Φόρο επί της περιουσίας σε χώρες υπό την απειλή χρεοκοπίας ζητάει η Μπούντεσμπανκ

Φόρο επί της περιουσίας σε χώρες υπό την απειλή χρεοκοπίας ζητάει η Μπούντεσμπανκ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρήματα από τον ιδιωτικό πλούτο των πολιτών τους μέσω ενός εφάπαξ φόρου επί της περιουσίας τους, πριν ζητήσουν βοήθεια από άλλες χώρες, θα πρέπει να αντλούν χώρες που απειλούνται με χρεοκοπία, υποστήριξε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Μπούντεσμπανκ.

Η σκληρή αυτή στάση της Μπούντεσμπανκ ανακοινώνεται έπειτα από χρόνια κρίσης στην ευρωζώνη, στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν πέντε προγράμματα διάσωσης. Υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για παράδειγμα στην Ιταλία, όπου ο μέσος καθαρός πλούτος των νοικοκυριών είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι στη Γερμανία.

«Ένας φόρος επί της περιουσίας αντιστοιχεί στην αρχή της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής τους πριν ζητηθεί η αλληλεγγύη άλλων κρατών», αναφέρει η Μπούντεσμπανκ στη μηνιαία έκθεση της.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα προειδοποιεί πως ένας τέτοιος φόρος εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους και η εφαρμογή του δεν θα ήταν εύκολη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξετασθεί μόνο σε απολύτως εξαιρετικές περιπτώσεις, για παράδειγμα για να αποφευχθεί μια υποβόσκουσα κρατική χρεοκοπία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζήτησε την επιλογή αυτή σε μια έκθεσή του τον Οκτώβριο και ανέφερε πως η μείωση της αναλογίας του χρέους στα επίπεδα του τέλους 2007 σε ένα δείγμα 15 χωρών της Ευρωζώνης θα απαιτούσε την επιβολή ενός φόρου περίπου 10% στα νοικοκυριά με θετικό καθαρό πλούτο.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας υπολόγισε το 2012 ότι στη Γερμανία ένας φόρος 10% σε μια φορολογική βάση καθοριζόμενη από προσωπικό εισόδημα 250.000 ευρώ θα προσέθετε περίπου 230 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν ανακοίνωσε ανάλογους αριθμούς για τις χώρες που πλήττονται από την κρίση επειδή δεν διέθετε επαρκή δεδομένα.

Στη Γερμανία ωστόσο η Μπούντεσμπανκ δηλώνει πως δεν θα υποστήριζε την επιβολή ενός μόνιμου φόρου επί της περιουσίας, λέγοντας πως θα έβλαπτε την ανάπτυξη.

Πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και διορθώσεις σε χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα -Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Πορτογαλία- έχουν βελτιώσει τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρει η Μπούντεσμπανκ, αλλά εξακολουθεί να ανησυχεί για τα υψηλά επίπεδα του χρέους.

Η μείωση του δημοσίου όπως και του ιδιωτικού χρέους εξακολουθεί να αποτελεί μια σημαντική πρόκληση και οι επικείμενοι έλεγχοι της υγείας των τραπεζών από την ΕΚΤ θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν τρέχοντα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.

Ένα επιτυχημένο τεστ θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να «απογαλακτισθούν» τράπεζες σε χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, αναφέρει η γερμανική κεντρική τράπεζα.

«Δεν είναι ο σκοπός της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής να εξασφαλίζει το αξιόχρεο εθνικών τραπεζικών συστημάτων ή κυβερνήσεων και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις απαραίτητες οικονομικές προσαρμογές ούτε το συγύρισμα των τραπεζικών ισολογισμών», τονίζει η Μπούντεσμπανκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή