Ερευνα, καινοτομία, ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας

Ερευνα, καινοτομία, ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 σε ειδική εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας τονίζει τη σημασία που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στην επιστημονική έρευνα και την καινοτομία.

Το πρόγραμμα Horizon προβλέπει την κατανομή πόρων περίπου 3 δισ. σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από ένα σύνολο 9 δισ., κάτι που αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιχειρούν σε κλάδους όπως η πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες.

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την αναδιάρθρωση της έρευνας στην Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά εργαλεία για την αξιοποίηση αυτών των πόρων. Βασικός του στόχος είναι να συνδέσει την έρευνα με την παραγωγή και να ωθήσει την καινοτομία, όπως τονίζει εμφατικά ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Χρ. Βασιλάκος. Σε αυτή την κατεύθυνση απλουστεύονται οι διαδικασίες χρηματοδοτήσεων, παρέχονται κίνητρα για τους φορείς του ιδιωτικού τομέα που επενδύουν σε αυτήν (φοροαπαλλαγές) και χαράσσεται στρατηγική για τους κρίσιμους τομείς έρευνας με ορίζοντα την επόμενη επταετία, ώστε να συντονιστεί η χώρα με τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης. Ωστόσο, φορείς όπως η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) αλλά και διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), Στ. Kριμιζής, χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε «πρόχειρο» και ζητούν σημαντικές βελτιώσεις σε δύο κατευθύνσεις: τη διασφάλιση της ποιότητας του παραγόμενου έργου κατά τη συνεργασία ερευνητικών κέντρων με ιδιωτικές εταιρείες και την απεμπλοκή της διαδικασίας από τη γραφειοκρατία του Δημοσίου.

«Παρατηρήσαμε ότι για τον καθορισμό των κρίσιμων τομέων έρευνας για τη χώρα μας, αντί να αξιοποιηθούν τα ερευνητικά δεδομένα που συγκεντρώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και να αξιοποιηθεί η επιστημονική κατάρτιση των μελών του ΕΣΕΤ, αντιγράφηκαν και μεταφράστηκαν οι κρίσιμοι ερευνητικοί τομείς του… γαλλικού κράτους», λέει η Μαρία Στουμπούδη, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να σταλεί στη Βουλή ώς τα τέλη Ιανουαρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή