Αντικρουόμενες απόψεις για τον κύριο σεισμό στην Κεφαλονιά

Αντικρουόμενες απόψεις για τον κύριο σεισμό στην Κεφαλονιά

6' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, σήμερα το πρωί, μετά τον χθεσινό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, που βρίσκεται από χθες στο Αργοστόλι, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Στόχος μας είναι να επιστρέψει όσο γίνεται πιo γρήγορα η ζωή στο νησί στους κανονικούς ρυθμούς» τόνισε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε κυρίως για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μετέβη στην Κεφαλονιά για να δει ο ίδιος αλλά και να επιβλέψει τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν στο νησί, μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο μεγάλος χθεσινός σεισμός.

Ο κ. Μιχελάκης, αφού πρώτα επισκέφτηκε την περιοχή του Ληξουρίου, που έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές στην Κεφαλονιά, συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο του νησιού παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου, του Δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση, του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Σκούρτη, αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, του Γενικού Γραμματέα πολιτικής προστασίας Πάτροκλου Γεωργιαδη, σεισμολόγων και άλλων πολιτικών προσώπων του νησιού.

Τις πρώτες πρωινές ώρες που τελείωσε η σύσκεψη, ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε, μιλώντας στα ΜΜΕ, στον σκοπό της επίσκεψής του, στις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν από σήμερα κιόλας αλλά και στις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε: " Ήρθαμε για να κάνουμε μια πρώτη καταγραφή και να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα τις ζημιές. Με το που φτάσαμε στο νησί, πήγαμε κατευθείαν στο Ληξούρι, που σύμφωνα με τα στοιχεία έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό.  Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τα κτίρια των νοσοκομείων, τα κέντρα υγείας, τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν απρόσκοπτη λειτουργία. Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων".

Ο υπουργός Υγείας ΄Αδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε, πάντως, ότι τα δύο νοσοκομεία του νησιού ελέγχθηκαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως είπε χρειάστηκε να μεταφερθούν κάποιοι ασθενείς από τη χειρουργική κλινική, αλλα γενικώς δεν υπήρχαν σοβαρά χειρουργικά περιστατικά.

"Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς που το νησί άντεξε, δεν θρηνήσαμε θύματα αυτό είναι το ευχάριστο, είχαμε μόνο λίγους μικροτραυματισμούς, τα πρώτα στοιχεία δίνουν επτά άτομα τα οποία τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων κυρίως. Τα κτίρια άντεξαν, έχουν αναφερθεί μόνο ζημιές από τις δονήσεις χωρίς να έχουμε κάτι σοβαρό. Βέβαια πρέπει να γίνουν πρώτα οι έλεγχοι για να διαπιστώσουμε την στατικότητα", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Μιχελάκης στην συνέντευξή του στα ΜΜΕ επισήμανε: "Έχουν έρθει γενικοί γραμματείς απ’ όλα τα υπουργεία, τα οποία έχουν αρμοδιότητα για να μπορέσουν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση. Ήδη βρίσκεται στο νησί ο Γενικός Γραμματέας πολιτικής προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιαδης, αύριο (δηλαδή σήμερα) έρχεται ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Στράρος Σημόπουλος, ο κ. Κυργιαζής από το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. καλύρης από το υπουργείο Υγείας και επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Δίοικησης Ιονίων Νήσων, Γιώργος Διδασκάλου".

Στην συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στον τρόπο που έχει λειτουργήσει η κρατική μηχανή και τόνισε: "Έχουν έρθει ενισχύσεις με άντρες και οχήματα τις Ελληνικής αστυνομίας για να υπάρχουν θέματα ασφάλειας, έχουν έρθει ενισχύσεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, παρουσία του Υπαρχηγού του σώματος. Επίσης έχουμε μια ειδική ομάδα από την ΕΜΑΚ από την Πάτρα για να αντιμετωπιστεί κάποιο εκτατό περιστατικό και βέβαια είναι εδώ ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Λέκκας από τον οργανισμό αντισεισμικής προστασίας, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο και μας ενημερώνουν".

Όσον αφορά τον έλεγχο των κτιρίων στο νησί, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε: "υπάρχει μεγάλος αριθμός μηχανικών που έρχονται από το τεχνικό επιμελητήριο, από την Περιφέρεια, από τον οργανισμό σχολικών κτιρίων, ειδική μηχανικοί, οι οποίοι είναι για την καταγραφή ζημιών από σεισμούς για να μπορέσουμε να φτιάξουμε συνεργεία, ώστε από αύριο το πρωί, ήδη έχουν ξεκινήσει τους πρώτους ελέγχους αλλά από το πρωί θα εντατικοποιηθούν για να μπορέσουμε να κάνουμε άμεσα τις πρώτες εκτιμήσεις. Θα ξεκινήσουμε από τις δημόσιες υπηρεσίες που είναι επί εικοσιτετραώρου βάσεως, δηλαδή νοσοκομεία, αστυνομία, πυροσβεστική και μετά θα πάμε στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κέντρα υγείας κτλπ. Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων".

Ακόμα ο κ. Μιχελάκης, αναφερόμενος στον κόσμο που δεν μπορεί να μείνει στα σπίτια του, δήλωσε: "Επειδή υπάρχει κόσμος που είναι έξω από το σπίτια του και από τα ξημερώματα οι καιρικές συνθήκες χαλάνε, θα βρίσκεται εδώ ένα πλοίο, το Superfast 1, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να στεγάσει επτακόσια άτομα, για να μην έχουμε κόσμο έξω στο δρόμο υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ αναμένεται το "Ελευθέριος Βενιζέλος" που μπορεί να φιλοξενήσει 1300 άτομα.

Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις ζημιές που έχουν γίνει στο οδικό δίκτυο της Κεφαλλονιάς, δηλώνοντας: "Το οδικό δίκτυο έχει υποστεί ζημιές, υπάρχουν κατολισθήσεις θα γίνει έλεγχος ώστε να μπορεί να υπάρχει μετακίνηση με ασφάλεια. Σημεία, των δρόμων τα οποία δεν είναι ασφαλή μέχρι να ελεγχθούν θα μείνουν κλειστά".

Εξάλλου, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε: "Έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού στο κτίριο του ΤΕΙ, όπου εκεί θα βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς των παραπάνω υπουργείων και όλοι οι υπεύθυνοι που θα συντονίζουν από εκεί όλες τις ενέργειες. Υπάρχει ένα τηλέφωνο ανάγκης το 2671027311 αλλά και το 100".

Τέλος ενημέρωσε ότι «από χθες είναι στο νησί οι σεισμολόγοι Γεράσιμος Παπαδόπουλος και ο Ευθύμιος Λέκκας από τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο και μας ενημερώνουν». Απηύθυνε μάλιστα έκκληση «σε σεισμολόγους και σε σεισμοσιολογούντες» που διαδίδουν διάφορες φήμες για επερχόμενο μεγάλο σεισμό.

«Πρέπει να σεβαστούμε την αγωνία και την ανησυχία του κόσμου» είπε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ, ενώ σε ερώτηση αν είχε υπάρξει προειδοποίηση- ενημέρωση από την ομάδα ΒΑΝ για τον σεισμό στην Κεφαλονιά, απάντησε: «Εγώ δεν γνώριζα κάτι τέτοιο, ούτε είμαι αρμόδιος για να έχω τέτοια ενημέρωση».

Περισσότεροι από 40 μετασεισμοί μέχρι σήμερα το πρωί

Σαράντα πέντε μετασεισμούς, από 3 έως 5,1 Ρίχτερ, είχαν καταγράψει, μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί, οι σεισμογράφοι στην Κεφαλονιά, μετά τον χθεσινό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ.

«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποιος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος» δηλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος δήλωσε, χθες βράδυ, ότι «δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός» και διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται 48 ώρες να κάνουν εκτίμηση καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Όσον αφορά τους μετασεισμούς είπε ότι θα διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα.

Στο περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων ο συντονισμός των ενεργειών

Ο συντονισμός των ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Κεφαλονιά με τον χθεσινό ισχυρό σεισμό 5,8 Ρίχτερ ανατίθεται στον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου.

Ο κ. Σπύρου, ο οποίος αυτή την στιγμή μεταβαίνει στο Φισκάρδο και αργότερα θα επισκεφθεί το Ληξούρι, μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για τις πρώτες ενέργειες που θα γίνουν για να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο νησί.

«Έχουν έρθει ακόμα 50 μηχανικοί στην Κεφαλονιά ώστε να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο έλεγχος όλων την δημόσιων κτιρίων αλλά και των σπιτιών που έχουν χτυπηθεί από τον εγκέλαδο» τόνισε ο Σπ. Σπύρου, ο οποίος ανέφερε ότι «οι μηχανικοί που βρίσκονται στο νησί έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Μία ομάδα που ελέγχει όλα τα δημόσια κτίρια και μια άλλη που κάνει ελέγχους σε σπίτια».

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων σημείωσε επίσης: «μετά από πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς και εισήγησης δικής μου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλος Γεωργιάδης, κήρυξε την Κεφαλονιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε μετά από τους ελέγχους που θα γίνουν από τους μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρειας αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος να κηρυχθεί το νησί σεισμόπληκτο».

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή