Πιάνει δουλειά η εταιρεία αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας

Πιάνει δουλειά η εταιρεία αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρώτο ακίνητο την έκταση των 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, η οποία εφάπτεται του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας», ξεκινάει τις αμέσως επόμενες ημέρες η λειτουργία της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΑΠ). Ηδη ορίστηκαν από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το ελληνικό Δημόσιο τα μέλη του Δ.Σ. Το πενταμελές σώμα θα συνέλθει για την ανάδειξη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και αμέσως μετά θα προχωρήσει στη διαδικασία ανάθεσης του διαχειριστικού έργου σε μεγάλους ξένους οίκους. Κριτήριο επιλογής είναι, μεταξύ άλλων, και η δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής τους στο εγχείρημα.

Η εταιρεία, στην οποία μετέχουν με 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 50% το ελληνικό Δημόσιο, πρόκειται να διαχειριστεί ακίνητα της Αρχιεπισκοπής, τα οποία θα εισφερθούν από την Εκκλησία προς εκμετάλλευση με το μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης. Δεν θα πωληθούν δηλαδή. Η εταιρεία έχει ήδη συσταθεί με τον νόμο 4182, που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ αυτή την εβδομάδα υπέγραψε ο υπ. Οικονομικών την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία διορίζονται οι δύο εκπρόσωποι του Δημοσίου. Το 50% των εσόδων που θα προκύπτουν από τη λειτουργία της ΕΑΕΑΠ θα εισφέρεται στο κράτος ενώ το άλλο 50% θα κατευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο κοινωφελές έργο της Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2013 (4146/2013) επετράπη στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους μέσω της επενδυτικής νομοθεσίας για τα ιδιωτικά ακίνητα. Η δυνατότητα δίδεται μέσω Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) που τίθενται σε ισχύ με προεδρικό διάταγμα.

Τα τρία μέλη του Δ.Σ. που όρισε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σύμφωνα με κύκλους της Εκκλησίας, επελέγησαν με κριτήριο «την εμπειρία τους και την επαφή τους με την αγορά και τον ιδιωτικό τομέα, την εθελοντική, αμισθί, συνεισφορά τους και την πρόσβασή τους στον απόδημο ελληνισμό, ο οποίος συνδράμει συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια την ελληνική Εκκλησία». Τα μέλη είναι: ο Μιχαήλ Καρλούτσος, υιός του εξ Αμερικής αιδεσιμότατου πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου, Αλέξανδρου Καρλούτσου, ο οποίος είναι το δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο πολιτικός μηχανικός Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της Intracom Κατασκευές, και ο πρόεδρος του Invest in Greece, Αρις Συγγρός. Αντίστοιχα, το Δημόσιο όρισε τους κ. Νασόπουλο και Παναγιωτίδη.

Σημειώνεται πως η Αρχιεπισκοπή έχει ήδη προχωρήσει και σε ενέργειες όπως η καταγραφή της περιουσίας της, έργο το οποίο ανέλαβε η PricewaterhouseCoopers και έχει προχωρήσει σημαντικά, ενώ το νομικό συμβουλευτικό έργο στην όλη διαδικασία έχει το δικηγορικό γραφείο Μπερνίτσα. Οπως αναφέρει ο νομικός Νότης Μπερνίτσας, «η από κοινού συμμετοχή Δημοσίου και Εκκλησίας στην ΕΑΕΑΠ αποτελεί μια επιτυχή προσέγγιση που αποτελεί μοντέλο το οποίο ενδεχομένως να γεφυρώσει και άλλες συνεργασίες που εκκρεμούν, με τρίτους φορείς».

Το πρώτο ακίνητο των 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη αποτελεί το πιλοτικό project, θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό και για χρήσεις όχι ασύμβατες με τη λειτουργία και τον χαρακτήρα της Εκκλησίας. Εφόσον τελεσφορήσει, θα ακολουθήσουν τα 1.200 στρέμματα της περιοχής Φασκομηλίας, τα οποία εκτείνονται στην παραθαλάσσια περιοχή από τη λίμνη της Βουλιαγμένης έως τη Βάρκιζα.

Η προσπάθεια της Εκκλησίας να αξιοποιήσει την περιουσία της και να συνεισφέρει έτσι περισσότερα στο Δημόσιο και στο κοινωνικό σύνολο ξεκίνησε, όπως εξηγούν κύκλοι της Ιασίου, με σχετική πρόταση του Αρχιεπισκόπου, η οποία διατυπώθηκε προς το κράτος από τον Οκτώβριο του 2009 αλλά «ξεκλείδωσε» μόλις στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, οπότε ανακοινώθηκε η συμφωνία από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή