Η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Σε απόσταση αναπνοής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Σε απόσταση αναπνοής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 20% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6%, 4,5% το ΠΑΣΟΚ, 2,5% η ΔΗΜΑΡ και 2% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ακολουθούν Οικολόγοι Πράσινοι (1,5%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,5%), ΔΡΑΣΗ (1%), ΛΑΟΣ (0,5%), Άλλο (7,5%), ΔΞ/ΔΑ (24%).

Στην ερώτηση «τι είδους κυβέρνηση θέλουν οι ψηφοφόροι», το 44% θέλει οικουμενική κυβέρνηση, στοιχείο που επιμένει σε όλες τις τελευταίες έρευνες να εμφανίζεται και που φανερώνει την κατάσταση ρευστότητας και σύγχυσης στο εκλογικό σώμα και ταυτόχρονα το αίσθημα της κρισιμότητας των στιγμών που έχουν οι πολίτες. Από κει και πέρα, με 13% ακολουθεί η πρόταση για συμμαχική κυβέρνηση της Αριστεράς.

Τρία ερωτήματα για Σαμαρά, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Στη διατύπωση πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει να προσφέρει τίποτε άλλο, συμφωνεί το 62% των ερωτώμενων ενώ διαφωνεί το 28%. Το τελευταίο ποσοστό ίσως και να απηχεί τον σκληρό πυρήνα των δύο κομμάτων της κυβέρνησης. Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, το 82% των ερωτώμενων θεωρεί πως έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο. Σε αυτό διαφωνεί μόλις το 12%. Στην διατύπωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ικανός να κυβερνήσει συμφωνεί το 64% ενώ διαφωνεί το 23% των ερωτώμενων ποσοστό που απηχεί τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμη 13% τηρεί στάση αναμονής δηλώνοντας πως ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας η πλειοψηφία των ερωτώμενων

Μια πλειοψηφία 2/3 τοποθετείται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Την ίδια στιγμή το 29% των ερωτώμενων επιθυμεί την  έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Το ποσοστό αυτό είναι από τα μεγαλύτερα που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια. Είναι φανερό πως η οικονομική κρίση και η γενικότερη εικόνα της διαχείρισή της επηρεάζει την άποψη ενός τμήματος του πληθυσμού για το ζήτημα του νομίσματος. Προς το παρόν πάντως, δεν φαίνεται να απειλείται, η ηγεμονική θέση των «φιλο-ευρώ» δυνάμεων.

Εικόνα για κυβέρνηση/ΝΔ/ΠΑΣΟΚ μετά τις συλλήψεις για εξοπλιστικά και ΤΤ

Οι τελευταίες συλλήψεις για τις υποθέσεις διαφθοράς σε εξοπλιστικά και ΤΤ καθώς και η υπόθεση Λιάπη επηρεάζουν αρνητικά τόσο την κυβέρνηση όσο και τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Η εικόνα χειροτερεύει περισσότερο για τα κόμματα και ανάμεσα στα δύο, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για το ΠΑΣΟΚ.

Εικόνα για τη Χρυσή Αυγή

Το 64% των ερωτώμενων συμφωνεί για την έως τώρα ποινική αντιμετώπιση των στελεχών της Χ.Α. εν’ αντιθέσει με το 24%. Τα πράγματα όμως διαφοροποιούνται σημαντικά όταν οι ερωτώμενοι καλούνται να συμφωνήσουν με μια απαγόρευση της ΧΑ καθώς και των υποψηφίων της στις εκλογές. Εκεί υπέρ της πρότασης της απαγόρευσης είναι το 39% ενώ κατά τοποθετείται το 50%.

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 17-22 Ιανουαρίου 2014 με τηλεφωνική συνέντευξη σε τυχαίο δείγμα 1106 ατόμων. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της πολύ-σταδιακής δειγματοληψίας στο σύνολο της Επικράτειας. Τα αποτελέσματα της έρευνας σταθμίστηκαν ως προς το φύλο και την ηλικία. Το μέγιστο σφάλμα εκτίμησης είναι ±2,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή