Αυτοσχέδιο δικαστήριο διέταξε ομαδικό βιασμό Ινδής

Αυτοσχέδιο δικαστήριο διέταξε ομαδικό βιασμό Ινδής

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ομαδικό βιασμό μιας 20χρονης Ινδής φέρεται να διέταξε το τοπικό αυτοσχέδιο δικαστήριο ενός χωριού, επειδή, όπως αποφάσισε, η νεαρή διέπραξε το «έγκλημα» να ερωτευτεί έναν άνδρα από άλλη φυλή, ο οποίος κατοικούσε σε γειτονικό χωριό της περιοχής Μπιρμπούμ. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν 13 άτομα, που θεωρούνται ύποπτα για τον ομαδικό βιασμό της γυναίκας, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και ο προεστός του χωριού.

Το ζευγάρι, που κρίθηκε παράνομο από τους πρεσβύτερους του ινδικού χωριού, διατηρούσε σχέση εδώ και πέντε χρόνια, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Σ. Σουντακάρ. «Οταν ο άνδρας επισκέφθηκε τη νεαρή τη Δευτέρα, για να της κάνει πρόταση γάμου, οι πρεσβύτεροι τον είδαν και δημιούργησαν ένα αυτοσχέδιο δικαστήριο», δήλωσε ο ίδιος. Κατά τη διάρκεια της δίκης οι δύο «κατηγορούμενοι» ήταν δεμένοι στον κορμό ενός δέντρου. Ο επικεφαλής του χωριού από το οποίο κατάγεται η γυναίκα αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο 25.000 ρουπίων, δηλαδή περίπου 300 ευρώ, στο ζευγάρι, που υπέπεσε στο παράπτωμα του έρωτα. Ενώ ο άνδρας είχε την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει το ποσό του προστίμου, η οικογένεια της 20χρονης δεν διέθετε τα χρήματα, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του χωριού, ο οποίος είναι μακρινός συγγενής της, να διατάξει τον ομαδικό βιασμό της. «Η οικογένεια δεν μπορεί να πληρώσει, οπότε πηγαίνετε να απολαύσετε το κορίτσι», φέρεται να είπε ο επικεφαλής, όπως αναφέρεται στη γραπτή καταγγελία της νεαρής γυναίκας. Η οικογένειά της δεν κατόρθωσε να βρει το σθένος να καταγγείλει το συμβάν πριν από το μεσημέρι της Τετάρτης, και η 20χρονη εισήχθη το ίδιο βράδυ εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα παράνομα τοπικά δικαστήρια, γνωστά και ως «Καπ Παντσαγιάτς», αποτελούν συχνή μέθοδο επίλυσης κάθε είδους διένεξης ανάμεσα στους κατοίκους του χωριού, για θέματα που αφορούν από την ιδιοκτησία της γης και των ζώων μέχρι τον φόνο. Οι αποφάσεις τους χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη σκληρότητα και συνήθως απαγορεύουν στις Ινδές να φορούν ρούχα δυτικής αισθητικής και να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, ενώ υποστηρίζουν τον γάμο ανηλίκων και το λιντσάρισμα νεαρών ζευγαριών, που θεωρούνται «εκτελέσεις για λόγους τιμής».

Η βία ενάντια στις γυναίκες, που θέτει συχνά σε κίνδυνο τη ζωή τους, και ο περιορισμός των δικαιωμάτων τους δεν αποτελούν σπάνια φαινόμενα στην ινδική κοινωνία, η οποία χαρακτηρίζεται από συντηρητισμό και συγκροτείται με βάση την πατριαρχική οικογένεια. Η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να ενισχύσει τους νόμους για τα σεξουαλικά εγκλήματα από τον περασμένο χρόνο, ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις και την κατακραυγή που δέχθηκε από τη διεθνή κοινότητα και διάφορους ακτιβιστές, που πυροδοτήθηκαν από παρόμοια συμβάντα. «Σε μία δημοκρατική χώρα, που βασίζεται στον νόμο, δεν πρέπει να επιτρέπεται η εκδικητικότητα», σχολίασε ο Ινδός υπουργός Ενημέρωσης, Μανίς Τεβάρι. «Οι αστυνομικές αρχές της δυτικής Βεγγάλης πρέπει να ερευνήσουν διεξοδικά τον ομαδικό βιασμό και να φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης αυτούς που ευθύνονται», υπογράμμισε η Ντίβια Ιγερ της Διεθνούς Αμνηστίας. «Οι Αρχές πρέπει επίσης να εγγυηθούν ότι η γυναίκα και η οικογένειά της θα λάβουν την απαραίτητη προστασία», πρόσθεσε η ίδια.

Τον Δεκέμβριο του 2012 μία γυναίκα έχασε τη ζωή της, όταν μια ομάδα ανδρών της επιτέθηκε και τη βίασε, καθώς βρισκόταν σε λεωφορείο εν κινήσει, ενώ την περασμένη εβδομάδα, μια 51χρονη Δανή τουρίστρια έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, όταν ζήτησε πληροφορίες από πέντε άνδρες σε δρόμο στο Νέο Δελχί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή