ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέπει να ‘ναι το άρθρο, το βιβλίο καλό, να έχει κρατήσει το ενδιαφέρον και την προσοχή του αναγνώστη αμείωτη, ώστε να φτάσει στην τελευταία σελίδα του τελευταίου κεφαλαίου. Και αυτό ισχύει και στη ζωή, όπου τελευταίο κεφάλαιο είναι ο απολογισμός της ζωής και του έργου, της προσφοράς και το πόσο εκτιμάται από τους άλλους. Οσο για την τελευταία σελίδα, είναι αυτή που, και για μας τους δημοσιογράφους, τη γράφουν άλλοι για μας, όταν φθάσει η ώρα της, άρα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Για τον Βαγγέλη Μπίστικα η τελευταία σελίδα γύρισε το Σάββατο 14 Ιουλίου, ώρα 12, όταν σήμανε η καμπάνα στον ιερό ναό των Ταξιαρχών στο Κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης, με τον ήλιο να κυνηγά τους ίσκιους από τα ψηλά κυπαρίσσια που, μαζί με τις δροσερές νεραντζιές, φρουρούν τον χώρο των μαρμάρινων σταυρών κάτω από τον Υμηττό.

Μέσα στην εκκλησία, γύρω από τη σορό, λευκός ανθοστολισμός και ένα μπουκέτο κίτρινα τριαντάφυλλα, και κρίνα, κι αυτά με τη σημασία τους. Ο Αλέξης Μπίστικας, ο γιος που έφυγε πρώτος αγαπούσε τα κίτρινα λουλούδια και τα κρίνα του Ευαγγελισμού, και την Παρασκευή 13 Ιουλίου που ο πατέρας του άφηνε την τελευταία του πνοή, η εκκλησία γιόρταζε τη Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, εκείνου που φέρνει το Μήνυμα.

Από τη μία πλευρά η μαυροφορεμένη οικογένεια και από την άλλη η δημοσιογραφική με όμοια θλιμμένα, κλειστά πρόσωπα. Ολοι οι άνθρωποι του Προέδρου -όπως γράφαμε επί Προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή- είχαν έρθει για την κηδεία και τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Βαγγέλη Μπίστικα που, η δημοσιογραφική του τροχιά ως πολιτικού συντάκτη, τον ήθελε κοντά στον πρωθυπουργό πρώτα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνέχεια, τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή όπου τη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας κράτησε από τον Ιούλιο του 1980 ώς τον Αύγουστο του 1983. Ηρθαν στην κηδεία ο βουλευτής Σερρών, υπουργός των κυβερνήσεων Ν.Δ. και αγαπημένος αδελφός, ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής, αντιπρόεδρος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο βουλευτής Επικρατείας κ. Πέτρος Μολυβιάτης, πρέσβης επί τιμή και πρόεδρος του ιδρύματος «K. Καραμανλής», η κ. Λένα Τριανταφύλλη, διευθύντρια του ιδιαιτέρου γραφείου του K. Καραμανλή όλα τα χρόνια από τη μεταπολίτευση και μετά, ο πρώτος επίτροπός μας στην ΕΟΚ, τ. υπουργός κ. Γιώργος Κοντογεώργης, ο βουλευτής Επικρατείας, πολυ-υπουργός και πρόεδρος του «Ινστιτούτου Κων. Καραμανλής» κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο νυν διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Παπαναγιώτου, δημοσιογράφος και συγγραφέας και φίλος καλός. Εκεί η κ. Δόμνα Καζακοπούλου από την Προεδρία, καθώς και εκπρόσωπος της ασφάλειας του Προέδρου. Το πέρασμα του Βαγγέλη Μπίστικα από την Προεδρία -όπως συνέβη και από τις αίθουσες σύνταξης της «Καθημερινής» και των άλλων εφημερίδων, όπου εργάσθηκε- άφησε την αύρα μιας ευγένειας που συνδέεται άμεσα με το ήθος και τη συνέπεια που επέδειξε σε όλη την 32χρονη δημοσιογραφική τροχιά του.

Και αυτά τα είπαν, συγκινημένοι, αποχαιρετίζοντάς τον μπροστά στη σορό, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Μανώλης Μανωλάκος, ο κ. Δημήτρης Καπράνος ως εκπρόσωπος της «K», στην ανθρώπινη όσο και γλαφυρή ομιλία του που αναφέρθηκε όχι μόνο στις δημοσιογραφικές του επιδόσεις και επιτυχίες, αλλά και στους τρόπους και στην κομψότητά του τόσο στο γραφείο όσο και στις αποστολές. Τέλος, ο τ. βουλευτής κ. Αρ. Μπουλούκος μίλησε εκ μέρους των αποφοίτων του Κολλεγίου Ψυχικού της Τάξης του 1956 για τα χρόνια που καλλιέργησαν την ευκολία και τη σαφήνεια της γραφής, όπου και διακρίθηκε, ιδίως στα κομμάτια του στις «Εικόνες» της Ελένης Βλάχου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματεύς υπουργείου Τύπου κ. Νίκος Αθανασάκης.

Ολοι είχαν να πουν κάτι καλό για τον συνάδελφο που έφυγε, χτυπημένος από τον πέλεκυ της αρρώστιας που θερίζει τους δημοσιογράφους. Και αμίλητοι, σε μια συντροφιά -σαν τα «δημοσιογραφικά πηγαδάκια» που λέμε- οι άνθρωποι της οικογένειας της «Καθημερινής», με επικεφαλής τον εκδότη κ. Θέμη Α. Αλαφούζο, που τόσο μερίμνησε για όλα, τον σύμβουλο εκδόσεως κ. Νίκο Ναούμη, τον αρχισυντάκτη πολιτικού τμήματος κ. Κώστα Κέκη, τον πολιτικό συντάκτη κ. K. Παπαδιόχο, τους αρθρογράφους κ.κ. Σπύρο Τσίρο, Γρηγόρη Καλοκαιρινό, τους Παντελή Μπουκάλα, Παναγιώτη Κοτζιά, Ν. Κωνσταντόπουλο, Μαρία Γιαννακούρου, και τους συναδέλφους (εκτός «K») Στέλιο Πουλάκη, Νίκο Κιάο, Παντελή Αθανασιάδη και Ακη Κοσσώνα, τον πρύτανη των φωτοειδησεογράφων Βασίλη Καραμανώλη, τον καθηγητή της φωτογραφίας Γιάννη Κανελλόπουλο, έξω στο προαύλιο, περίμεναν την τελευταία πράξη, πριν από την αυλαία – την έξοδο της σορού του συνάδελφου. «Στον αξέχαστο συνάδελφο και φίλο» έγραφε το ολόδροσο επιβλητικό στεφάνι του Διευθυντού της «K» Στάμου Ζούλα, που στάθηκε κοντά του στις δύσκολες τελευταίες ημέρες, μαζί με την οικογένειά του. Στεφάνια έστειλαν οι δημοσιογράφοι της «K», και από τον πολιτικό κόσμο ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραμανλής, ο επίτιμος πρόεδρος κ. Κώστας Μητσοτάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, ενώ ο πρόεδρός της κ. Δημήτρης Γκλαβάς παρέστη στην κηδεία. Αλλα στεφάνια έστειλαν ο εκδότης-διευθυντής κ. Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, η κ. Κάτυ Θ. Δασκαλοπούλου, η κ. Σάκη Γεωργιάδη-Κυπραίου, η Κοινότητα Σαρωνίδας, ενώ συλλυπητήριες δηλώσεις έστειλαν η βουλευτής κ. Ντόρα Μπακογιάννη, οι τεχνικοί και δημοσιογράφοι της ΕΤ-1.

Ολοι οι φίλοι από τα δύσκολα και ξένοιαστα χρόνια ήταν εκεί, για τον αποχαιρετισμό στον Βαγγέλη Μπίστικα, 64 ετών, που είχε πολλά ακόμη να δώσει και να μεταγγίσει, ιδίως στον χειμαζόμενο τηλεοπτικό τομέα.

Πατριαρχικά συλλυπητήρια

Προς την Διεύθυνση της «Καθημερινής» απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συλλυπητήριον επιστολή, εκφράζων την πατρική συμπάθειά του, ευχόμενος να είναι η μνήμη του «αιωνία και άληστος. Κατά κοινήν ομολογίαν, ο μακαριστός Ευάγγελος Μπίστικας ήτο άνθρωπος λόγιος με ανοικτούς και ευρείς ορίζοντας και ήθος και υπηρέτησε πιστώς και αποδοτικώς την ελληνικήν δημοσιογραφίαν, την οποίαν ετίμησε, και το ευρωπαϊκόν πνεύμα, διά την πιστότητα εις το οποίον διεκρίνετο».

Ρέππας: «Τίμησε τη δημοσιογραφία»

Αποχαιρετισμό στο Βαγγέλη Μπίστικα έκανε χθες ο υπουργός Τύπου κ. Δ. Ρέππας μιλώντας στο «πρες ρουμ», στο χώρο των πολιτικών συντακτών όπου διέπρεψε ο εκλιπών: «Θέλω να εκφράσω από τη θέση αυτή τη λύπη μας για την απώλεια του Βαγγέλη Μπίστικα, ενός δημοσιογράφου ο οποίος επέδειξε συνέπεια, ευθύνη και ιδιαίτερη αξιοπρέπεια κατά την άσκηση του λειτουργήματός του. Τίμησε την ελληνική δημοσιογραφία. Πιστεύουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο εργάστηκε αποτελεί παράδειγμα για τις νεότερες γενιές».

Ετσι λοιπόν, πήγε το Σαββατοκύριακο στην Ηπειρο για κάποιες εσωκομματικές εκδηλώσεις ο υπουργός Αμυνας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή