Βιντεοσκόπηση της Γης από το Διάστημα

Βιντεοσκόπηση της Γης από το Διάστημα

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα εποχή στην αξιοποίηση του Διαστήματος για την παρατήρηση της Γης φέρνουν οι εταιρείες UrtheCast και Skybox Imaging. Εχοντας έδρα τον Καναδά και τις ΗΠΑ αντίστοιχα, οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν κάμερες στο Διάστημα, που θα βιντεοσκοπούν τον πλανήτη – για πρώτη φορά στην Ιστορία, τουλάχιστον για μη στρατιωτική χρήση. Αν και ο τρόπος που θα το πετυχαίνουν είναι διαφορετικός, και οι δύο θα παρέχουν βίντεο υψηλής ευκρίνειας, όπου θα αποτυπώνονται χρήσιμες λεπτομέρειες – για παράδειγμα, κοπάδια ζώων, τα αυτοκίνητα στους δρόμους ή συγκεντρωμένα πλήθη. Ετσι, όλο αυτό το υλικό θα δώσει εντελώς καινούργιες δυνατότητες σε επιχειρήσεις, κρατικές υπηρεσίες και κοινωφελείς οργανισμούς.

Μια πρόγευση αυτής της νέας εποχής έδωσε η Skybox Imaging τον Δεκέμβριο, όταν «ανέβασε» στην ιστοσελίδα της το «παρθενικό» βίντεο από τον SkySat-1, τον πρώτο δορυφόρο της που εκτοξεύθηκε με επιτυχία ένα μήνα νωρίτερα. Στα σχέδια της εταιρείας είναι να θέσει σε τροχιά 24 παρόμοιους δορυφόρους μέχρι το 2017, ώστε με το σμήνος της να βιντεοσκοπεί οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη αρκετές φορές ανά 24ωρο. Ξεκινώντας από τον SkySat-2 μέσα στη φετινή χρονιά, όλοι οι δορυφόροι θα ζυγίζουν μόλις 100 κιλά και θα διαθέτουν εξαρτήματα από το εμπόριο, για να είναι μειωμένο το κόστος εκτόξευσης και κατασκευής τους. Από την άλλη πλευρά, η UrtheCast επέλεξε να στείλει στο Διάστημα μια βιντεοκάμερα, η οποία θα κινηματογραφεί τον πλανήτη από τον ρωσικό θαλαμίσκο Zvezda του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η βιντεοκάμερα βρίσκεται ήδη στο Διάστημα και η πρώτη προσπάθεια να εγκατασταθεί στο εξωτερικό του Zvezda έγινε στις 27 Δεκεμβρίου, αν και μια βλάβη στην παροχή ρεύματος ανάγκασε τους αστροναύτες να τη μεταφέρουν ξανά μέσα στον σταθμό. Ετσι, η δεύτερη απόπειρα τοποθέτησής της θα γίνει μεθαύριο, 27 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού «περιπάτου» που έχει προγραμματισθεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

Τόσο η UrtheCast όσο η Skybox Imaging θα μπορούν από τη Γη να ελέγξουν τον προσανατολισμό των καμερών ώστε, παρ’ όλο που αυτές θα κινούνται σε τροχιά πάνω στα σκάφη που τις μεταφέρουν, να μπορούν να αποτυπώσουν μια συγκεκριμένη περιοχή σε βιντεοκλίπ 60-90 δευτερολέπτων. Σημειώνεται ότι οι κάμερες δεν θα μπορούν να δουν λεπτομέρειες μικρότερες από ένα μέτρο στην καλύτερη περίπτωση. Οπως επισημαίνουν οι δύο επιχειρήσεις στα βίντεο δεν θα διακρίνονται τόσο λεπτομερή χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να υπάρξουν θέματα παραβίασης του ιδιωτικού απορρήτου – όπως τα πρόσωπα των περαστικών, οι μάρκες των αυτοκινήτων ή ακόμη και οι πινακίδες τους.

Αντίθετα, όσα θα φαίνονται στις λήψεις θα είναι πολύτιμα σε επιχειρήσεις για να ελέγχουν τις εγκαταστάσεις τους, αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες για να παρακολουθούν την κίνηση στους δρόμους ή την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς. Οι δύο εταιρείες ελπίζουν επιπλέον πως πελάτες τους θα γίνουν και αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί ανά τον κόσμο, χρησιμοποιώντας το υλικό για τη δημοσιογραφική κάλυψη σημαντικών γεγονότων. Η UrtheCast θα «ανεβάζει» επίσης ορισμένα από τα βίντεο στο σάιτ της, τα οποία θα μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε απλός χρήστης του Ιντερνετ. Με αυτόν τον τρόπο, περιμένει αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα της, η οποία θα μεταφραστεί σε έσοδα από τις online διαφημίσεις.

Φυσικές καταστροφές

Την ίδια στιγμή, κρατικές αρχές και κοινωφελείς οργανισμοί θα μπορούν να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι και γρήγορα τις συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής και των ζημιών που αυτή προκάλεσε. Γεγονός που εξηγεί γιατί η UrtheCast έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με το πρόγραμμα Operational Satellite Applications Programme του ΟΗΕ, το οποίο παρέχει δορυφορικές εικόνες στα Ηνωμένα Εθνη και ΜΚΟ που πραγματοποιούν αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα βίντεο αναμένεται, όμως, να αξιοποιηθούν και σε επιστημονικές εφαρμογές, όπως για την παρακολούθηση ειδών που απειλούνται από εξαφάνιση ή ηφαιστειακών εκρήξεων.

Οι δύο εταιρείες αναγνωρίζουν πως η μικρή διάρκεια των βίντεο που θα εξασφαλίζουν για ένα συγκεκριμένο σημείο δεν θα επαρκεί όταν θα χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση της εν λόγω περιοχής – κάτι που μπορούν να κάνουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Ωστόσο, σε αντίθεση με τα UAV, οι κάμερές τους θα μπορούν να κινηματογραφήσουν ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.

Αύριο θα εγκαταστήσουν οι αστροναύτες μία ειδική φωτογραφική μηχανή

Εκτός από τη βιντεοσκόπηση του πλανήτη, για πρώτη φορά από το Διάστημα και μάλιστα σε υψηλή ευκρίνεια, οι UrtheCast και Skybox Imaging στοχεύουν να αλλάξουν τα δεδομένα και στη δορυφορική φωτογράφηση. Κι αυτό γιατί, παράλληλα με τη βιντεοκάμερα της UrtheCast, οι αστροναύτες θα εγκαταστήσουν αύριο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μια ειδική πολυφασματική φωτογραφική μηχανή, η οποία θα αποτυπώνει με ανάλυση 5 μέτρων τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο σταθμός. Στιγμιότυπα περιοχών του πλανήτη, με ανάλυση 1 μέτρο αυτή τη φορά, παρέχει όμως και ο δορυφόρος SkySat-1 της Skybox Imaging, κάτι που θα κάνουν και τα επόμενα 24 σκάφη της αμερικανικής εταιρείας μέσα στην επόμενη τριετία.

Η φιλοσοφία των δύο εταιρειών είναι να λαμβάνουν εικόνες με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από τους σημερινούς δορυφόρους και να τις προσφέρουν σε αρκετά χαμηλότερες τιμές, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της δορυφορικής απεικόνισης ακόμη και μικρές επιχειρήσεις ή επιστημονικά ιδρύματα. Την ίδια φιλοσοφία έχει και η αμερικανική Planet Labs, η οποία θα φωτογραφίζει τη Γη με τη βοήθεια του Flock 1, ενός σμήνους από 28 μικρούς δορυφόρους που θα περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη. Ακόμη μικρότεροι από τους SkySat της Skybox Imaging και με το βάρος τους να μην ξεπερνάει τα 5 κιλά, οι δορυφόροι της Planet Labs έχουν μεταφερθεί ήδη στον διεθνή διαστημικό σταθμό, από τον οποίο θα τεθούν σε τροχιά. Για περίπου ένα χρόνο που θα παραμείνουν στο Διάστημα πριν εισέλθουν στην ατμόσφαιρα και πυρακτωθούν, θα λαμβάνουν εικόνες με ανάλυση 3-5 μέτρα. Πριν έρθει η στιγμή «απόσυρσης» του Flock 1, η Planet Labs θα το έχει αντικαταστήσει με ένα δεύτερο σμήνος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή