Αφησε το τιμόνι ο Γιάννης Γεωργακάς και τράβηξε στον μεγάλο δρόμο…

Αφησε το τιμόνι ο Γιάννης Γεωργακάς και τράβηξε στον μεγάλο δρόμο…

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από ένα περίπτερο στην οδό Αιόλου έφτιαξε τη δική του «αυτοκρατορία», χτίζοντας πάνω σε ιδέες με το στέρεο μπετόν της ακατάβλητης εργατικότητάς του. O Γιάννης Γεωργακάς, ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που δημιούργησε το πρώτο πολυκατάστημα της Αθήνας στα μεταπολεμικά χρόνια στα Χαυτεία, με το ίδιο όνομα, όπως το περίπτερο, το γνωστό σε όλους μας «Μινιόν», που ολοένα μεγάλωνε και που χωρά πλέον τις αναμνήσεις πολλών γενιών. Εκεί, ο Αγιος Βασίλης με τα άσπρα γένια άκουγε τις επιθυμίες των παιδιών, εκεί έγιναν οι πρώτες γιορτές για παιδικά Χριστούγεννα και Πασχαλιά, με τα λαγουδάκια και τα σοκολατένια αυγά, δίπλα στα καινούργια παπούτσια και ρουχαλάκια των παιδιών – μια ανοιχτή πρόσκληση για την οικογένεια να έρχεται να ψωνίζει μαζί με τα παιδιά σε τιμές ανάλογες με το βαλάντιο.

Αυτόν τον γεμάτο όνειρα Γιάννη Γεωργακά έχασε ο επιχειρηματικός κόσμος. Ηταν 90 χρόνων, καταγόταν από την Αυλώνα Τριφυλλίας και με συνεχή δουλειά και αγώνα είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη, και τον φθόνο, της αγοράς. Και όταν το 1980 το «Μινιόν» τυλίχτηκε στις φλόγες, με εκείνον και τη γυναίκα του να κοιτούν, ανήμποροι τους κόπους της ζωής τους, να γίνονται στάχτες, το καταναλωτικό κοινό έμεινε πιστό, όταν ξαναφτιάχτηκε. Μετά όμως πέρασε σε κρατική διαχείριση, η καλή εποχή είχε περάσει ανεπιστρεπτί και ξένα κεφάλαια μαζί με τα ελληνικά έχτιζαν, το ένα μετά το άλλο, τα μεγάλα πολυκαταστήματα που τώρα λέγονται «Εμπορικά Κέντρα» και δεν λείπουν από καμιά γειτονιά, που ξεφύτρωσαν παντού στην Αθήνα. O Γιάννης Γεωργακάς ήταν ο πρώτος και οφείλουμε να του παραδεχθούμε αυτή την πρωτιά σε δύσκολα χρόνια, όταν μετά τον πόλεμο η Αθήνα άρχιζε να αλλάζει, εκείνος έφτιαξε το «Μινιόν» μπολιάζοντας το ξένο πρότυπο με την ελληνική φαντασία και ψυχή.

Η στήλη είχε δημοσιεύσει τη φωτογραφία μιας ανοιχτής Κράισλερ με τον Αη-Βασίλη στη δεκαετία του ’60 να μοιράζει σοκολάτες στα παιδιά στην Πανεπιστημίου. Ενας γελαστός άντρας ήταν στο τιμόνι, και στο σημαιάκι, στο φτερό, έγραφε «Μινιόν». Ηταν ο Γιάννης Γεωργακάς, στο άρμα του. Ετσι θα τον θυμόμαστε, τώρα που δεν είναι πια ανάμεσά μας. Και από το έργο του, υπόδειγμα του επιχειρηματικού δαιμονίου της ελληνικής φυλής. H κηδεία του έγινε, χθες, στο Κοιμητήριο του Παπάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή