαναδραστηριοποίησης Ξηρού αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως εξίσου σοβαρή με την πολιτική και διεθνή πτυχή του ζητήματος. Στο Μαξίμου ανησυχούν ότι έστω και η απειλή αρκεί για να ανακόψει την προσπάθεια δημιουργίας θετικού επενδυτικού κλίματος, αλλά και περαιτέρω ενίσχυσης του τουριστικού κύματος προς την Ελλάδα.

Συνάντηση Δένδια – Αθανασίου

Ως προς τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νικ. Δένδιας, είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, με επίσημο αντικείμενο τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό αλλά και ενόψει της σημερινής άτυπης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Δημ. Τάξης της Ε.Ε., που θα διεξαχθεί στο Ζάππειο. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, η διελκυστίνδα ευθυνών ανάμεσα στα δύο υπουργεία για τη διαφυγή Ξηρού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται απολογούμενη, επί της ουσίας, για την εξαφάνιση του τρομοκράτη. Αλληλοαναιρούμενες πληροφορίες θέλουν τον κ. Σαμαρά δυσαρεστημένο πότε με τον ένα πότε με τον άλλο εκ των υπουργών του. Επί του παρόντος, το Μαξίμου τηρεί σιγήν ασυρμάτου καθώς εκτιμά ότι όποια αλλαγή στην πολιτική ηγεσία ή στη δομή των υπουργείων θα λειτουργούσε παρελκυστικά έναντι του στόχου σύλληψης του Ξηρού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή