ΚΟΣΜΟΣ

Αλέν Ντελόν: Πρώην ζεν πρεμιέ, νυν ακροδεξιός

Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο ενδέχεται να έρθει πρώτο στις προσεχείς ευρωεκλογές, ξεπερνώντας σε ποσοστά τα δύο μεγάλα κόμματα για πρώτη φορά σε εθνική βάση, προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Νουβέλ Ομπζερβατέρ.

Περίπου το 24% των όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας απάντησαν πως θα ψηφίσουν το ξενοφοβικό κόμμα, έναντι του 22% που δήλωσε ότι θα ψηφίσει το κεντροδεξιό κόμμα UMP ενώ ποσοστό 19% τάχθηκε υπέρ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Τα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου ήταν αυξημένα κατά τρεις μονάδες από την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα της εταιρείας Ifop, που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάιο, την ώρα που οι Σοσιαλιστές χάνουν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το UMP κερδίζει μία.

Η έρευνα αυτή έγινε από την 1η ως την 4η Οκτωβρίου σε δείγμα 1.893 Γάλλων εκλογέων.

Το Εθνικό Μέτωπο πάντοτε ήταν μαγνήτης για τις ψήφους διαμαρτυρίας, όμως η νέα ηγέτιδά του Μαρίν Λεπέν έχει κατορθώσει να προσελκύσει τους απογοητευμένους υποστηρικτές των Σοσιαλιστών και του UMP με τους πύρινους λόγους της εναντίον της εγκληματικότητας και των παράνομων μεταναστών Ρομά, ενώ έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τη μείωση της δημοτικότητας των Σοσιαλιστών και τις εσωτερικές έριδες στο UMP.

Η ρητορική της μοιάζει να ελκύει και τον διάσημο ηθοποιό Αλέν Ντελόν, ο οποίος δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Λε Ματέν πως «επιδοκιμάζει» τη «σημαντική θέση του Εθνικού Μετώπου», εκτιμώντας ταυτόχρονα πως «δεν θα βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο εάν ο Νικολά Σαρκοζί ήταν ακόμη πρόεδρος».

Ερωτηθείς για την άνοδο της ακροδεξιάς, τόσο στη Γαλλία με το Εθνικό Μέτωπο, όσο και στη Γενεύη με το Κίνημα των Πολιτών της Γενεύης (MCG), ο παγκοσμίου φήμης γαλλοελβετός ηθοποιός τη χαρακτήρισε «εποικοδομητική».

«Εποικοδομητική διότι ο κόσμος έχει βαρεθεί να του μιλάμε όπως κάνουμε τώρα. Θέλουν πράξεις, θέλουν άλλα πράγματα. Έχουν γνωρίσει μία άλλη Γαλλία υπό τον Ντε Γκολ, ή ακόμη και με τον Μιτεράν», είπε ο 77χρονος ηθοποιός.

«Ιδού γιατί το Εθνικό Μέτωπο, όπως το MCG στη Γενεύη, καταλαμβάνουν μία τόσο σημαντική θέση και αυτό το επικροτώ, το προωθώ και το κατανοώ πολύ καλά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα του Εθνικού Μετώπου να κάνει πράξη τη ρητορική του, ο Αλέν Ντελόν δήλωσε πεπεισμένος ότι «είναι ικανό εάν κατορθώσει να έχει πίσω του μία στέρεα εκλογική δύναμη. Επί χρόνια, ο Λεπέν κι η κόρη του αγωνίζονταν, αλλά μάχονταν λίγο πολύ μόνοι τους. Τώρα, για πρώτη φορά δεν είναι μόνοι τους. Έχουν τους Γάλλους στο πλευρό τους».

«Εάν αυτό μεταφερθεί και στη Γενεύη, θα είναι πολύ σημαντικό. Και εκεί επίσης έχει ξεχειλίσει το ποτήρι», πρόσθεσε στην τηλεφωνική του συνέντευξη ο Ντελόν, προσδιορίζοντας πως «δεν παραληρώ, εγώ δεν παραληρώ ποτέ».

«Είμαι γκολικός εδώ και 40 χρόνια, αλλά πρέπει να προσαρμοστώ στους καιρούς μας. Πρέπει κανείς να προσαρμόζεται. Είμαι γκολικός και είμαι σαρκοζικός. Δεν μπορείς να είσαι γκολικός σ’ έναν κόσμο ολαντισμού. Με το Εθνικό Μέτωπο δεν θα είχαμε φτάσει εδώ, εάν βρισκόταν ακόμη στην εξουσία ο Σαρκοζί. Τελεία», είπε ο Ντελόν.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ